Nyheter

Snart kan også du få dørbesøk

Renovasjonsetaten går fra dør til dør og snakker om kildesortering med Oslos beboere. Det har gitt svært gode resultater.

Bilde 1 av 3

Teamet fra Renovasjonsetaten parkerer bilene utenfor Galgeberg borettslag. De tar på seg matchende oransje jakker som har et klart budskap trykket på ryggen: «Sammen gjør vi Oslos viktigste jobb». Med seg har de sorteringsposer, avfallsbeholdere og noen gode råd om kildesortering. Beboerne de skal besøke, har allerede hatt kontroll og fått tilbakemelding på sine sorteringsvaner.

Nå skal de få oppfølgning, oppmuntring og råd fra Renovasjonsetaten.

Isabella Dahl, som leder «dør-til-dør»-prosjektet til Renovasjonsetaten, forteller at samtalene kan vare fra ti sekunder til ti minutter, helt avhengig av behovene til beboerne.

LES OGSÅ: Nå kan hele Oslo sortere

Oppmuntrer

Teamet passer på å smile og har en vennlig tone i møte med beboerne.

– Vi er ikke her for å fordømme, men for å oppmuntre, sier Dahl.

Oslo kommune har satt seg et mål om å gjenvinne 50 prosent av materialet innen 2018. Per dags dato ligger tallet på 42 prosent. I tillegg har andelen matavfall sortert i grønne poser økt de siste årene. Men selv om Oslo-folk er blitt flinkere, kan fortsatt mye gjøres.

Marita Nakken tar imot teamet fra Renovasjonsetaten. Hun sitter i borettslagets styre og forteller at prosjektet er høyst nødvendig.

Hun har merket forbedringer i nabolaget etter at kontrollene er innført.

– I tillegg er det fint at sorteringskontrollene blir fulgt opp med besøk, sier hun.

Forbedring

I samme oppgang banker teamet på nok en dør, og Jon Andreas Tjernsbekk åpner opp. Han blir tildelt blå sorteringsposer og noen enkle råd. Om sin egen kildesortering er Tjernsbekk brutalt ærlig.

– Jeg sorterer ikke godt nok, men jeg prøver. Det er uansett godt med besøk, sier han.

Gruppa fra Renovasjonsetaten har splittet seg, og før det har gått ti minutter, er de ferdige med blokka til Nakken og Tjernsbekk.

I løpet av de fire neste timene skal de ta for seg hele borettslaget på Galgeberg.

– Det er mange som ikke er hjemme ennå, men det blir flere og flere som åpner døra jo senere på kvelden det blir, sier teammedlem Linn Marie Krogsrud.

LES OGSÅ: Bånn i søppelbøtta av Oslo

40 prosent bedre

Dahl forteller at de fleste beboerne viser interesse og vil forbedre seg. Prosjektet har hatt en stor innvirkning på dem. Renovasjonsetaten har sammenlignet 20 nabolag der de gjennomførte «dør til dør»-tiltaket med 20 hvor de ikke gjorde det.

– Vi merket at nabolagene som fikk besøk, ble inntil 40 prosent bedre enn de som ikke fikk det. Det viser hvor viktig tiltaket er, sier Dahl.

Hun forteller at mange av dem som ikke har begynt å kildesortere, tenker at terskelen for å starte er høy.

– Vi er her for å forklare at det ikke er så vanskelig å komme i gang.

For deg med ♥ for Oslo: Sjekk våre nye Oslo-sider her!

Mer fra Dagsavisen