Sterk norsk opptreden til tross for stortap mot Sverige

Norge var på høyde med verdens beste landslag i Sverige i store deler av VM-kampen torsdag. Det ble stortap 1-7, men det er ingen grunn til å henge med hodene.

Norge gjorde nemlig en veldig god figur mot laget som er regnet som de soleklare VM-favorittene. De rødkledde hadde ikke all verden av ball i oppgjøret, men forsvarte seg veldig godt og slapp til lite i åpent spill. Svenske endte med å skyte mye og gå mye for corner, men også der forsvarte Norge seg veldig godt.

– Vi gjør en bra match og holder oss til det vi snakket om på forhånd. Vi spiller en god kamp og gjør jobben hele veien, sier Håkan Wallden i trenerteamet.

– Vi har mange skøytesterke og skuddsterke jenter på laget, samtidig som vi har med oss fire gode debutanter. Jeg liker denne utgaven av det norske laget veldig godt, legger Wallden til

Han skryter voldsomt av målvakten Stine Pedersen, som sto en enorm kamp og sørget for at tapet ikke ble ekstremt mye styggere.

– Jeg synes hun gjør en kanonmatch! Hun var veldig god og reddet både en haug av cornere og straffe. Det er en av de bedre kampene jeg har sett hun spille på landslaget.

– Stine tar steg for hver kamp vi spiller her nede. Hun vokser skikkelig, og det er utrolig gøy å se at hun får ut potensialet sitt, sier lagvenninne Helle Berntsen-Lillejord.

Stor Norge-mulighet i starten

Kampen hadde ikke så stor betydning for Norge, siden Finland slo USA i kampen før. Siden Sverige garantert slår USA fredag, betyr det at Norge og Finland uansettt møtes i semifinale lørdag.

Sverige tok initiativet fra start og hadde mesteparten av ballen i åpningen, men Norge forsvarte seg bra og lot ikke svenske slippe til de største mulighetene i starten.

Men det var faktisk Norge som fikk omgangens første store sjanse, da kampen var 17-18 minutter gammel. Charlotte Selbekk flippet ballen til Ina Dahl, som tok den ned i straffefeltet til Sverige. Hun slo ballen inn og fant Helle Berntsen-Lillejord, som skjøt mot et nesten åpent mål fra kloss hold. På uforståelig vis gikk ballen utenfor det svenske målet.

Ikke helt mot spillets gang, men så alt for fortjent var det ikke, da Sverige tok ledelsen etter 22 minutter. Etter en mislykket corner havnet ballen på køllebladet til Lisa Östman, som prøvde lykken fra 25 meter. Sekunder senere lå ballen oppe i nettaket.

Fem minutter senere sto det 2-0, også denne gangen etter en corner. Ballen ble spilt langt bak, i det som så ut som en innøvd variant, der Emma Ahlander dukket opp. Hun tok sats og skjøt fra nesten samme hold som Östman gjorde minutter tidligere. Også denne gangen gikk ballen i mål.

Kjappe Sverige-scoringer før pause

Halvtimen var spilt da Norge fikk to store sjanser. Først driblet Selbekk seg inn på halvdelen til Sverige og skjøt fra 20 meter, men skuddet gikk rett i den svenske blokken og ut til corner. På den påfølgende corneren fikk Ready-spiller Linnea Grönquist drømmetreff, men ballen gikk i stolpen og ut.

Men bare tre-fire minutter senere fikk Norge sin fortjente scoring. Selbekk fant sin lagvenninne i Västerås i Ingrid Helene Bjonge, som var iskald alene med keeper. Hun la ballen kontant i det lengste hjørnet, og dermed var Norge bare målet bak etter 35 spilte minutter. Da sto det 2-1!

2-1 ble til 3-1 etter 38 minutter da Ahlander scoret sitt andre med et skudd fra distanse, og 4-1 sto det etter 40 minutter da kapteine Matilda Svenler la ballen i krysset fra nesten samme område som det første, andre og tredje målet kom fra. Dermed sto det 4-1 etter de første 45 minuttene.

– De har noen avslutninger og scoringer som både er klasse og litt medvind og flaks. Vi nekter dem mye rom. Vi var veldig gode i 1. omgang. I 2. omgang går de ut mye høyere og trykker oss lenger ned, og blir mer direkte mot mål, sier Berntsen-Lillejord.

Grusom start på 2. omgang

2. omgang startet på verst tenkelig vis for Norge – med Sverige-mål. Svenskene vant ball høyt i banen, og til slutt endte ballen hos Ida Friman. Hun kjørte en herlig tunnel på en norsk forsvarsspiller, før hun enkelt dro av Stine Pedersen i Norge-målet. 5-1 etter 50 minutter.

Fire minutter senere scoret Sverige på nok et lekkert langskudd. Svenskene bygget opp angrepet med spill på egen halvdel før Svenler fikk ballen på 40 meter. Hun dro seg litt ut til venstre og skjøt, og ballen ble limt oppe i krysset til 6-1.

Etter de to raske scoringer holdt Norge igjen bra følge med vertsnasjonen, og selv om svenskene hadde flere cornerforsøk som ble stoppet på strek, slet de med å skape noe særlig sjanser i etablert spill.

– De setter høyt press i 2. omgang, men jeg synes vi står veldig bra imot. Alle var veldig fornøyde, sier Døhlen Holm.

Lekker scoring og straffebom

Først etter 75 minutter sto det 7-1. Tilda Ström dro seg rundt på høyre og kom alene med Pedersen. Villa Lidköping-spissen la ballen lekkert opp i nettaket fra kloss hold.

Seks minutter før full tid fikk Sverige straffe da Mathilda Eklund gikk ned i Norge sin boks. Sanna Gustafson skjøt, men Pedersen reddet igjen og toppet en spinnvill kamp med en lekker redning.

Norge møter Finland fredag 15.00 og etter all sannsynlighet Finland igjen i semifinale lørdag formiddag.

– Finland har noen kvikke spillere som vi må forsøke å stoppe. Jeg tror vår defensive er bedre enn Finland sin. Vi må ta utgangspunkt i det, så kommer spillet vårt etter hvert. På fredag må vi nok bare ta og føle litt på dem, det blir nok litt mer treningskamppreg. Det er lørdag det gjelder, sier Berntsen-Lillejord.