Sport

Grüner seiret i derbyet, med tidligere Manglerud-spillere i fokus. - Kul kamp å vinne

(Manglerud Star - Grüner 1-4). Joakim Opsahl og Rolf Thomas Aastad startet karrierene sine i Manglerud Star. Nå spiller de for Grüner og spilte hovedrollene i seieren over naboen i øst.

MANGLERUDHALLEN (Dagsavisen): Grüner var best i to av tre perioder og fortjente derfor seieren i det utsatte oppgjøret i Manglerudhallen tirsdag kveld. Joakim Opsahl scoret det eneste målet i første periode før Manglerud Star yppet seg i den andre.

Hold deg oppdatert. Få Oslosportens nyhetsbrev fra Dagsavisen!

De skapte enorme muligheter til å score flere, men det ble bare ett. Mot slutten av perioden presset Grüner inn to scoringer og gikk komfortabelt til den andre hvilen med tomålsledelse. Manglerud Star kom aldri tilbake etter en fem minutters straff på den tredje perioden.

Bor fortsatt i området

– Det er alltid kult å slå Manglerud Star, sier Joakim Opsahl og Rolf Thomas Aastad til Dagsavisen.

– Det er ekstra deilig, nettopp fordi det er mot MS, smiler Opsahl. Han er fra Abildsø og gikk gradene i klubben fram til han var 15 år. Også Rolf Thomas Aastad er oppvokst i området og har røtter i de grønne og gule.

– Jeg bor her ennå, har hus rett borti her. Jeg møter spillere fra klubben stadig vekk, sier Aastad. Det spørs om det blir hyggelig fremover. – Det er jo veldig morsomt for meg å score i en seier mot nettopp dem, sier Aastad.

Quentin Papillon ble kåret til Grüners beste spiller og spilte en stor rolle i seieren, men franskmannen vil ikke ta all æren alene.

– Vi var mye mer kompakte i egen sone i dag, det gjør det lettere for meg. Vi holdt de fleste av skuddene ute. Det er laget som forsvarer seg, ikke bare keeperen, minner Papillon oss på.

Ex-Manglerud Star åpnet ballet

De første ti minuttene var det ingen som tok kontroll over spillet. Pucken ble sendt fra ende til ende uten at de store sjansene oppsto. Begge lag var naturligvis interessert i det første målet og hjemmelaget fikk den første store sjansen. Et skudd mot lengste stolpe traff en Grüner-forsvarer, det så ut som pucken ville gli sakte inn i mål, men den snek seg utenfor stolpen.

Minuttet senere holdt William Mäkinen på å gi Grüner ledelsen. Et rapt skydd fra fem meter tvang fram en solid redning av Lars Haugen i MS-målet. Det var starten på Grüners dominans perioden ut. Bortelaget satt inn et ekstra gir og plutselig satt rytmen i angrep.

Joakim Opsahl styrte pucken på den ene siden av en forsvarer og forserte på den andre. Den utsøkte touchen sendte han alene med keeper i offensiv sone. På innsiden av Lars Haugen var det rom og det traff Opsahl. Som speaker sa «det er av sine egne man skal ha det», Opsahl gikk gradene i Manglerud Star.

Papillon sto som en vegg

Trener Morten Elverud var fornøyd med mye av det han så av Grüner mot Manglerud Star tirsdag kveld.

Den første perioden tilhørte Grüner, men i den andre var hjemmelaget best. Sjansene var mange, og etter hvert store, for Manglerud Star, til å utligne. Først var Kristoffer Pihlqvist helt alene i slottet rett etter en dropp, men Quentin Papillon i bortelagets mål, fulgte med. Den neste muligheten var mye større. Emil Frøshaug kom først på en retur, Papillon var utspilt, men på streken sto Joachim Sommer Nielsen og tok støyten.

Hele hallen var sikker på utligning da Kjetil Martinsen sendte pucken i blinde inn i farlig sone. Lucas Trygg leste pasningen og dundret pucken mot mål, men en vanvittig reaksjonsredning av Papillon holdt buret rent.

Du hadde noen store redninger der?

– Kanskje en eller to, svarer Papillon beskjedent før han trekker fram laget som helhet.

– Vi forsvarte oss godt stort sett hele kampen, men jeg aksepterer at de av og til kommer igjennom, sier keeperen.

Redningen må ha føltes enda bedre for franskmannen da han så Rolf Thomas Aastad doble ledelsen for Grüner. Aastad, også han startet karrieren i Manglerud Star, vippet pucken mot lengste stolpe. Den var nok ment for styring, men dalte rett inn i buret.

– Jeg så det var noen karer inne foran målet så jeg bare chippet den inn for å se hva som skjer. Av og til går de puckene rett inn og det skjedde i dag. Jeg tar med meg et fint mål, det blir ikke så mange av dem, sier Grüners nummer 11 som kom fra Hasle-Løren før jul.

Et hardt slag for hjemmelaget som var best i den andre perioden, men til slutt kom den fortjente scoringen. I powerplay var Robin Olsen-Syversen presis da han omsider overlistet Papillon.

Et håp var tent for hjemmelaget, men det ble brutalt slått tilbake. Grüner fikk også et powerplay helt i slutten av perioden. William Mäkinen sendte pucken inn for styring, i slottet sto Tim Robin Johnsgård som ekspederte den i nettet.

MS-kaptein Joachim Engebråten Hermansen klagde på høy kølle, men etter en videosjekk godkjente dommerne scoringen. Den kom fem sekunder før signalet lød.

Plutselig slåsskamp

Da lagene skled mot garderobene havnet Mattias Brenne Halvorsen og Keegan Milligan i slåsskamp. Milligan fremprovoserte situasjonen og ble funnet mest skyldig. Som resultat ble kamphanene ilagt 20 minutters straff, med en ekstra fem minutters utvisning til bortelaget. Den ble sonet av Lucas Trygg og Grüner startet den siste perioden med fem minutter overtallsspill.

Det utnyttet bortelaget dårlig. Faktisk var Manglerud Star nærmest. Kristoffer Pihlqvist stjal pucken og skjøt rapt, men Papillon var med på avslutningen. Den tredje perioden ble et steg ned både med tanke på tempo og kvalitet. Lagene slurvet med det tekniske og feilpasningene florerte. Sebastian Labori Christiansen fikk plutselig pucken servert på skuddhold og svingte løs. Pucken gikk rett i mål og Labori Christiansen jublet for sin første scoring i lilla og sort.

Mye av lufta gikk ut av Manglerud Star etter den slitsomme starten på perioden og etter Grüners fjerde fulltreffer punkterte det. Steffen Thoresen røk på en ny utvisning og det neste målet så hele tiden ut til å havne i Lars Haugens bur. Men flere scoringer ble det ikke.

Utnyttet overtallet

– I dag var vi best stort sett hele kampen, sier den første målscoreren Joakim Opsahl. – Det var vi som styrte spillet og hadde mest puck. Forskjellen kan du se på måltavla, gliser Opsahl.

«Nabogutten» Rolf Thomas Aastad trekker fram overtallsspillet som svært positivt.

– Det er godt å se at vi utnytter det. Det er noe vi har jobbet mye med, men selvfølgelig kan det bli bedre. Vi jobber hardt på trening for at det skal heve seg og dette var en positiv erfaring å ta med seg videre. Perspektivet vårt er kamp for kamp så får vi se hvor det bringer hen, sier Aastad.

Grüner slo dermed tilbake etter stortapet sist mot Frisk Asker sist og fikk revansje for hjemmetapet mot MS i november.

Seieren tirsdag er også den andre denne sesongen i Manglerudhallen. Nå venter to bortekamper mot henholdsvis Stjernen og Ringerike. Manglerud Star skal også på tur mot henholdsvis Sparta og Stavanger torsdag og lørdag.

PS. Grüner vant skuddstatistikken 30–20.

Dermed gikk Grüner opp i 22 poeng, nest sist på tabellen, mens Manglerud Star blir stående på 10. Men sistnevnte har tre kamper færre spilt.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

FAKTA

Eliteserien ishockey menn tirsdag, 32. og 36. runde:

Manglerud Star – Grüner 1–4 (0-1, 1-2, 0-1)

Manglerudhallen: 400 tilskuere.

1. periode: 0–1 (10.59) Joakim Aarseth Opsahl (William Mäkinen).

2. periode: 0–2 (34.04) Rolf Thomas Bendixen Aastad, 1–2 (36.54) Robin Olsen-Syversen (Joachim E. Hermansen, Mathias Trygg), 1–3 (39.55) Tim-Robin Johnsgård (Mäkinen, Marius Carho Hansen).

3. periode: 1–4 (48.19) Sebastian Labori Christiansen.

Utvisninger: Manglerud Star 5 x 2 min., 2 x 5 min. og 2 x 20 min., Grüner 2 x 2 min., 1 x 5 min. og 1 x 20 min.

Øvrig kamp tirsdag: Vålerenga – Storhamar 2–5 (0-3, 2-1, 0-1)

Utsatt (til 1/2): Frisk Asker – Sparta (pga. sykdom og skader hos Sparta).

Øvrige kamper i 36. runde, torsdag: Stavanger – Ringerike, Sparta – Manglerud Star, Stjernen – Grüner, Frisk Asker – Lillehammer.


Nyeste fra Dagsavisen.no: