Sport

Siste kveld med gjengen – Aga ønsker spill i Nederland

Lørdag spilles siste serierunde i 1. divisjon. Oscar Aga gru-gleder seg. Det blir hans siste kamp for Grorud.

Sist lørdag vant Grorud 3-1 over Strømmen, og Groruddalens stolthet sikret seg fornyet kontrakt på nest øverste nivå i norsk fotball.

Etter kampen ruslet undertegnede av banen sammen med lederen i Grorud IL, også kalt Mr. Grorud, Richard Pedersen, og ligaens toppscorer, Oscar Aga.

Sistnevntes karriere i Grorud ender kommende lørdag. I begynnelsen av januar er han installert i bolig i den svenske byen Borås, og fortsetter karrieren i IF Elfsborg, som per i dag ligger på 4. plass i Allsvenskan.

Det var noen smått rørende minutter med de to etter kampslutt mot Strømmen. Mye hadde stått på spill. Følelsene kom ulikt til uttrykk for to av hovedpersonene i prosjekt “overleve i 1. divisjon”.

Pedersen, som har levd og åndet for de blå/gule i en mannsalder, gråt så det minnet om et filmtriks. Tårene silte i strie strømmer nedover kinnene.

24 nettkjenninger

Toppscorer Aga tok det annerledes. Hans øyne var tørre. Men ordene satt langt inne. Han hadde vansker med å sette ord på det hele.

– Klart det er vemodig å dra fra denne gjengen, fra denne klubben. Jeg har virkelig hatt det fint her. Spesielt artig har det vært å være med på snuoperasjonen som førte til at vi sikret plassen. Det så lenge bekmørkt ut, sa Oscar Aga til Dagsavisen idet vi kom oss inn i varmen ved garderoben.

Grorud IL står med 44 scoringer etter 29 serierunder. Aga har sørget for 24 av dem. Uhyre sterkt.

Lørdag banket han inn to. Begge på straffespark, og begge midt i mål. Nøye planlagt, ifølge hovedpersonen.

– Keepere sjanser jo på et hjørne. Er man kald, og treffer som planlagt, og med kraft, så er det et bra sted å sette straffespark, sa Aga.

Oscar Aga setter inn sitt andre straffespark på Jessheim stadion.

– Fælt å miste ham

– Jeg sa til ham før kampen at han skal avslutte i Grorud med 25 ligascoringer. Så at han gikk fra 22 til 24 i nest siste kamp, gjør at han nå bare trenger en nettkjenning i siste kamp mot Hamkam på lørdag, sa Richard Pedersen, som da hadde tørket tårene og bare smilte der vi tre sto inne i varmen.

– Det uunngåelige spørsmålet, Pedersen; hvordan blir det å ikke ha Oscar Aga hos dere lenger?

– Det blir fælt. Han har jo nesten sørget for fornyet kontrakt på egenhånd med alle scoringene, så er han jo en helt herlig gutt, sa Mr. Grorud, og vi så en tåre i øyekroken hans igjen.

– Samtidig har dette vært klart i lang tid, og alle vi her i Grorud ønsker Oscar alt godt videre i karrieren, la han til.

– Jeg er klar for å ta karrieren videre til et høyere nivå nå, jeg er klar for å vise meg fram i en av de beste klubbene i Sverige. Det er følelser i sving nå, og etter siste serierunde, summer jeg meg litt. Så blir det snart julefeiring, og så ser jeg fram til spill i Elfsborg.

Nederland neste?

– Du fyller 21 år to dager før du skal møte opp i Elfsborg den 8. januar. Du har et helt fotball-liv foran deg. Hva er drømmen, hva  er målet?

– Han skal til Nederland, bryter Richard Pedersen inn før unggutten rekker å åpne munnen.

– Hehe, svarer Aga så.

Og Dagsavisen følger opp, med; Æresdivisjonen er målet?

– Det er vel kanskje ikke den endelige drømmen, men helt sikkert et bra sted å gå hvis jeg fortsetter framgangen i Elfsborg.

– Er det noe dem kan i Nederland, så er det å videreutvikle sånne stortalenter som deg, Oscar, sier Richard Pedersen, nå med et digert smil i ansiktet.

– Men, ikke fremstill dette som jeg bare ser på Elfsborg som et springbrett. Det er der jeg har fokus nå, så får en eventuell overgang til en større klubb bli en bonus etter hvert, sier Aga, som har signert en fireårs-kontrakt med den svenske toppklubben.

Roser treneren

I slutten av august, lå Grorud sist på tabellen. De hadde seks strake serietap, og trener Aksel Bergo fikk ikke være med lenger. Inn kom Johan Gjønnes Nilsen.

Da snudde det for Grorud. Fasit etter trenerskiftet; Syv seirer, en uavgjort og seks tap. Mer enn nok til å ha klatret opp til sikker plass på tabellen.

– Johan var allerede en del av klubben. Han kjente oss spillerne, han kjente til modellen vi har jobbet etter. Han kom inn med trygghet og en klokkeklar filosofi. Alt hadde vært annerledes, og sikkert vanskeligere, hvis klubben hadde hentet inn en ny trener utenfra. Vi har følt på trygghet, og det var fint å merke at Gjønnes Nilsen virkelig trodde på det han sa, nemlig; Vi rykker ikke ned, gutter, avsluttet Oscar Aga intervjuet med Dagsavisen.

Og gikk inn i garderoben og feiret sammen med lagkameratene.

Mer fra Dagsavisen