POLI(ELLER ROMAN-)TIKK: - Jeg står naturlig på Raymond Johansens venstre side, sier ordfører Marianne Borgen.

Snart kan du gifte deg i Rådhuset

EN SLASK PÅ RÅDHUSET: De siste årene har det vært nesten umulig å gifte seg i Oslo Rådhus. Men nå åpner Marianne Borgen og Raymond Johansen ektedørene på vidt gap.

OSLO RÅDHUS (Dagsavisen): – Jeg giftet meg her i 1979, og det holder fortsatt, sier Marianne Borgen.

Den stolte ordføreren fra SV har lenge jobba for å åpne Oslo Rådhus for giftemål igjen. Ikke bare politiske ekteskap, som det mellom henne og mannen ved hennes side, byrådsleder Raymond Johansen, men også helt konkrete ekteskap. Nå skal du også kunne gifte deg i Rådhuset.

I gamle dager var det helt vanlig, men i de siste årene har det bare så vidt vært mulig å smi seg i hymens lenker blant kunstverk og politikk i Oslo Rådhus. Man har måttet skaffe vigsler selv, og man måtte være bosatt i Oslo. I hele år har det for eksempel nesten ikke vært giftemål der. Men nå, altså, skal det åpnes.

I en søt liten seremoni til ære for Dagsavisens utskremte ga Raymond Johansen sin Marianne Borgen en uromantisk bamseklem, mens han utbrøt «Vil du, Marianne, som hos meg står?» Lengre kom han ikke, men vi skjønte tegninga.

– Dette er et rent fornuftsekteskap, kontrer Borgen.

Vi får en liten omvisning i Munchrommet, hvor brorparten av vielsene skal skje. Der, under det gigantiske maleriet «Livet», av gamle Edvard sjøl, er det altså du en gang i nær framtid kan gi ditt ja.

Jeg veit ikke om det er rommet eller anledningen som gjør det, men de to bysjefene strømmer over av store ord for å beskrive den nye utviklingen.

– Oslo skal være en raus og åpen by, også konkret, sier Raymond Johansen.

– Vi ønsker også at kjærligheten skal blomstre her.

– Har du lyst til å gifte deg i ett av de vakreste rommene i Europa, så er du hjertelig velkommen, sier Marianne Borgen.

– Vi åpner opp for kjærligheten og folket!

– Hvor mange planlegger dere at skal gifte seg her?

– Nei, vi har ikke satt noe tall. Men etter hvert så vil de vel kreve det i budsjettet, flirer Raymond Johansen.

Begge presiserer at det har vært tverrpolitisk enighet om å åpne opp rådhuset for giftemål.

Følg Dagsavisen Oslo på Facebook!

Kommunen vurderer også å søke om å bli forsøkskommune for å foreta vigsler i kommunal regi. Det betyr i tilfelle at Rådhuset tar helt over for Tinghuset, og arrangerer hele bryllupet. I tilfelle kan kanskje en dag byens fremste tillitsvalgte få vigselsrett!

– Skal du vie folk, ordfører Borgen?

– Nei, jeg har allerede mye å drive med i helgene. Politikere i Oslo bør nok kanskje bruke tida på noe annet enn å stå her og vie folk, ler hun.

Men det hadde jo vært litt gøy, da.

– Men hvorfor er det egentlig så vanskelig å gifte seg her i dag, da?

– Det må du nesten spørre de som bestemte det om, sier Marianne Borgen.

Men helt ærlig, det gadd jeg ikke.