Sport

Haugerud sikret historisk opprykk i basket: – Utrolig stort for hele klubben

Oslo-laget Haugerud IF er klare for spill på det nest høyeste nivået i norsk basket. Opprykket ble klart da Skjetten slo Tønsberg sitt andrelag søndag.

– Et opprykk betyr at vi tar et steg i rett retning for lokalmiljøet på Haugerud. Drømmen er å fortsette å bygge oppunder en flott bredde-rekruttering og kunne gi barna og lokalsamfunnet noen lokale helter å se opp til på basketbanen. For meg personlig er det så klart morsomt at hardt arbeid både med meg ved roret og det forarbeidet som Jannis Magulas la ned har gitt resultater, sier trener Leon Magulas til Dagsavisen.

Han tok over A-laget midt i sesongen etter faren Jannis.

– Han har mer eller mindre lagt alle grunnstenene for både bredde- og toppsatsingen i klubben. Jannis har naturligvis vært en byggekloss og lokalfigur med en uvurderlig verdi i etableringsfasen av denne klubben og dette laget, sier Magulas.

Jannis Magulas delte selv dette på Facebook etter seieren over Drammen, som sikret Haugeruds opprykk.

Faren Jannis delte selv dette på Facebook etter seieren over Drammen:

Tok 48 år

Også lederen for Haugerud Basket i Dag Endal sier at opprykket betyr mye for klubben. Han forteller at det gikk 48 år før klubben tok basket inn i programmet til klubben.

– Det er veldig stort for Haugerud IF å spille seg opp i 1. div. i basket! I 2021 tror jeg vi var den raskest voksende basketklubben i forbundet, og nå har vi over 150 spillere i alle aldre, fra seks år og opp til rundt 40. Torsdag sist uke spilte vi også for første gang en kamp med et senior damelag, sier han entusiastisk.

Herrelaget startet sesongen i 2. divisjon og klarte altså å rykke opp på første forsøk.

– Det er virkelig en prestasjon av gutta våre. Vi har møtt flere meget gode, samspilte og erfarne lag. På mandag feide vi rett og slett Drammen Rivers av banen, og de har kanskje vært avdelingens aller beste lag. All ære til Leon og gutta for det vi har oppnådd på kort tid, også til Jannis Magulas som var nøkkelpersonen til den store basketveksten vi har hatt. Vi har fått veldig mye ut av de få treningstimene lagene har hatt siden starten.

Storseier over Drammen i siste kamp

Haugerud la grunnlaget for det historiske opprykket i den siste seriekampen med seier 87–53 i over Drammen Rivers mandag 9. mai. Drammen åpnet sterkt og var bare bak med ett poeng (13 – 14) like før den første perioden var ferdig, men så skrudde Haugerud opp et par hakk og sa takk og farvel.

14-13-ledelse ble på drøye ti minutter til 45–20 da Erik Ford satte en trepoenger 15 sekunder før pause. 25-poengsledelsen til pause økte til 35-poengsseier til slutt. Nevnte Ford noterte seg for 29 poeng, Slobodan Novakovic scoret 20 og Salvis Stilbs 16.

Likevel var ikke opprykket helt sikkert før Tønsberg Towers sitt andrelag tapte for Skjetten søndag.

– Utfordrende sesong

Fasit for Haugerud etter 16 spilte seriekamper ble elleve seirer og fem tap.

– Sesongen i år var utfordrende, med en blanding av koronarestriksjoner og skader. Selv rev jeg av akillesen midtveis i sesongen. Vi har tapt noen kamper vi kanskje burde vært skjerpet nok til å vinne og vi har hatt kamper som den siste mot Drammen Rivers, der alt klikker og guttene leverer på alle punkter. Alt i alt vil jeg absolutt si at klubben og spillergruppen fortjener opprykk og posisjonen alle har jobbet knallhardt for å være i, sier Magulas.

Han trekker fram hele troppen i sin helhet som følge av sesongen, men de tre spillerne som scoret flest poeng mot Drammen har vært ekstra viktige, sier Magulas.

– Lagkaptein Erik Ford har vært stor for oss denne sesongen. Han har levert en vanvittig energi og vært en viktig brikke i kampene og på trening gjennom hele sesongen. Han har også gitt oss en defensiv stabilitet og kontinuitet som har vært viktig. Slobodan (Novakovic) har også vært ekstremt viktig for oss. Det er få spillere jeg har møtt, også etter egen profesjonell karriere i utlandet, som er så velkoordinerte og stabile som han under kurven, sier han og fortsetter:

– Så har vi spillere med ekstremt mye fart som Salvis Stilbs som har gjort at vi har fått mange kontringer og poeng som har snudd momentet i kampene vår vei. Ellers kan jeg som sagt snakke i det vide og det brede om alle spillerne, men de tre har vært fundamentale byggeklosser.

– Ser svært lyst på fremtiden

Nå har klubben øynene rettet mot 1. divisjonsspill.

– Det sier seg selv at et opprykk innebærer et inntog i en bedre divisjon og at motstanden blir tøffere. Jeg tror vi har både mannskapet og lokalsamfunnet til å gjøre en god figur i 1. divisjon, sier treneren og fortsetter:

– Nå er målet å ha en god og samlet off-season der vi skal forberede oss på et nytt satsingsår for hele klubben. Vi ser svært lyst på fremtiden. Får vi med oss noen viktige samarbeidspartnere på sponsorsiden er alt lagt til rette for nok en suksesshistorie i basket fra Groruddalen.

Daglig leder Endal mener den store x-faktoren nå blir hvordan 1. divisjon blir organisert neste sesong. Mange klubber nemlig ønsker av gode grunner en nasjonal serie for å heve kvaliteten på spillet. For Haugeruds del er det kostnaden som blir det avgjørende.

– Som ny klubb har vi ikke engang penger til det vi gjør nå. Skulle 1. divisjonsspill medføre mange titusener i tilleggskostnader, kanskje et par hundre tusen, har vi et problem. Vi driver i et område med mange familier med lave husholdningsinntekter, og holder lave avgifter både i basket og andre idretter. Da er det lite rom for å betale lange og dyre reiser for et seniorlag, avslutter Dag Endal.

Mer fra Dagsavisen