Sport

Ullern med solid prestasjon i internasjonal storturnering

Trener Eirik Ljostveit er storfornøyd etter at Ullerns G17-lag i basket leverte varene under EYBL Superfinals i Riga i helgen som var og vant fire kamper.

I turneringen med flere gode lag gjorde Ullern en svært god figur med fire seirer. Bare et knepent tap på 70–79 for det ukrainske landslaget hindret laget å komme til Final Four-sluttspillet, med de fire beste lagene i turneringen.

En intensiv og hektisk april måned ble altså avsluttet med Elite Youth Basketball League (EYBL) i Latvia. Før det hadde de spilt fem kamper i den siste originale EYBL-serierundene, før de reiste hjem for seriefinale i G17-serien. Der ble det seier med ti poeng over Kjelsås.

Deretter spilte de seks kamper i Scania Cup, før det altså ble EYBL-spill i Riga.

Det var bare ett problem da invitasjonen kom – turneringen skulle spilles samtidig som U19-NM i Leikvollhallen, en turnering som naturlig nok henger høyt for alle unge basketspillere. Dermed sto Ullern overfor et dilemma, for selv om Ullern-spillerne stort sett er 17 år, hadde flere av de spilt under U19-NM. Likevel valgte de å takke ja til invitasjonen om spill i Riga.

Andre norske laget

Dét angrer de nok ikke på akkurat nå. Trener Eirik Ljostveit forklarer hvordan de fikk mulighet til å være med i superfinalene.

– Superfinalen er annerledes enn de ordinære rundene. I år kvalifiserte man seg ved å være topp 8 i EYBL U17 divisjon 1, topp 2 i EYBL Central European divisjon, eller topp 2 i EYBL divisjon 2 gjennom tre innledende runder. Totalt var altså 12 lag med, sier han.

Kun ett norsk lag har vært i superfinale før oss. Det er Ulriken sitt overlegne 2003-lag, som i en årrekke har vært Norges beste seniorlag på damesiden (og selvfølgelig på juniornivå, der de vant NM-finalen 130-28).

– Det er et fint selskap å være i. Vi kvalifiserte oss gjennom divisjon 2, som er en god del svakere enn divisjon 1. Vi var derfor seedet lavt og visste at motstanden ble hard, sier han.

Polsk og latvisk motstand i gruppen

Superfinaleturneringen besto av et innledende gruppespill med fire grupper, der de to beste i hver gruppe gikk videre til kvartfinale. Ullerns gruppe besto av BS Riga (topp fem i Latvia) og polske AK Komorow. I den første kampen spilte Ullern mot Riga.

– Vi fikk igjen kjenne på hva som tillates av dommere i baltiske land. Det er betraktelig mer enn både i Norge og i Scania Cup. Det var en, pent sagt, under middels offensiv kamp av oss. 28 prosent på straffer sier det meste om hvordan vi skjøt, og vi trakk oss litt i dueller. Da gjør vi ting unødvendig vanskelig for oss selv i europeisk basketball, sier treneren.

Ullern-spillerne i aksjon mot det ukrainske landslaget.

Til tross for at Ullern på ingen måte spilte en kjempekamp, strammet de til forsvaret i tredje og fjerde periode. Det gjorde at de dro i land en sterk firepoengsseier.

I kampen etter, mot polske AK, ble det langt enklere.

– De hadde satt igjen et par gode spillere hjemme fordi de ikke ville risikere skader før finaleturneringen i Polen. Vi kunne derfor cruise inn til seier selv om vi kjørte en 12-manns rotasjon der hele troppen fikk prøvd seg. For meg som trener var det veldig gøy å se at alle bidro og at alle presterte, sier Ljostveit.

Vant gruppa og møtte ukrainsk landslag

Dermed endte Ullern som gruppevinnere og tok seg videre til kvartfinale, der de møtte det ukrainske 2006-landslaget.

– De var store, aggressive og hadde gode skyttere. Det er vanskelig å spille mot. Likevel leverer vi en god kamp. Våre forwarder på rundt to meter var en god del lavere enn ukrainerne, men kjempet steinhardt. Fredrik Kleivdal og Vilji Wiik dominerte returstatistikken, og vi klarte etter hvert også å matche aggressiviteten deres, sier treneren.

Med tre minutter igjen sto det 69–69. Dessverre for Ullerns del hadde de en trepoenger som var på vei ned i kurven før ballen ombestemte seg, mens det ukrainske landslaget senket to på rad like etterpå. Det avgjorde kampen, slik at det ukrainske landslaget vant 79–70 og dermed ble det spill om 5.–8. plass for Ullern.

Seier i kampen om 5.-plassen

Der møtte de det polske akademilaget KK Astoria og BS Riga.

– KK Astoria hadde åpenbart sett et par av kampene våre og sett at flere ikke helt hadde helt dagen med tanke på skyting. Vi møtte derfor mange Ullernlags store skrekk – soneforsvaret. Da er det deilig å ha en bredde i laget og flere å spille på. Med en kombinasjon av en god Oscar Hellebust på «pointguard», raske ballforflytninger, og Scott Priestley tilbake fra skade i en «high post»-rolle polakkene ikke helt får tak på drar vi land en seier med 65-55, sier Ljostveit.

Dermed ble det et gjensyn med BS Riga i kampen om 5.-plassen.

– De hadde dessverre fått skader på et par nøkkelspillere dagen i forveien, og vi kunne innkassere en relativt enkel seier, igjen med fine bidrag av samtlige 12 i troppen.

Ullern-treneren er fornøyd med samholdet i laget, og at alle på laget leverte gode prestasjoner.

– Lært og utviklet oss masse

Dermed ble det en meget sterk 5. plass for Ullern i en turnering med råsterk motstand.

– Vi har lært masse, utviklet oss masse, møtt lag med annen kultur og spillestil, og har klart å bevise for oss selv at vi kan vinne kamper også utenfor Norge mot motstandere på høyt nivå. Vi har hatt gode prestasjoner både individuelt og som lag, sier han.

Treneren trekker fram Fredrik Kleivdal og Oscar Hellebust som to spillere som sto fram i turneringen.

– Fredrik blir den beste returtakeren av alle i superfinaleturneringen med 13,6 i snitt per kamp, inkludert 24 mot det ukrainske landslaget. Han var også misfornøyd med seg selv etter 23 poeng og ni assist i kampen mot KK Astoria. Det sier litt om hvor lista legges, forteller Ljostveit.

Nevnte Hellebust kom også med på turneringens All Star-lag. Han vil selv trekke fram Scott Priestley.

– Han gjør mye for oss som ikke alltid vises på statistikken. Han går foran og tilfører laget en ekstra energi både i angrep, men spesielt i forsvar. Han står normalt alltid på motstanderens beste spiller uavhengig av hvilken posisjon han spiller, sier han.

Jevnt over var trener Ljostveit stort sett fornøyd med alt, men:

– Det eneste negative jeg kan komme på er at vi fikk altfor lite mat på hotellet vi bodde på i Riga, men der klarte vi å finne andre løsninger, sier han og ler.

Mer fra Dagsavisen