Nyheter

Smitten høyest blant voksne mellom 20 og 29 år: Dette gjør Oslo for å bremse koronabølgen.

I september var omlag 400 av smittetilfellene i Oslo unge voksne mellom 20 og 29 år. Det utgjør nesten halvparten av de smittede i hovedstaden, som fortsatt opplever strenge tiltak. Dagsavisen spurte helsebyråd Robert Steen (Ap) om dagens tiltak er treffsikre mot unge voksne.

– Må vi stramme inn, så må vi stramme inn. Det har vi vist tidligere: Munnbind-anbefalingen ble til et påbud, og om det blir nødvendig må vi innføre strengere tiltak. Men vi ønsker jo å unngå det, sier helsebyråd Robert Steen (Ap) til Dagsavisen.

Han har hektiske dager, men tar seg likevel tid til et intervju på kort varsel. For det er nettopp kommunikasjonen ut til folksom kanskje er det viktigste tiltaket han kan gjennomføre, sier han.

Les også: Så mye har korona kostet Osloskolen (+)

Dragkampen

Smitten i Oslo har økt raskt, og presset både fra regjeringen og andre har vært rettet mot byrådet og byrådsleder Raymond Johansen (Ap). Er han handlekraftig nok? Hvorfor innfører ikke Oslo de tiltakene helseministeren har ønsket? Dragkampen mellom staten og Oslo har de fleste fått med seg. Og helsebyråd Robert Steen forteller at byrådet står i en vanskelig balanseøvelse: På den ene siden vil de ikke innføre for strenge tiltak for å ødelegge tilliten til folk. På den andre siden er tallene en bekymring.

– Jeg er bekymret. Men det er viktig at vi klarer å tenke flere tanker samtidig: De fleste av Oslo-folk er kjempeflinke nå. Det gjelder også de fleste av de unge voksne. Men det som er vanskelig er at det skal så få smittetilfeller til, før situasjonen forverrer seg. Det er det alvorlige. At en del unge voksne nå er smittet, er ikke så alvorlig i seg selv. Men det er når smitten når videre fra dem til eldre og syke, og koronaen begynner å belaste sykehusene igjen, at vi blir urolige, sier Steen.

Ukjent smittested

I starten av koronapandemien i Norge, var det en del eldre som ble smittet. Smitte i sykehjemmene i Oslo skapte uro. Nå er det i stor grad yngre mennesker som blir smittet. I Helseetatens ukerapport fra sist uke står det at det i uke 40 ble registrert klart flest nye smittetilfeller blant 20-29-åringene. Denne tendensen var tydelig gjennom hele september. Av de totalt 920 smittetilfellene i Oslo den måneden, var nærmere 400 folk i tjueårene. Og over 200 var mellom 30 og 39. I uke 40 hadde hver tredje smittede ukjent smittested. De fleste ellers oppgir privat husstand eller private sammenkomster som smittested.

###

Når det i så stor grad er unge voksne som smittes i private sammenhenger: Er munnbindpåbud det mest treffsikre tiltaket, Robert Steen?

– Munnbind-tiltaket treffer mange som er i den aldersgruppen vi snakker om. Unge voksne reiser mest, og i tillegg har munnbindet en sterk symbolsk effekt. Smittefaren blir synliggjort, og det minner oss på situasjonen. I tillegg vil jeg si at tiltakene som setter begrensning på 10 personer i private sammenkomster, forbudet mot mer enn 50 personer på arrangement uten faste sitteplasser, samt skjenkestoppen, absolutt er rettet mot denne gruppen, sier han.

Men hva hjelper det om byen stenger klokka tolv hvis folk isteden tar med seg 20 personer hjem på etterfest?

– Det bekymrer meg at folk bryter disse tiltakene. Det er rett og slett forbudt å gjøre det. At noen få gir blaffen kan få alvorlige konsekvenser for mange. Så forstår jeg at unge mennesker synes det er vanskelig. De er i sin mest sosiale livsfase. Men får vi ikke de nødvendige resultatene nå, så må vi innføre flere tiltak. Det er ganske provoserende for de unge jeg har møtt som jobber på sykehjem, og som har pålagt seg selv nærmest isolasjon den siste tida. Hvor lenge gidder de å holde ut, hvis andre bryter reglene? Her er vi avhengig av hver enkelts evne til å forstå risikoen. Og det er utfordrende, sier Steen.

Fest på Oslo Vest

Han påpeker at det er utfordrende også at såpass mange smittede ikke vet hvor de ble smittet.

– I august visste vi at det var disse fire festene i Vestre Aker som var opphavet til mye. Men nå har smitten spredt seg her og der, og det gjør det veldig vanskelig å få bukt med den. Dette prøver vi å løse gjennom påbudet om registreringstilbud på serveringssteder. Men det er selvsagt begrenset hva vi kan finne ut av, sier Steen.

Torsdag bestemte byrådet seg for å videreføre de strenge tiltakene for Oslo videre, mens resten av landet går mot oppmykning.

– Problemet i Oslo er ikke mangelen på tiltak. Det er mangelen på etterlevelse av tiltakene, Og det er vår største utfordring. Men det klarer vi hvis alle gjør sin del, sier Steen.

Mer fra Dagsavisen