Sport

Gråtkvalt Berge etter karriereslutt: - Jeg har planlagt en avskjed

Stig-Andre Berge vinket farvel til publikum i Jordal Amfi. - Jeg har planlagt en avskjed her, men nå er det slutt, sier han etter tapet i åttedelsfinalen i bryte-VM lørdag.

JORDAL AMFI (Dagsavisen): 38-åringen kom seg til åttedelsfinalen i sitt siste mesterskap, men der ble det tap for ukraineren Lenur Temirov. Berge lå under hele veien og klarte aldri å komme seg på offensiven. Klokka 12.05 var karrieren over, men han levde i håpet en time til. Da ble hans overmann slått ut i neste runde og da var det definitivt slutt.

Berge gikk ned på kne i Jordal Amfi. Så reiste han seg, vinket til konge (som var ringside) og fedreland og det så ut som han tok sin endelige avskjed. Etterpå møtte en følelsesladet Berge mediene.

Tok et følelsesladet farvel

– Jeg sa til ham at han måtte ta seg til finalen, så jeg får en siste kamp. For jeg har planlagt en avskjed. Hvis jeg ikke får en kamp til, får jeg snakke med arrangøren, sier han.

Men da hadde han allerede nærmest tatt farvel med sin aktive del av brytekarrieren da han møtte mediene i intervjusonen.

Og gråten presset på da han oppsummerte livet sitt på brytematta.

– Dette har vært livet mitt i tjue år, så dette er litt sterkt. At jeg fikk avslutte foran et hjemmepublikum er en bonus. Men jeg var helt tom i den siste kampen, jeg holdt på å kaste opp de siste 30 sekundene, sier Berge til Dagsavisen.

- Jeg trenger litt tid på å fordøye dette. Jeg vet ikke hvordan hverdagen min blir etter dette. Men nå får jeg i hvert fall mye bedre tid til å ta meg av familien, sier han.

Inn i trenerapparatet

– Det eneste som er sikkert er at mandag skal jeg IKKE på trening. Men jeg må jo holde meg i form. Jeg vil bidra til at vi kan bygge videre et landslag med en stor framtid foran seg, sier han.

For Berge går inn i trenerapparatet når den aktive karrieren er over.

– Fritz (Aanes, landslagssjef) har sagt til meg at jeg må sparre med gutta, så da må jeg holde meg fit, sier han.

Kom ikke til OL i Tokyo

Stig Andre Berge avsluttet karrieren i Jordal Amfi lørdag.

Stig-Andre Berges høydepunkt i karrieren ble bronsen i OL i Rio de Janeiro i 2016.

Årets store nedtur var at igjen norske brytere kvalifiserte seg til sommerlekene i Tokyo. Koronapandemien rammet laget hardt rett før kvalifiseringen.

Lørdag følte bryterne at de fikk en veldig opptur i et godt besøkt Jordal Amfi som skapte en flott atmosfære.

. Nå har vi Oskar Marvik i bronsefinale i kveld, men nå må jeg ut og se på Morten (Thoresen), sier Berge.

Thoresen tapte dramatisk kamp

Der fikk han se en ny norsk opptur ettersom Thoresen tok seg videre til kvartfinale etter å ha ligget under i sin åttedelsfinale mot Marlen Asikejev fra Kirgisistan.

I kvartfinalen ble det tap i en dramatisk kamp mot Almat Kebispajev, der Thoresen ledet 5-0, men omstridte dommeravgjørelser preget kampen. Og bryteren fra Kazakhstan gikk videre til semifinalen.

- De dømmer på feil situasjon, sa landslagstrener Fritz Aanes til NRK.

- Jeg skylder ikke på noen. Jeg skulle avgjort dette sjøl, sa en svært skuffet Thoresen.

Hvis kazakhstaneren går til finale, kan Thoresen få en ny kamp om bronsefinale søndag.