Sport

Ready-gutt klar for en av verdens beste bandyklubber: – Sykt inspirerende

Unggutten Sander Aspelund (18) er klar for den svenske bandyklubben AIK. Han skal rett inn på A-laget og kjempe om spilletid sammen med flere av verdens beste bandyspillere.

Aspelund skal ikle seg AIK-drakten over de neste årene, og han blir dermed lagkamerat med stjernespillere som Erik Pettersson og Alan Dzhusoev. Pettersson har i en årrekke vært en av verdens soleklart verdens beste spillere. Han har bøttet inn mål fra ung alder på toppnivå i både Sverige (Sandviken og AIK) og Russland (Jenisej og SKA Neftianyk).

– Det er sykt inspirerende å få trene med en sånn spiller av det kaliberet. Han er en spiller jeg har sett opp til siden jeg var liten. Det blir en drøm som går i oppfyllelse å få spille med EP, sier Aspelund til Dagsavisen.

AIK har i de siste årene vært et av Sveriges – og verdens – beste lag. Både i 2020/21- og 21/22-sesongen ble de nummer to i grunnserien, men de har ikke vunnet SM-gull på nesten 100 år. Sist de vant var i 1931! De tapte etter ekstraomganger for Villa i SM-finalen i april 2021, mens det ble tap etter fire kamper i semifinaleserien mot Edsbyn denne sesongen.

– I tillegg er laget proppet med andre landslagsspillere fra både Sverige og Russland, så det blir kult å få bli kjent med dem og lære seg å spille bandy på en annen måte. Jeg er ydmyk over at EP og andre verdensstjerner tar på seg den rollen som mentor for meg. Til slutt er Håkan Pettersson en fantastisk trener som jeg respekterer. Jeg tror kan lede laget på en på bra måte og jeg gleder meg til å jobbe med ham, sier 2003-modellen.

Ready i mange år

Aspelund startet karrieren som ØHIL-spiller, men flyttet tidlig til Oslo og spilte på Ready i ung alder. Han dro til Sverige for å gå på bandygymnas i Edsbyn da han var ferdig med å gå på Ris ungdomsskole.

Tre år senere er han ferdig på videregående skole kombinert med bandyspilling. Nå venter et nytt eventyr i et av verdens beste bandylag for 18-åringen, som fyller 19 i oktober.

– Jeg fikk en henvendelse fra AIK i september 2019 etter å ha spilt Svenska Cupen med Edsbyn sitt 17 års lag. Vi gikk gjennom cupen ubeseiret og vant over samtlige lag med tosifret antall mål. Vi knuste et veldig bra Sandviken-lag 15-4! Vi (AIK og meg) har holdt kontakten helt siden turneringen, og vi hadde en god del kontakt gjennom sist sesong, sier han til Dagsavisen.

– Jeg kjenner også at de gjør en ordentlig satsing som jeg er positiv til og tror kommer til å gagne svensk bandy over tid. Det er også en klubb som er stor - ikke bare innenfor bandyen – men også rent sportslig. Derfor kjentes det triggende, og jeg var aldri i tvil da tilbudet kom.

Sander sammen med trener Håkan Pettersson.

A-laget?

Han skal rett inn på A-laget og kjempe om minutter på midtbanen til AIK.

– AIK ønsker at jeg skal konsentrere meg 100 prosent om A-laget. De vil at jeg skal ta en plass på midtbanen. De drivende spillerne i laget vil også ta en type mentor-rolle for meg som de gjorde med Isac Karlsson (ungt stjerneskudd) og vi håper alle at dette skal bli en vellykket inntreden og et langt samarbeid.

Positivt for Aspelund, med tanke på spilletid, er at midtbane- og angrepsspillerne Daniel Mossberg og Kalle Lempinen, samt Sebastian Ytterell, alle har forlatt klubben.

– AIK har jo hatt et lag proppet med rutinerte verdensstjerner og har nå bestemt seg for at laget skal være bærekraftig over tid. Jeg er da så heldig at jeg er en ung spiller som de ser potensial i og håper at kan blomstre i rett miljø. Mossberg er jo mer mot slutten av sin karriere og ferdig utlært, mens jeg har fortsatt mye å bygge på. Jeg har blitt forespeilet at jeg skal spille i alle kampene de neste årene, sier han.

– Hvordan blir det med treninger fremover?

– Foreløpig kjører jeg et eget program med Edsbyn, men jeg skal på første samling med AIK helgen 7-8 mai i Bosøn (svenskenes Olympiatoppen). Etter det vil jeg få et individuelt program fra AIK som jeg kommer til å følge. Videre utover sommeren er det planlagt treningsreiser både I utlandet og Sverige, både barmark og trening på stor is.

Noen vil kanskje sperre opp øynene som følge av at Aspelund kun var hjemmeværende reserve under U19-VM i starten av april, og at han tre uker senere har signert med en av verdens beste bandyklubber. Han forklarer det hele på følgende vis:

– Mitt fokus har vært AIK hele sesongen. Jeg var ute over en lengre periode denne sesongen som følge av to skader samt at jeg fikk påvist astma. I sum gjorde det at jeg gikk glipp av mange seriekamper og sluttspill med Edsbyn. Jeg var skadet og ikke fullt restituert på landslagssamlingene, noe som tydeligvis ikke landslagsledelsen klarte å se igjennom, sier han.

Her skriver Sander under.

Kontrakt over flere år

Han fortsetter:

– Jeg er usikker på om landslagsledelsen har hatt mye kontakt med mine trenere og derfor ikke er helt oppdatert. Det er en stor forskjell på svensk og norsk bandy. Noen trenere ser på kamper man har spilt, mens andre trenere ser på statistikk og kamper man ikke har spilt. AIK stilte ingen spørsmål rundt det at jeg ikke var med på U19-landslaget fordi de vet hvem jeg er og hva jeg står for.

Han kan ikke si all verden om kontrakten, men kan røpe følgende:

– Kontrakten er dessverre hemmelig, men jeg kan si så mye som at jeg håper å kunne komme inn på skole i Stockholm og kombinere det med eliteseriespill. Kontrakten strekker seg over flere år.

Han håper å kunne studere bachelor i økonomi og IT, med spesialisering innenfor prosjektledelse og Business Administration.

Hold deg oppdatert. Få Oslosportens nyhetsbrev fra Dagsavisen!


Mer fra Dagsavisen