Sport

Oppsal-opprykk i basket, tre Oslo-lag på øverste nivå

Oppsal er klare for øverste nivå i basket etter en thriller av en avslutning.

Oppsal ble bare nummer fire i 1. divisjon Region Øst denne sesongen, men leverte varene da det gjaldt som mest. Nå er de klare for Firi-ligaen, som det øverste nivået i norsk basket heter.

– Det føltes veldig godt og litt uvirkelig. Det er en gruppe som jeg har hatt i en del år og kjenner godt. I tillegg har de fått en hel sesong avlyst, og de har hatt en lang pause denne sesongen. Det har vært noen annerledes tider. I tillegg er jo over halve laget spillere som jeg leda til NM-gull i U19 for en del år siden. Jeg unner disse gutta dette, de har jobbet hardt og hatt en del motgang, men nå får de sjansen og leverer, sier trener Jarl Kristian Jespersen til Dagsavisen.

Fikk hjelp til opprykket

Han er hovedtrener og har i tillegg vært assistenttrener for Centrum Tigers. Det må være lov å si at det er smått utrolig at Oppsal, som står med 10 seirer og 5 tap og både er bak Centrum Tigers’ 2.- lag (15-1!) og to lag fra Persbråten, er klare for Firi-ligaen.

Opprykket ble sikret etter at Centrum-Nidaros var ferdigspilt søndag. Dersom Nidaros hadde vunnet oppgjøret, hadde de og Centrum blitt værende i eliteserien. Det så lenge mørkt ut for Oppsal sin del, for Nidaros var foran med 16 poeng med under 15 minutter igjen av kampen. Så klappet trondheimslaget sammen, Centrum snudde og vant, og Oppsal var klare for Firi-ligaen!

I løpet av den avgjørende helgen i Kristiansand tapte de for Centrum, mens de slo Kristiansand, Nidaros Jets og Ullern. Trondheimsbaserte Jets rykker dermed ned etter åtte år på rad på øverste nivå i Norge.

I ekstase

Det må være lov å si at 77-70-seieren over Nidaros lørdag var av det meget overraskende slaget. Det var også kampen som gjorde at Oppsal ble nummer to i gruppen, kun bak Centrum, som holdt seg.

– Vi satt lenge og venta på sluttresultatet i Centrum-Nidaros. Vi var ganske nervøse da Nidaros ledet med mye. Men da den kampen var ferdig og Centrum hadde vunnet, var opprykket allerede et faktum. Kampen mot Ullern bare en transportetappe, forteller treneren.

Også kaptein Thomas Ble var henrykt etter opprykket.

– Dette opprykket er fantastisk for meg, på tampen av karrieren. Jeg er barndomsvenn av Jarl (Jespersen, treneren) og blitt kjent med Sohail og hele Oppsal-organisasjonen. Etter at vi vant 1. divisjon for to år siden har jeg hatt en vag tanke og drøm om å kunne rykke opp, men alt ble forskjøvet på grunn av korona og en litt shaky sesong for oss. Men vi fant hverandre til slutt, sier Ble til forbundets sider.

Han kom fra Kjelsås via Njård til ligaspill i Ammerud allerede i 2007/08-sesongen og har spilt i Harstad Vikings, Centrum Tigers, Ammerud igjen og i tysk basket.

Tre Oslo-lag på toppnivå

Oppsal blir dermed det tredje Oslo-laget på toppnivå i Norge. Den kommende sesongen vil både Oppsal, Centrum og Ammerud, alle tre fra Oslo, bli å se i Firi-ligaen.

– Hvordan vi skal satse og jobbe fremover er uklart, og jeg har fortsatt store deler av sesongen med 1M-laget igjen. I tillegg skal jeg lede Oppsal U19 gjennom Scania Cup og NM-sluttspill. Man begynner så klart å prate litt om satsing og tiden fremover, men jeg lar det være til de andre i styret enn så lenge, og fokuserer på å fullføre sesongen best mulig, sier Jespersen.

– Vi i klubben må sette oss ned og begynne å planlegge neste sesong, lage budsjett og gjøre oss tanker rundt spillerstallen, sier Sohail Ashraf til basketforbundet.

Han er sportslig leder og assistenttreneren til Jespersen.

Må feire senere

Jespersen sier at det ble lite tid til fest på vei hjem.

– Vi fikk ikke feiret på noe annet vis enn å skrike litt, danse litt i midtsirkelen og jubling på bussturen hjem. Vi får ta det igjen senere, sier Jespersen.

– Det er ingen spesielle jeg vil trekke fram, vi er et lag som virkelig har jobbet for hverandre. Det føles jo så klart litt uvirkelig, spesielt når du ser på tabellsituasjonen i 1M region øst nå. Men vi føler vi har fortjent det allikevel.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

---

FAKTA

KVALIFISERING FOR FIRI-LIGAEN 2022/23

Fredag: Kristiansand Pirates – Nidaros Jets 63-79, Oppsal – Centrum Tigers 55–81.

Lørdag: Ullern – Nidaros Jets 42-96, Kristiansand Pirates – Oppsal 41-100, Centrum Tigers – Ullern 86-49, Nidaros Jets – Oppsal 70–77.

Søndag: Ullern – Kristiansand Pirates 45-96, Nidaros Jets – Centrum Tigers 64-73, Oppsal – Ullern 87-52, Kristiansand Pirates – Centrum Tigers 64–85.

Sluttstillingen (seire-tap):

Centrum Tigers 4-0, Oppsal 3-1, Nidaros Jets 2-2, Kristiansand Pirates 1-3, Ullern 0–4.

Centrum Tigers beholder plassen i Firi-ligaen, Oppsal rykker opp og Nidaros Jets rykker ned.





Mer fra Dagsavisen