Effektive Norge med kjempestart på bandy-VM

Norge har fått en drømmestart på dame-VM i bandy. I turneringens første kamp ble det kun dødballscoringer da de slo USA 4-3 i en nervepirrende kamp.

Scoring på to cornere, et frislag og en straffe sørget for at de norske jentene slo USA 4-3. Norge så tilsynelatende ut til å ha god kontroll da de gikk opp til 4-1 etter 65 minutter, men to raske USA-scoringer med kvarteret igjen gjorde at det ble svært spennende.

USA presset på for scoring på tampen av oppgjøret og hadde flere farligheter på corner, men Norge forsvarte seg godt og trakk det lengste strået. Dermed har de fått den best tenkelige starten på verdensmesterskapet.

– Det var deilig å komme i gang. Vi har gått litt og ventet på det. Vi har ikke hatt for mange treninger sammen, og når vi har trent, har vi manglet flere spillere. Det var godt å få spilt litt sammen igjen. Vi rører det litt til for oss selv, vi gjør mye ukloke valg, spesielt i 2. omgang, sier Helle Berntsen-Lillejord til Dagsavisen.

– Vi har egentlig full kontroll på kampen, men vi gjør mye rart i 2. omgang. Da straffer USA oss. Vi gjør en del dumme valg og blir stresset og oppjaget, istedenfor å roe ned. Men det var uansett veldig viktig å vinne. Nå er vi i gang, men det kunne like gjerne tippa andre veien, legger hun til.

Seieren var svært viktig for Norge, som nå – etter alle solemerker – kommer til å unngå Sverige i en semifinale. Alle de fire landene i A-VM går til semifinale uansett, men dersom Norge blir nummer fire og Sverige vinner gruppa, møtes de to landene i semi. Det hadde vært en mareritt-trekning for Norge.

Men med seieren over USA blir det mest sannsynlig semifinale mot Finland, selv om begge lag fortsatt har to gruppespillskamper. Finland tapte for Sverige i deres åpningskamp, mens Norge kommer til å få det svært tøft mot svenskene på torsdag. Finland er samtidig store favoritter mot USA i deres gruppespillskamp, så det lukter veldig at Norge og Finland blir nummer to og tre. Og i VM i 2020 vant Norge hele 6-1 over Finland i bronsefinalen.

Tidlig ledelse og straffeutligning

Norge kom ut i 100 og skapte flere halvsjanser tidlig i oppgjøret. 12 minutter ut i oppgjøret sto det 1-0 etter en meget vakker scoring. Norge fikk frislag på 25 meter, og der valgte likegreit Helle Berntsen-Lillejord å skyte. Sekunder senere lå ballen limt oppe i krysset.

– Jeg får en fin luke. Amerikanerne stiller seg opp helt feil. Jeg hadde helt åpent mål. Keeperen var der, men hun var ikke kjapp nok. Det er gøy når sånne sitter. – Vi er gode på dødballer. Det er viktig i bandy, og det er gode muligheter for mål. De skal vi fortsette å ta godt vare på, sier Berntsen-Lillejord.

Fem minutter senere var USA farlig frempå da de dro seg inn i boksen fra høyrekanten. Det ble noe klabb og babb i boks, men Norge fikk avverget faren.

Derimot klarte ikke Norge å avverge faren da USA kom tre minutter senere. Amy Stech dro seg inn i boks og ble felt av Drammen-spiller Ruth Eline Borge. Dommerne pekte på straffemerket, samtidig som Borge fikk utvisning for slag på skøytene. Samme Stech la ballen knallhardt opp i nettaket til 1-1. Da var det spilt 20 minutter.

Perlemål og 2-1-ledelse

Drøye fem minutter senere fikk Norge corner etter et bra angrep. Kaptein Charlotte Selbekk skjøt, men ballen gikk rett på USA-keeper Sarah Ahlquist. Norge hadde en del ball utover i omgangen, men amerikanerne forsvarte seg med bravur.

USA var heller ikke helt ufarlige offensivt, og skapte en del både på innslag og cornere. Likevel var det ikke all verden som satte Norge-keeper Stine Pedersen på prøve i den første omgangen.

39 minutter var spilt da Norge fikk en kjempemulighet til å gå opp til 2-1. Laura Follesø kom helt alene med Ahlquist, men Høvik-spissen, som ble toppscorer i hjemlig serie, skjøt ballen like utenfor, til hennes og lagkameratenes store fortvilelse.

Og like før pause fikk Martine Døhlen Holm kjempetreff på en corner, men skuddet ble reddet på strek av USA. Heldigvis for Holm fikk Norge en corner til fra samme hjørne ett minutt senere, og da klarte ikke USA-spillerne på strek å stoppe skuddet. Holm fikk et vanvittig treff og klinket ballen opp i nettaket til 2-1 til Norge. Det var også det siste som skjedde i omgangen.

Straffe- og cornermål

2-1 ble til 3-1 seks minutter ut i den andre omgangen. Norge fikk straffe etter liggende spill i USAs 16-meter, og Døhlen Holm plasserte ballen trygt nede i venstre hjørne. En pangstart på omgangen for Norge sin del.

Drøye kvarteret senere sto det 4-1. Ungjenta Anna Egeberg fikk kjempetreff på en corner, litt lik som Døhlen Holm sin i 1. omgang, og sekunder etter balltreffet lå ballen limt opp i nettaket. Dermed var Norge foran med tre mål og hadde full kontroll.

Eller? 72 minutter var spilt da USA reduserte. Stech, som scoret 1-1-målet på straffe, tok ballen fra egen halvdel og dro av fem-seks norske spillere. Alene med Pedersen la hun ballen i lengste hjørne til 2-4, og det var kamp igjen med drøye 20 minutter igjen av oppgjøret.

Og bare tre minutter senere sto det 3-4. Norge spilte bort ballen på egen halvdel, som gjorde at Meagan Wanecke kom alene med Pedersen. USA-spilleren var sikker i sin sak og sørget for at USA bare var ett mål bak med kvarteret igjen.

USA tok timeout etter 83 minutter og hadde flere farligheter på corner på tampen, men Pedersen reddet og Norge fikk ryddet unna. Dermed endte det 4-3 til de rødkledde.

Torsdag møter Norge Sverige. Det blir en litt annen type kamp, sier Berntsen-Lillejord.

– Det blir veldig tøft. De er vanvittig sterke og har en spinnvill duo på topp med Tilda Ström og Matilda Svenler. Vi må være tette defensivt. Men det blir steintøft, det er ingen tvil om det.

---

Slik ser VM-oppsettet ut for Norge:

• Norge-USA onsdag – 4-3
  • Norge-Sverige torsdag 24. mars 18.00
  • Norge-Finland fredag 25. mars 15.00

Semifinale lørdag 26. mars 14.00 eller 17.00 (semifinalen som Sverige skal spille går på SVT. Norge møter Sverige i semi dersom Sverige vinner gruppen og Norge blir nummer fire, noe som er svært usannsynlig)

Finale/bronsefinale søndag 27. mars 11.00 (bronsefinale) og 14.30 (finalen går på SVT)