Sport

Grorud lekker – sju baklengs på to kamper: – Det er tøft selvfølgelig

Grorud-keeper Mats Gulbrandsen Viken har måttet plukke minst to baller ut av nettet i Groruds fem siste kamper. Mot Start ble det fire i sekken.

Etter rufsete defensivt spill i treningskampene så det ut til at Grorud hadde fått skikk på forsvarsspillet da serien startet. Ett baklengs på overtid borte mot Ranheim i første kamp, etterfulgt av en 1-0-seier hjemme mot Strømmen var lovende.

Men siden den gang har det gått tråere, og Grorud har sluppet inn to, eller flere mål, i sine fem siste kamper. Takket være offensiv kraft fikk de med seg ett poeng ved å score to mål selv både mot HamKam og KFUM, og tok alle tre med 4-2 mot Raufoss. Men i de to siste har ikke egen målproduksjon vært nok til å sikre laget poeng. Mot Start tirsdag måtte Grorud-keeper Mats Gulbrandsen Viken plukke hele fire baller ut av eget nett, i 1-4-tapet.

– Det er tøft selvfølgelig. Jeg syns vi er ganske gode. Vi skaper mye og har god kontroll føler vi. Og så glipper det én gang i førsteomgang, og da blir det fort scoring mot så gode lag som start. Og så blir det egentlig litt gjengangeren i andreomgang også, og vi setter ikke de sjansene vi får. Vi skaper jo mer enn nok til å lede matchen. Det er synd det at vi scorer først så sent, etter så mange sjanser, sier Viken til Dagsavisen.

Oscar Agas redusering kom fem minutter før slutt. Trener Aksel Bergo hyller imidlertid lagets vilje til å kjempe helt inn.

– Gutta skal ha all honnør for at når det blir som det blir, så står de virkelig opp, og gir ikke opp. Vi spiller feiende fin fotball mot slutten også. Oscar scorer ett fint mål, og vi kunne scoret flere på slutten. Det er klart at det kan jeg bruke til masse, men resultatet er stygt. Når du begynner å tape med tre mål så er det bare å innrømme at det er kjipt. Det er dritkjipt. Det er ikke noe å skyve under teppet. Det er bare sånn det er, og det er mitt ansvar, sier Bergo til Dagsavisen.

Saken fortsetter under bildet.

Aksel Bergo, trener Grorud. Grorud-Start 1-4 (22.06.2021)

– Håpløst er et bra ord

I kampen mot Start tirsdag fikk ikke Start mange sjanser, men de dem fikk var store. Tre overganger og ett langskudd var nok til å ta med seg alle tre poengene med klar margin – i hvert fall på måltavla.

– Det må jo føles litt håpløst å stå bakerst der også?

– Ja, håpløst er vel egentlig et godt ord på det. Det er frustrerende å se at det ikke blir utteling på våre sjanser, og like frustrerende at det meste de har gir uttelling, sier Viken, som syns det er vanskelig å si om det hadde vært mulig å forhindre noen av målene.

– Jeg syns det er vanskelig å si noe om det nå. Må se det på video, og det er en samhandling med fireren og de i midtbaneleddet, forklarer Viken.

Saken fortsetter under bildet.

Grorud-keeper Mats Gulbrandsen Viken.

Peker på samspillet med forsvaret

Også keepertrener Rune Vøien peker på samhandlingen med resten av laget som et viktig punkt.

– Jeg er veldig opptatt av posisjoneringsspillet. Jeg mener jo at hvis du er i balanse og i riktig posisjon, så er det nesten umulig å score. Så det er mye av det vi jobber med, sier han til Dagsavisen dagen etter 1-4-tapet.

Både Bryne og Start scoret på langskudd, der akkurat dette poenget gjør seg gjeldende. Det mot Start var kanskje vanskelig å få gjort noe med, men Vøien er klar på at Brynes første scoring i 3-2-tapet kunne vært forhindra.

– Det er jo ett mål mot Bryne som han kan ta. Men det har vi snakka om og prøver heller å finne grunnen til det i stedet for å finne skyld, og lære noe i stedet for at det bare er feil. Det er tanken, forklarer han.

– Er dette noe dere kommer til å jobbe litt ekstra med nå fram til kampen borte mot FFK på søndag?

– Vi jobber egentlig ganske mye med det generelt da. Men det er litt vanskelig å skape sånne situasjoner på trening for å si det sånn. Det er ikke så lett å få det realistisk på trening. Man har jo aldri vært i akkurat den situasjonen noen gang før, svarer Vøien.

Saken fortsetter under bildet.

DAnny Mankowitz. Rune Vøien.

Lar seg ikke stresse

Viken selv hadde ingen klar formening om han kunne ha tatt langskuddet som gikk inn mot Start, men peker også på at for å få løst problemet, så må kjemien sitte med forsvaret.

– Jeg har lyst til å ta de selvfølgelig. Det er en inndeling mellom stopper og keeper i forhold til hjørner og sånn, og jeg står på motsatt side av der skuddet går inn. Men akkurat det der må vi se på video. Det er detaljer, sier Viken.

– Dere starta jo så bra defensivt, hva har skjedd?

– Vanskelig å si. Vi hadde et veldig defensivt fokus oppe i Ranheim og det samme mot Strømmen. Da var kampbildet ganske likt det vi hadde i dag, men Strømmen er et helt annet lag enn Start selvfølgelig, så man må jo ta det i betraktning, sier Grorud-målvakten.

Keepertrener Vøien er imidlertid ikke stressa for at de kommer til å få skikk på det defensive.

– Man kjenner jo på å slippe inn mål, men vi har jo vist at vi kan spille fotball, og vi trenger ikke grave oss ned og tro at det er umulig å unngå å slippe inn fem mål. Det kommer til å snu seg dette her, sier Vøien sikkert, før han legger til:

– Vi har jo tatt forbehold om at vi kanskje skal tape en kamp eller to, ler han.

Vanskelige arbeidsforhold

Langskudd er én ting, men mot Start kom også tre av målene etter overganger, der både forsvarets og keeperens arbeidsforhold ble svært krevende. Det mener også trener Aksel Bergo, som peker på at dette er noe av det viktigste de må få skikk på.

– Vi kan ha en plan, noen rammer og en måte vi ønsker å gjøre det på, men til syvende og sist tar spillere individuelle valg og da risikerer man at det blir feil valg, eller utførelsen ikke god nok. Det er en del av gamet. Det er en del av hele kalkylen, vi kan ikke legge opp til noe som er for vanskelig, og det føler jeg ikke vi gjorde mot Start heller. Men alle situasjoner lever sitt eget liv. I dag var i ikke gode nok som lag, eller individ, hverken foran deres mål, eller vårt, som gjør at vi ryker.

Mer fra Dagsavisen