Sport

Kjelsås-sensasjonen måtte svømme i stedet for å gå på ski: - Jeg har fått et overskudd av energi

Håvard Moseby har et tøft halvår bak seg med mye alenetid og alternativ trening. Men det har tydeligvis kommet noe positivt ut av det for lørdag tok han en sensasjonell tredjeplass i 15 kilometer klassisk på Beitostølen.

– Jeg har det veldig all right. Helt ærlig er jeg lettere sjokkert. Rennet i dag har vært en stor motivasjon. Det kunne nesten ikke blitt bedre, sier Moseby til NRK etter rennet.

Den store overraskelsen

Lovordene haglet fra flere i NRK etter overraskelsen. Jann Post og Torgeir Bjørn spøkte med at treningsmetodene må legges om. Bare VM-vinnerne Hans Christer Holund og Emil Iversen kom foran ham.

Det er flere som har fått med seg at Moseby ikke har hatt en typisk sesongoppkjøring i år.

– Han gjør et imponerende løp her på Beitostølen med tanke på all rehab-treningen. Oppsiktsvekkende bra, sa NRK-kommentator Torgeir Bjørn.

Tretthetsbrudd i bekkenet

22-åringen fra Kjelsås har måttet trene alternativt etter en skade han pådro seg i sommer. Under et rulleskirenn i Holmenkollen i juli falt han og fikk påvist et tretthetsbrudd i korsbeinet. Det har tvunget han til å tenke nytt i hele sesongoppkjøringen, men gode valg har gitt han et overraskende løft i både trening og profesjonalitet.

– Gjennom hele sommeren og helt ut til oktober har det blitt annerledes trening og for det meste helt alene. Hele opplegget har vært annerledes. For eksempel har jeg svømt mye. I august og september ble det bare svømming og akvajogging. Jeg har prøvd å være positiv til det og bruke det som et eksperiment, sier Moseby til Dagsavisen.

Det har fungert bra for han som kanskje har stresset mindre enn vanlig med tanke på åpningshelgen på Beitostølen. Der er de fleste spente på hvordan kroppen er.

Vi hadde engang samtale med ham under mediedager på Beitostølen torsdag.

– Da skaden skjedde tenkte jeg at Beitostølen kom for tidlig. Det har på et vis gitt meg lave skuldre med tanke på å være klar. Disiplinen og fokuset har blitt bedre og mentalt sett har det også vært noe å hente. Man lærer seg å sette pris på det man har tilgjengelig når en slik skade skjer og jeg har blitt nødt til å profesjonalisere min egen treningshverdag da jeg stort sett har trent på egen hånd, sier Moseby som er veldig godt fornøyd med hvordan han har angrepet denne høsten med mye kjedelig trening, som har gjort han sterkere.

– Jeg har gjort det jeg kan

I godt selskap: Emil Iversen (t.v), Hans Holund (m) og Håvard Moseby (t.h) etter 15 km klassisk langrenn for menn på Beitostølen lørdag.

For meg har det vært veldig god trening. Kroppen har fått en annen stimuli og det har gitt meg et overskudd av energi. Men jeg har ikke hvilt meg i form. Tvert imot. Jeg gjorde noen testløp i de siste ukene, det har gått overraskende bra. Så jeg vet at grunnformen er der og med en god alternativ treningshøst bak meg så føler jeg meg i god form. Jeg har gjort det jeg kan for å være klar til sesongen, sier han.

Da han i slutten av september endelig fikk grønt lys til å røre skiutstyr igjen var det ikke noe mer enn staking som sto på programmet.

– Staking er det jeg først fikk lov til å begynne med igjen. Forhåpentligvis har det gjort meg sterkere i klassisk. Det er jeg veldig spent på. Jeg ønsker å være en allrounder, ikke en som er kjent for å være best i skøyting.

U23-VM er sesongmålet

Med en stor selvtillitsboost fra Beitostølen vil nok Moseby se lyst på resten av sesongen. At denne oppturen kom på 15 kilometer klassisk er ekstra gledelig da Kjelsås-guttens store mål for sesongen nettopp er et slikt renn.

– Målet er 15 kilometer klassisk i U-23 VM på Lygna. Det er det jeg jobber mot. Men selvsagt holder man et øye på uttaket til OL. Det ville vært rart å ikke gjøre det, sier Moseby.

– Veldig imponerende etter det han har vært gjennom, sier Lyn-løper og Beito-vinner Hans Christer Holund.

– Dessuten er han jo ti år yngre enn oss, så Håvard blir interessant å følge, sier verdensmesteren på 15 kilometer fra forrige sesong.

Nå er Moseby plutselig aktuell for en plass på verdenscuplaget til finske Ruka om en uke. Til det løpet er de fleste landslagsløperne forhåndsuttatt, blant andre Pål Golberg og Sjur Røthe.

Golberg gikk langt under pari, mens Røthe måtte bryte og vet ikke hva som gikk galt.

Til OL i Beijing er det kun åtte mannlige løpere som får plass på laget.

Søndag gås det 15km fristil på Beitostølen.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

---

FAKTA

Sesongåpning langrenn på Beitostølen lørdag, klassisk:

Menn, 15 km:

1) Hans Christer Holund, Lyn 35.29,8, 2) Emil Iversen, Varden Meråker 0.17,3 min. bak, 3) Håvard Moseby, Kjelsås 0.24,5, 4) Erik Valnes, Bardufoss og Omegn 0.29,4, 5) Vebjørn Turtveit, Voss IL 0.31,6, 6) Simen Hegstad Krüger, Lyn 0.36,4, 7) Harald Østberg Amundsen, Asker 0.37,2, 8) Tor Olav Nesheim Hægeland 1.12,5, 9) Didrik Tønseth, Byåsen 1.13,0, 10) Martin Løwstrøm Nyenget, Lillehammer 1.16,3.






Mer fra Dagsavisen