Nyheter

Slik vil de hindre korpsdød

Kultur og skole er på politikernes agenda om dagen: Gode lokaler for lokal kultur­aktivitet er mangelvare, mener Oslo musikkråd. Nå er de blitt hørt av byrådet.

– Det er grenser for hvor lenge kor og korps vil overleve hvis de alltid skal måtte kjempe i motbakke, sier kulturbyråd i Oslo kommune, Hallstein Bjercke (V).

Det er kulturvalgkamp og Oslo-partiene sier «kulturskoler» og «øvingslokaler» i munnen på hverandre. Denne uka ga regjeringen 12,2 millioner ekstra til Den kulturelle skolesekken, og Oslo Arbeiderparti lovte at de vil gå inn for en kulturtime for Oslo-elever. Torsdag vedtok byrådet på sin side like godt at skoler skal fungere som lokale kulturhus. Dette er nå del av de nye kravene til skolebygg, som det skal bygges mye av i Oslo framover.

LES OGSÅ: Vil satse mer på bredde og barn

Legge til rette

Det er Oslo musikkråd som har initiert arbeidet, og de har kartlagt situasjonen for Oslo-byrådet.

– Lokaler til lokale kulturaktiviteter finnes nesten ikke. Der det ligger til rette for det, så vil det vokse fram mer kultur og aktivitet, sier Iver Waage i musikkrådet.

Det kan være små ting som gjør stor forskjell på om et rom er egnet til konsert eller ikke. Å kunne endre akustikk i et rom, er et eksempel. Et annet eksempel er tydelig på Grefsen skole, som i fjor fikk en ny flerbrukshall:

I det store nybygget kan idrettsinteresserte spille ball i én sal, mens musikkinteresserte kan ha konsert i naborommet. De slipper å høre hverandre fordi veggen imellom er hul og isolerer.

I tillegg er bygget planlagt slik at skolen kan gi låntakerne tilgang til ett rom uten at de får tilgang til hele skolen.

– For oss som driver med kulturlokaler til daglig, så virker noen av disse byggespesifikasjonene ganske selvsagte, men det er disse små tingene som fører til at en del skolelokaler ikke fungerer i dag. Vi har pleid å si at å ikke tilpasse byggene til kultur er litt som å skulle bygge fotballbane i nedoverbakke. Det ville man aldri gjort, sier leder for Oslo musikkråd, Eline Vistven.

Samarbeid

Hvis det er så enkle grep som skal til, er det lett å spørre seg hvorfor ikke alle skoler er bygget slik allerede.

– Det har nok glippet litt, sier Waage.

Representantene fra Oslo musikkråd peker på samarbeid som nøkkelord, og kan fortelle at de opplever at Utdanningsetaten nå forstår hvorfor de ulike hensynene må tas. Bjercke påpeker at de nye bestemmelsene vil gjelde for alle nye skolebygg i framtida.

– På nybygde Nydalen videregående skole har vi for eksempel feilet med at vi har laget rom som er helt uegnet for kulturaktiviteter. Det skjer fordi vi har veldig dårlig tid når vi bygger skoler. Derfor er denne bestemmelsen veldig viktig som ledd i å satse mer på lilleputtkulturen og bredden, sier han.

– Det er disse lokalene som gjør at korpsene og korene overlever. Faktisk er det dette tiltaket som vil sikre at vi unngår en 17. mai med musikk på stereoanlegg, sier Waage.

Mer fra Dagsavisen