Ishockey: Her er ukas Oslo-lag

Disse utmerket seg i Oslo-hockeyen forrige uke.

Det har vært en varierende uke for våre tre lag i eliteserien den foregående uka. Manglerud Star fortsetter sitt stormløp mot nedrykkskvaliken, mens både VIF og Grüner kan si seg godt fornøyd med resultatene.

La oss like godt starte med torsdagens Oslo-derby mellom Grüner og Vålerenga. Der stakk gjestene fra Jordal av gårde med seieren, men resultatet (2–5) var absolutt ikke noe å gremmes over for Grüner sin del heller.

Poengløse fra Hønefoss

Manglerud Star skulle imidlertid rette opp det dårlige inntrykket etter de åtte første kampene ved å slå en av rivalene i bunnen av tabellen, Ringerike, på borteis. Men det gikk også skeis, og MS dro poengløse fra Hønefoss med 6–3 i bagasjen.

Ringerike møtte ny motstand fra hovedstaden på lørdag, men borte mot Grüner fikk de det verre. Kampen gikk til straffeslagskonkurranse, slik det også ble forrige lørdag hjemme mot Stjernen. Men nok en gang trakk Grüner det korteste strået, men stakk likevel av med ett poeng.

Etter Manglerud Stars svake oppvisning mot Ringerike var det få som levnet drabantbyklubben noen sjanse i hjemmekampen mot Stavanger, men MS viste seg fra en mye bedre side.

Perfekt symmetri

Lars Haugen tettet igjen, og Manglerud Star gikk inn i tredje periode med 1–2 på måltavla. Men MS har hatt en tendens til å kaste bort kamper i løpet av kort tid i veldig mange kamper denne sesongen, og historien gjentok seg nok en gang. I løpet av den første drøye halvdelen av siste periode rant det inn hele fire mål, og nok en gang ble det et stygt resultat for MS med 1–6.

Målene rant også inn i Askerhallen, der VIF var på besøk lørdag. Men her ble de fordelt vesentlig mer broderlig. Frisk åpnet ballet med to scoringer i første periode. VIF kvitterte ut begge scoringene, før åpningsperioden ble avsluttet med ett mål til, til hvert av lagene, og dermed 3–3 etter 20 minutter.

I perfekt symmetri fulgte andre periode opp med 2-2, før tredje periode endte 1-1, og forlengningen endte 0–0. Dermed gikk også denne kampen til straffeslagskonkurranse. Steffen Søberg, som kom inn i VIF-målet etter 30 minutter sto fram, og sikret Vålerenga seieren, etter at Thomas Olsen ble eneste målscorer.

Ukas Oslo-lag

Quentin Papillon, Grüner (målvakt)

Grüners franske målvakt får plass på ukas lag for tredje gang på rad. Både Steffen Søberg (VIF) og Lars Haugen (MS), har levert gode prestasjoner den siste uka, men Søberg fikk bare en halv kamp, og til tross for at Haugen lenge holdt MS inne i kampen mot Stavanger, var bortekampen mot Ringerike under par.

Derfor blir det Papillon, som med en redningsprosent på 96,4, nok en gang var sentral da Grüner tok ett poeng mot Ringerike. Dessverre klarte han heller ikke denne gangen å gå seirende ut av straffeslagskonkurransen, men tok likevel fire av seks straffer.

Hovedpoenget er nok en gang at Grüners målvakt viser seg kapabel til å sikre laget poeng.

Grüners franske keeper, Quentin Papillon, fortsetter å imponere på Grünerløkka.

Stefan Espeland, Vålerenga (back)

Dirigenten bak mye av Vålerengas spill har levert varene også denne sesongen, etter at han kom tilbake.

Mot Frisk Asker scoret han det viktige 2-2-målet, og endte samtidig kampen, der VIF slapp inn seks mål, med pluss to i pluss/minus-statistikken.

Grei kamp også mot Grüner, i en uke der VIF vant begge kampene sine.

Stefan Espeland er med på ukas Oslo-lag for første gang denne sesongen.

Joachim Sommer Nielsen, Grüner (back)

Grüner-backen har vist seg tilliten verdig etter at han kom til klubben før forrige sesong. Da han torsdag satte inn 1-2-målet mot VIF var det hans andre scoring denne sesongen. Han har aldri scoret mer enn to mål i løpet av en hel sesong noen gang tidligere på seniornivå.

Hvis Sommer Nielsen fortsetter å levere poeng, i tillegg til det gode defensive spillet vil dette være en stor bonus for Grüner, som man ikke helt så komme. Er det noe Grüner trenger så er det at flere også bidrar med målpoeng. Det har Sommer Nielsen gjort denne uka, og i første runde av denne sesongen.

Grüners Joachim Sommer Nielsen har bidratt sterkt så langt i sesongen.

Steffen Thoresen, Manglerud Star (løper)

Var én av få som faktisk leverte det man kunne forvente i den viktige bortekampen mot Ringerike på torsdag. I første periode serverte han Mathias Trygg, som reduserte til 1-2, før han i andre periode selv satte inn utligningen, i undertall.

Jobba og slet, og var nær ved å skape litt også mot Stavanger, men der ble det ikke nok fra 36-åringen. Men alt i alt er Steffen Thoresen en av MS-spillerne som kan si seg tålig fornøyd med egen innsats forrige uke.

Steffen Thoresen får godkjent etter nok en tung uke for Manglerud Star.

Mathis Olimb

Ligaens beste spiller? Ja.

Leverer bytt etter bytt, kamp etter kamp, uke etter uke for Vålerenga. Dominerer i store perioder hver eneste kamp, og leverer også målpoeng. To nye målgivende mot Grüner ble fulgt opp av én scoring og to assist også mot Frisk Asker på lørdag.

Det virker å være liten tvil om at Olimb er klar for oppgavene som ventet i Norge, etter at han kom hjem, og kan fort spille VIF til edelt metall denne sesongen.

Mathis Olimb tok seg en tur i nærområdet før kampen mot barndomsklubben Manglerud Star. Etterpå gikk han ut og leverte varene for VIF.

Mika Partanen

Du kan nesten ikke nevne han ene, uten å ta med han andre. Olimb og Partanen har virkelig funnet tonen sammen i VIFs førsterekke, og utfyller hverandre nærmest perfekt. Der Mathis er dirigenten og tilretteleggeren, er Partanen avslutteren. Begge trenger den ene for å lykkes med de en selv er best på.

Torsdag leverte han bade én scoring og én målgivende pasning, før han i lørdagens scoringsfest i Askerhallen først vartet opp med å servere Olimb da VIF utlignet til 3–3 like før første pause, før Olimb i andre periode gjengjeldte tjenesten, da Partanen satte inn 5–5 i den andre perioden.

Partanen var også sist på pucken, som sørget for 6-6, og spilleforlengelse.

Om Olimb kan spille VIF til edelt metall, virker Partanen kapabel til å skyte dem til akkurat det same. Duoen er ordentlig i slaget om dagen.

VERDT Å VITE OM …

… Grüner

• Grüner har kun scoret mer enn to mål i én kamp denne sesongen (scoret tre borte mot Stavanger).
  • Vetle Salsten (21) fikk sin første eliteseriescoring på torsdag. Lørdag kom også hans første assist.
  • Grüners nye svenske løper Christoffer Gozzi har ikke gjort ett eneste målpoeng siden han scoret i to kamper på rad i tredje og fjerde serierunde. Det vil si seks kamper uten målpoeng på.
  • Den svenske backen Charlie Björlin har heller ikke produsert all verden i sin første sesong på Grünerløkka. 21-åringen fikk med seg en målgivende pasning i tredje serierunde, men det er også hans eneste poeng denne sesongen.
  • Etter ti kamper denne sesongen står Grüner bokført med seks poeng. Det er ett mindre enn de hadde på samme tidspunkt forrige sesong, men tre mer enn de hadde i sin første sesong i eliteserien etter opprykket, for to sesonger siden.
  • Grüner er det svakeste laget i ligaen i undertall (61,8 prosent). Samtidig er de ganske gode til å forhindre å havne der. Kun to lag har vært mindre i undertall.
  • Lørdag spilte Trym Auren sin første kamp denne sesongen, og scoret Grüners eneste mål i straffeslagskonkurransen mot Ringerike. Han klarte imidlertid ikke å score på sitt andre forsøk, som Grüner dermed tapte.

… Manglerud Star

• MS står med kun to poeng, og har med det sin dårligste sesongstart på minst 23 år. (Dagsavisen har kun klart å oppdrive resultater fra 1998 og fram til i dag. Men på disse årene har MS aldri levert færre poeng på de ti første enn de har denne sesongen. Det er med andre ord gode muligheter for at dette er tidenes svakeste sesongåpning)
  • Sist MS var i nærheten av en like svak sesongåpning var i 2003/04. Da hadde de, i likhet med nå, kun én seier på de ti første. Også den gangen kom seieren mot Lillehammer, men da etter full tid. I den ellevte runden, møtte de Lillehammer og tapte 2–4. MS møter Lillehammer på torsdag.
  • De sju spillerne med mest minus i pluss/minus-statistikken er MS-spillere. 13 av de 18 dårligste er også fra Manglerud Star …
  • … svakest er Tord Thoresen med minus femten.
  • Lucas Loob Trygg scoret sitt første mål for sesongen, da han ble eneste målscorer for MS hjemme mot Stavanger på lørdag.
  • Det har blitt scoret totalt seks mål i undertall i eliteserien denne sesongen. Manglerud Star har scoret en tredjedel av dem. Christoffer Larssen Berger gjorde det borte mot Frisk Asker, mens Steffen Thoresen klarte det mot Ringerike forrige torsdag.

… Vålerenga

• Martin Røymark var sammen med Manglerud Stars Lucas Loob Trygg de to spillerne i ligaen som hadde skutt mest uten å få pucken i mål, men mot Frisk Asker sprakk Røymark nullen. Loob Trygg fulgte opp med å gjøre det samme for MS.
  • Mathis Olimb er poengkonge i ligaen (16 poeng). Sammen med David Morley er han også den spilleren med flest målgivende pasninger i ligaen (11).
  • Sammen med Lillehammers Spencer Humphries er Tommi Taimi den backen som har gjort flest målpoeng (10). Taimi er også den backen med flest assist så langt (10).
  • Mika Partanen er nå toppscorer i ligaen med åtte fulltreffere så langt.
  • Daniel Sørvik scora sitt første mål for sesongen i bortekampen mot Grüner.
  • Dersom Vålerenga slår Stjernen i neste kamp, vil det være første gang de klarer å vinne tre strake kamper denne sesongen.
  • Villiam Strøm fikk med seg målgivende borte mot Frisk Asker. Dette var trønderens første poeng for sesongen.
  • Etter sin andre scoring på to kamper borte mot Grüner gikk Thomas Olsen poengløs av banen mot Frisk Asker, men ble likevel matchavgjørende da han var den eneste spilleren som klarte å score i straffeslagskonkurransen.
  • Magnus Brekke Henriksen er den eneste VIF-spilleren som står uten poeng etter å ha spilt samtlige kamper denne sesongen.
  • Torsdag møter VIF laget de åpnet sesongen mot, Stjernen. I første kamp endte det 3–1 til Stjernen i Fredrikstad. Stefan Espeland scoret VIFs mål.