Nyheter

Sommerparadis på lånt tid

I nesten 30 år har BUSH (Barne- og ungdomssenteret på Holmlia) hatt sitt sommerparadis på Håøya. Men bak idyllen lurer oppsigelsesspøkelset.

Bilde 1 av 3

I snart 30 år har BUSH hatt med seg ungdom som ikke har råd til å dra på sommerferie.

Men i vinter kom oppsigelsen fra Bymiljøetaten (BYM) i Oslo kommune.

I oppsigelsesbrevet ber Bymiljøetaten at de lokalene BUSH har leid på Håøya skal være fraflyttet, vasket og klargjort for overtakelse innen 1. oktober 2019.

– Oppsigelsen førte til at vi i år ikke har hatt noen sommerleir på Håøya. I stedet arrangerte vi leir i Gausdal, sier Smedsvig.

– For halvannet år siden inviterte BYM sju ideelle organisasjoner til et økonomisk samarbeid på Håøya. men de glemte å invitere oss, sier Knut Smedsvig.

Les også: Ungdom på Holmlia har lenge hatt et ferietilbud på Håøya. Nå har kommunen leid ut til andre

Gjensidigestiftelsen, Sparebankstiftelsen DNB og Eivind Astrups Allmennyttige Stiftelse har vært på befaring på øya, og er villige til å bruke 25–30 millioner kroner på oppgradering av bygninger.

Forutsetningen er at stiftelsene disponerer sommerferieukene hvor frivillige organisasjoner inviteres til å arrangere sommerleir for barn og unge til en lavest mulig kostnad eller gratis for deltakerne.

– Dette er noe vi gjerne vil være med på, sier Smedsvig.

Saken fortsetter under bildet.

BONDE: Geitebonde Helge Haugen, (t.v.), styremedlem i BUSH, Knut Smedsvig og byrådslederkandidat Eirik Lae Solberg (H).

Geitebonde Helge Haugen (t.v.), styremedlem i BUSH, Knut Smedsvig, og byrådslederkandidat Eirik Lae Solberg (H). Foto: Tom Vestreng

En time fra Oslo

En drøy times båttur fra Oslo, rett ved siden av Oscarsborg, ligger idylliske Håøya. Sammen med byrådslederkandidat Eirik Lae Solberg (H) og styremedlem i BUSH, Knut Smedsvig, har vi tatt turen ut for selv å oppleve øya som BUSH nå er i ferd med å miste.

Solberg var selv på Unge Høyre-leir på Håøya for 30 år siden. Nå er han tilbake for første gang. Og er opptatt av at BUSH fortsatt skal få bruke øya til sine sommerleirer.

Følg Dagsavisen Oslo på Facebook!

«Memory lane»

– Selv om byrådet gikk tilbake på oppsigelsen, så vil de ikke gi BUSH noen løfter om at de får bli på øya. Det er skuffende og usosialt, sier byrådslederkandidaten.

For Solberg blir øyturen en tur langs ungdommens «memory lane».

– Jeg husker ikke så veldig mye av hvordan det så ut her for 30 år siden. Men jeg kjenner igjen noen av byggene her, sier Solberg som ankom øya på egen kjøl.

Og forlot den på ferja mellom Håøya, Drøbak og Oslo.

I slutten av juni foreslo Eirik Lae Solberg, samt Venstre og Frp, for bystyret at byrådet skulle sikre at fritidsklubben BUSH på Holmlia fikk fortsette å tilby sommeropphold på Håøya for vanskeligstilte barn i kommunens lokaler.

Tilbudet skulle skje ved at BUSH fikk leie hele Stallhytta, bygget organisasjonen har hatt tilhørighet til i en årrekke, samt Stallen og Svingen.

Et forslag som ble forkastet av byrådspartiene da saken var oppe.

I stedet ble det vedtatt at bystyret ber om at BUSH tas med i den videre dialogen om videreutvikling av kommunes bygg på Håøya, i likhet med andre relevante aktører.

– Jeg forstår ikke at byrådet velger å skape uro og usikkerhet om et tilbud som vanskeligstilte barn og unge på Holmlia har hatt gjennom snart 30 år, sier Eirik Lae Solberg.

Saken fortsetter under bildet.

KULTURLANDSKAP: Geitene på Håøya bidrar til på holde vegetasjonen på Håøya nede.

 Geitene på Håøya bidrar til på holde vegetasjonen på Håøya nede. Foto: Tom Vestreng

Dynamitt

Under første verdenskrig ble det produsert dynamitt på øya. En produksjon som ble nedlagt etter en eksplosjon i et laboratorium i 1918.

Over 80 bygninger og anlegg ble reist, inkludert en hel villaby av boliger for å huse 200 arbeidere og funksjonærer. Det ble fraktet gatepiker fra Christiania og kvinner fra landsfengslene hit for å arbeide.

Les også: På denne øya lagde oslojentene sprengstoff på dagen. Om natten solgte de sex. (Dagsavisen+)

I 1937 kjøpte Oslo kommune øya for «å sikre allmennheten friluftsområder ved sjøen utenfor byen».

De rev en del av husene og planerte til teltplasser og leirområder. Opprinnelig var det hele 88 bygninger på øya. Kun 22 er tilbake i dag.

På 50- og 60-tallet ble øya flittig brukt av teltturister og ferierende Oslofolk, men så sluttet turistene å komme, og øya grodde igjen. Flåtten kom, og bygninger forfalt.

I mange år grodde øya nærmest igjen. Først da geitebonden Helge Haugen for fem-seks år siden satte ut et par hundre kasjmirgeiter på øya, ryddet geitene store deler for vegetasjon. Noe som også førte til at flåtten forsvant, og folk igjen kunne nyte late sommerdager på øya.

Geitene håndmelkes to ganger om dagen, noe som til sammen gir over 20 liter melk. Melken som ystes på Håøya Naturverksted, i en gammel bygning som stammer fra tida det var sprengstoffproduksjon på øya, blir til den fineste chevreost som leveres til flere eksklusive restauranter og delikatessebutikker i Oslo.

I dag er det fortsatt Oslo kommune som eier øya, og drifter bygningene, som mer eller mindre forfaller.

– Vi har tilbudt oss å være med å oppgradere bygningene. Og vi har kompetansen til det, sier Smedsvig.

Som i det sivile liv jobber innen byggsektoren.

Smedsvig kjenner hver eneste krok og vik av øya. Og selv om BYM har gjort mye for å begrense forfallet, er det mye igjen.

– Øya er en perle. Men vi savner en helhetlig plan for hva BYM vil med øya og bygningene, avslutter han.

Les også: Tre år etter mageplasket har byløvene våget seg tilbake til ærverdige Grand Café

– Er velkomne

Byrådsavdelingen for miljø og samferdsel synes det er trist at BUSH ikke hadde noen sommerleir på Håøya i sommer.

– Det er veldig positivt at lokale organisasjoner som Barne- og ungdomssenteret på Holmlia (BUSH) vil lage gode sommertilbud for barn fra lokalmiljøet. Vi trakk tidligere i år oppsigelsen av leieavtalen, slik at BUSH kunne ha leir der i sommer. BUSH fikk også tilbud om å leie flere lokaler denne sesongen, dersom de ønsket det. Jeg synes derfor det er leit å høre at de ikke har hatt et tilbud på Håøya i sommer, sier byrådssekretær Daniel Rees (MDG) til Dagsavisen.

– Flere av byggene på Håøya er svært slitte, og har behov for omfattende opprustning. Gjensidigestiftelsen, Sparebankstiftelsen og Eivind Astrups Allmennyttige Stiftelse kontaktet kommunen i 2017 for å få til et samarbeid. De ønsket å bidra med midler til å ruste opp noen av bygningene på Håøya, mot at de ble benyttet til ferie- og sommeraktivitetstilbud for barn og unge fra lavinntektsfamilier. På bakgrunn av det jobber Bymiljøetaten nå med å finne ut av hvilket tilbud barn og unge skal ha på øya i framtida, og i dette arbeidet er selvfølgelig BUSH velkomne til å komme med sine innspill. Ingen langtids leieavtaler på Håøya blir inngått før bystyret har fått mulighet til å mene noe om saken, sier byrådssekretæren.

Les også: Slaget om Sukkerbiten tilspisses

Mer fra Dagsavisen