Nyheter

– Som å ta ut fortanna av overkjeven

Mens naboene var på påskefjellet ble det 150 år gamle trehuset i Vålerenggata jevnet med jorda.

Bilde 1 av 2

– Dette er kjempetrist. Vi kommer rett og slett til å anmelde eierne for kulturminnekriminalitet, sier byantikvar Janne Wilberg. Hun forteller at trehuset i Vålerenggata 36 sto på gul liste og var regulert til bevaring. Så sent som i desember i fjor var det gitt rammetillatelse for å restaurere huset.

– Men det var ikke gitt tillatelse til å rive. Huset er en del av en tydelig reguleringsplan, med lite rom for skjønn. Vi ser meget alvorlig på dette, sier byantikvaren. Hun forteller at det er helt vesentlig at det ikke skal bli mulighet til å sette opp et nytt større hus til erstatning for det gamle.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

borte: Ingenting er igjen av det klassiske Vålerenga-trehuset, bygget for småkårsfolk på 1800-tallet. Det ble beordret full stans på byggeplassen da representanter fra Plan- og bygningsetaten kom på stedet i går formiddag.

Ingenting er igjen av det klassiske Vålerenga-trehuset, bygget for småkårsfolk på 1800-tallet. Det ble beordret full stans på byggeplassen da representanter fra Plan- og bygningsetaten kom på stedet i går formiddag. Foto. Hilde Unosen

Hus for småkårsfolk

Trehuset fra 1870-årene var fram til nå en del av det gamle trehusmiljøet på Vålerenga, som vokste fram fra 1830-åra på grunn av murtvangen innenfor bygrensa.

– Dette var småkårsfolks bolig, her bodde vognmenn og andre arbeidere. 1926–27 ble det innredet en kjøttforretning i bygningen, og huset var en viktig del av et kulturmiljø, konstaterer Wilberg.

Les også: For mange barn og unge i Bydel Gamle Oslo er sportsklubben Sterling en vei vekk fra et dårlig miljø

Krevde stans

Plan – og bygningsetaten var på befaring i Vålerenggata 36 i går formiddag, og ga umiddelbar stoppordre for de pågående arbeidene på byggeplassen.

– Det som møtte oss var kort og godt et bygg som var revet. Vår foreløpige vurdering er at det er utført arbeider på tomten som det ikke er gitt tillatelse til. Vi vil nå tilskrive de ansvarlige og be om deres redegjørelse. På bakgrunn av dette vil vi ta stilling til hvordan saken skal følges opp videre, skriver Atle Jan Larsen, senior kommunikasjonsrådgiver i Oslo kommune, i en e-post til Dagsavisen.

Råttent

Det hvitmalte enetasjes huset som utgjorde Vålerenggata 36 har stått og forfalt i lengre tid.

Tore Bergh hos arkitektkontoret Studio NSW er ansvarlig søker for prosjektet, som besto av restaurering av det gamle trehuset, i tillegg til et nybygg i bakgården. Han har nettopp blitt informert av eier om at huset er revet.

– Jeg fikk litt hetta, dette var ikke en del av avtalen, sier Bergh.

– Hva har egentlig skjedd?

– Det jeg har fått vite er at tiltakshaver varslet byantikvaren for et par uker siden om at huset var pill råttent. Så hørte han ingenting, og saken har gått sin gang. Problemet er at det ikke er søkt om rivning, og nå er huset revet.

– Eier blir nå anmeldt for kulturminnekriminalitet ...

– Ja, dette er dypt alvorlig. Gud vet hva vi skal gjøre nå. Dette blir det jo bare bråk av, sier Tore Bergh. Han understreker at hensikten til eier ikke har vært å rive for å oppføre et større bygg.

Les også: Klassekamp på gateplan

Et slitent hus

– Det er svært viktig at det ikke skal lønne seg å spekulere i å la gamle hus stå og forfalle, eller rive dem, sier byantikvar Wilberg, som legger til at de ikke har mottatt noen rivesøknad.

– Visst var Vålerenggata 36 et slitent hus, men med mange originale detaljer, og miljøkvaliteten var veldig stor.

Hun mener det nå blir et åpent hull i gata.

– Det blir som å ta ut fortanna av overkjeven. Hver tann er viktig for å få et pent smil.

– Hva tenkte du da du fikk vite at huset var revet?

– Man blir ikke glad til sinns. Hvert eneste hus som blir offer for at folk tar seg til rette, er veldig trist. Det er med på å forringe hele strøket.

Dagsavisen har gjentatte ganger forsøkt å få en kommentar fra eier av Vålerenggata 36. Vi har ikke fått svar.

Mer fra Dagsavisen