Trikkeligaen

Kjønø før møtet med gamleklubben Grorud: – Jeg orker ikke å se gliset til Johan

Stabæk-trener Eirik Kjønø har fremdeles sterke følelser for Grorud. Mandag får han sin første test mot gamleklubben.

Mandag tar Stabæk imot Grorud til 16. mai-fest på Nadderud. På hjemmelagets benk finner vi Eirik Kjønø, som vil få sitt første møte med gamleklubben Grorud.

– Det blir spesielt. Det må jeg innrømme. Så begynner det å bli litt over ett år siden, så jeg føler meg veldig som Stabæk-mann nå. I starten var det spesielt. Det kjente jeg på. Men det å spille mot Grorud har jeg aldri prøvd før. Så det blir rart, sier Eirik Kjønø da Dagsavisen møtte han i klubblokalene på Nadderud fredag.

Da hadde han akkurat fullført en trening, der de spilte 11 mot 10.

– Forutser du et rødt kort på Grorud i mandagens kamp?

– Ja, Geirald (Meyer) ryker på en utvisning der. På etterskudd mot Oliver (Valaker Edvardsen) to ganger, to gule, og ut, flirer Kjønø.

Hold deg oppdatert. Få Oslosportens nyhetsbrev fra Dagsavisen!

Saken fortsetter under bildet.

Stabæk har kun tatt ett poeng hjemme på Nadderud denne sesongen. Matta er fremdeles ikke perfekt, men Eirik Kjønø forteller at den ser stadig bedre ut.

På Nadderud viser han oss rundt i klubblokalene, som er et tre etasjers brakkebygg, i den ene svingen på Nadderud. Kjønø rakk så vidt å flytte ut av brakkene på Grorud, og inn i den nye hallen, før han forlot klubben.

– Tilbake i brakke. Ser jo ganske likt ut som det vi hadde på Grorud, men her er det tre etasjer da, sier han «stolt», og smiler.

Overrasker Grorud?

Der forbereder han seg på det som venter på mandag. Stabæk har slitt med å vinne hjemme, og står med kun ett poeng på Nadderud så langt. Grorud har enda til gode å vinne en kamp i 1. divisjon denne sesongen.

Eirik Kjønø på fredagens Stabæk-trening.

Kjønø ser fram imot den sportslige testen, og ikke minst trenerduellen mot sin tidligere assistenttrener Johan Gjønnes Nilsen.

– Vi har jobba sammen såpass lenge, vi lagde kampplaner sammen i 2020. Han vet godt hvordan jeg tenker. Men det er annerledes nå. Da trente jeg et underdogs-lag, det er fortsatt Grorud, men ikke Stabæk. Så det blir en litt annen måte å tenke på. Jeg vet jo hvilke varianter vi (Grorud) har kjørt for å overraske litt på bortebane når det er gress, mot 5-3-2, så jeg vet jo at det kan komme en eller annen overraskende variant fra den leiren der. Det er typisk Grorud, sier Kjønø, og fortsetter:

– Jeg spår et kampbilde der de ønsker å spille på resultat, type 0-0 til pause. Tipper de er redd for bakrommet med våre hurtige spisser, at de ligger litt lavt. De har også hurtige spisser, og ønsker nok å kontre og komme seg inn i bakrom, og så få tida til å gå. Få oss frustrerte fordi de vet at vi må vinne.

– Det er det du ville gjort, om du trente Grorud?

– Ja, og sånn som jeg har sett Grorud med Johan i år så tipper jeg det er samme tilnærming. De vet at presset ligger på oss, og det gjør det jo, og så spille på det.

Saken fortsetter under bildet.

Eirik Kjønø og Johan Gjønnes Nilsen jobbet tett sammen i flere sesonger i Grorud. Mandag leder de hvert sitt lag på Nadderud.


Gliset til Johan

Men møtet med Grorud blir ikke bare en spennende sportslig test. For Kjønø blir det naturligvis også en helt spesiell kamp for han personlig.

– Jeg har kun et godt forhold til Grorud. Veldig, veldig glad i den klubben, og de folka som er der. Så det er ikke noe sånn. Så vet jeg ikke hva de tenker, om de skal ta meg fordi jeg stakk, det vet jeg ikke. Men det handler mest om at jeg orker ikke det gliset på Johan, og det trenerteamet om de vinner. Jeg vet at de er jævlig motiverte for å komme hit, og vinne, forklarer Kjønø.

– Jeg syns det er hyggelig å kunne dra til Grorud og prate med trenerteamet, men det blir mye vanskeligere om vi taper her nå. Da kommer det gliset hver gang, legger han til, og slenger selv på et lurt glis.

Saken fortsetter under bildet.

Johan Gjønnes Nilsen skal lede Grorud ut sesongen. Foto: Terje Pedersen / NTB

– Blir spesielt å stå på hver vår trenerbenk

I klubblokalene til Grorud sitter Johan Gjønnes Nilsen og forbereder seg på møtet med sin gamle sjef og kompis, og Gjønnes Nilsen tror oppgjøret blir veldig interessant. Både taktisk og fotballfaglig, men selvsagt også for dem begge.

– Det å møte en tidligere kollega du har jobbet tett med i mange år, og som du har snakket enorme mengder fotball blir veldig interessant. Han vet mye om hvordan jeg ønsker å spille fotball, og omvendt, så det blir spennende å se hvordan det slår ut. Så blir det selvsagt spesielt at vi skal stå på hver vår trenerbenk etter å ha jobbet så tett sammen gjennom fire og vi kjenner hverandre så godt som vi gjør, sier Gjønnes Nilsen til Dagsavisen.

I 2018 og 2019 gjorde Gjønnes Nilsen alt analysearbeidet, før han i 2020-sesongen ble assistent. Da snakket de sammen hver eneste dag, og utvekslet tanker og ideer om fotball og hvordan Grorud burde spille. Det tankegodset lever videre i dem begge to, men nå er det ikke lenger sånn at Gjønnes Nilsen kan komme med sprø påfunn utenfor boksen, siden det tross alt er han som står med ansvaret for resultatene.

– Vi har en del like prinsipper, og da spesielt i angrepsspillet. Hovedtankene er like, men forsvarsspillet skiller oss noe. Den største forskjellen med å jobbe med Eirik og nå ha hovedansvaret selv er at det var lettere å komme med innspill og sprø påfunn basert på analysene når du selv ikke har ansvaret for hvordan det går, sier han.

– Vet at Eirik frykter smilene fra Grorud-benken

Gjønnes Nilsen sier at de har jobbet knallhardt med de tingene som har lugget for et Grorud-lag som enda ikke har vunnet denne sesongen, men at det derfor er perfekt timing å hente fram en seier på Nadderud på mandag.

– Jeg vet at Eirik frykter smilene som kommer fra trenerbenken til Grorud når vi slår dem på mandag. Det er klart det ligger masse personlig prestisje i dette oppgjøret, fra hele Grorud som han har vært med på å bygge opp til det det er i dag. I Stabæk er det mest personlig for Eirik, men her er det personlig for oss alle. Det skal vi bruke for å bikke det i vår favør. Vi har alt å vinne, mens han har alt å tape, sier Grorud-treneren.

Gjønnes Nilsen sier at han gleder seg til å spille foran mange tusen tilskuere på fotballens festdag, og har ikke det minste i mot å ødelegge dagen for samtlige Stabæk-fans som tar turen til Nadderud.

– Vi får testet oss mot et lag som har alle forutsetninger for å rykke opp, og som har mange tusen tilskuere i ryggen på sin egen hjemmebane på 16. mai. Drømmescenarioet er at vi har full kontroll defensivt, og at vi kan vise fram et godt offensivt spill og score et par fine mål. Da skal du ikke se bort fra at det kan komme en melding eller to i etterkant til Kjønø nei, sier Gjønnes Nilsen og ler før han fortsetter:

– Det er først og fremst en kamp mellom de to lagenes spillere, så får vi gjøre opp på sidelinjen om hvem som kan påvirke kamputfallet mest fra sidelinjen. Det blir kampen i kampen mellom oss to, som også blir veldig gøy, forteller Grorud-treneren.

Jubler fortsatt for Grorud

Kjønø selv håper at han ved neste besøk på Grorud i hvert fall kan slå i bordet med en seier. For selv om han nå trener Stabæk er han titt og ofte innom sine gamle venner på Oslos østkant. Både på hverdager, men også på kampdager, som tilskuer.

– Jeg er veldig glad i klubben. Veldig glad i alle folka som er der, og hver gang jeg får mulighet så stikker jeg innom og ser på en trening og prater med folk. Jeg var der sist nå mot Start. Tok med min samboer, og ungen. Ungen fikk se sin første fotballkamp, som ble Grorud-match.

– Du har jo fulgt Grorud tett siden du dro derfra, og har tidligere fortalt at du har sittet hjemme, og jubla når de scorer. Gjør du det fortsatt?

– Ja. Hvis jeg får mulighet til å se én kamp, så er det Grorud jeg velger å se på TV, og gjerne live, hvis mulig. Jeg håper at de skal vinne alle kamper, bortsett fra mot Stabæk.

Savnet er ikke helt borte

Han lar seg også begeistre over hvor godt hans gamle klubb fremdeles jobber, og drar frem flere eksempler.

– Se hvordan klubben har vokst, og hvor mange ansatte de har i akademiet. Se på Grorud 2 som topper sin avdeling i 3. divisjon. Der vi ligger i bunnen med Stabæk 2. Det er utrolig mye godt arbeid på gang der. Det har skjedd veldig mye siden jeg dro også, så jeg håper virkelig at de klarer å holde seg i toppfotballen, og fortsette å utvikle ting i Groruddalen, og gi groruddølene mulighet til å spille toppfotball i dalen. Se på den rammen mot Start der. Fullt på tribunen, groruddøler på laget, og god stemning. Jeg syns det er gøy, sier han, og legger til:

– Når jeg drar og prater med dem, og ser hva de får til, så får jeg litt sånn …

… du savner det litt?

– Ja, jeg savner litt å være der, svarer han.

Saken fortsetter under bildet.

Eirik Kjønø tok Grorud fra 2. divisjon til 1. divisjon i 2019. Her med det synlige beviset etter siste serierunde mot Fram Larvik, hjemme på Grorud.

– Satt langt inne å dra

Kjønø var i Grorud i sju år, og har vært med på hele reisen. Først under Rolf Teigen, senere med hovedansvaret selv. Han har sett en rønne av et klubbhus bli forvandlet til en flott ny hall, og en hjemmebane som har fått tribuner, og et mer profesjonelt preg. Alt i takt med sportslig framgang, som kulminerte med at han tok et lag fra Groruddalen fra 2. til 1. divisjon i 2019. Slik setter naturligvis spor.

– Grorud er spesielt. Jeg var der i syv år, som er en stor del av livet mitt. Veldig mange fantastiske opplevelser, og var med å bygge det fra starten av. De følelsene jeg hadde for klubben var veldig, veldig sterke, og det tok lang tid før jeg dro fra klubben, og det satt langt inne å gjøre det. Fortsatt kjenner jeg på at det er noe spesielt, og det vil det alltid være. Det er folkene, klubben og området. Alt. Det er en klubb som betyr veldig mye for meg, og som jeg har kun gode opplevelser med, og gode ting å si om, sier han.

En liten pause følger, før han tilføyer:

– Det er rart. Det er første gang jeg møter Grorud.

– Du vet kanskje ikke hvordan du vil reagere?

– Nei, men det er noe jeg har tenkt mye på. Tenkte litt på det i fjor for eksempel. «Hvordan vil det bli om jeg møter Grorud neste år?», og i år. Nå er jeg ferdigtenkt på en måte. Men vi har et mål om å rykke opp her med Stabæk, og for å gjøre det så må vi ta tre poeng mot Grorud, og det håper jeg virkelig at vi klarer. Og så håper jeg de vinner de andre kampene, avslutter Kjønø med et smil.

PS. Stabæk - Grorud har avspark mandag klokka 18.00 på Nadderud stadion.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen



Mer fra Dagsavisen