Slår alarm i førjulstida: Én av tre slurver med røykvarslerne

I nesten hver tredje boligbrann brannvesenet i Oslo har rykket ut til i 2020, har det manglet tilfredsstillende varslingsutstyr.

I 2020 har Oslo brann og redningsetat (Obre) rykket ut til 258 branner i hovedstaden.  Ved 83 av disse har det manglet tilfredsstillende varslingsutstyr.

–  Et skremmende tall, sier brannsjef Jon Myroldhaug til Dagsavisen.

– Røykvarslere redder hvert år mange liv. Prinsippet er enkelt, røykvarsleren eller brannalarmanlegget skal gi deg et tidligst mulig varsel ved en brann- eller røykutvikling. Jo raskere du blir varslet, jo bedre tid har du til å slokke brannen i startfasen, eller rømme ut av boligen før den giftige brannrøyken får overtaket. Mangler du varsling, gir du deg selv langt dårligere odds ved en brann, sier brannsjefen.

Les også: Rykker stadig ut

Brannsjef Jon Myroldhaug. Foto: Dagsavisen

Høytid

Vi er godt inne julemåneden, en måned med mye bruk av levende lys og elektriske lyskilder, som hentes frem fra kjeller og loft.

 

 

Les også: Nattmat skaper mange unødvendige utrykninger

– Normalt har vi et oppsving av branner i desember. En ting er den forebyggende biten, vårt forhold til åpne flammer og bruk av elektriske apparater. Det andre er at ting kan glippe rundt oss. Og da er det viktig å ha et velfungerende varslingssystem, sier fungerende infosjef i Obre, Sigurd Folgerø Dalen til Dagsavisen.

Sigurd Folgerø Dalen. Foto: Tom Vestreng

 

Røykvarslere bør normalt byttes ut etter åtte til ti år. I rom med mye støv og skitt kan detektoren bli ustabil og gi falske alarmer.

– Det er ofte et minimumskrav til antall røykvarslere. Men det er ofte ikke godt nok.  En brann kan starte i et rom hvor man ikke har montert røykvarsler, og det kan få fatale konsekvenser, sier Folerø Dalen.

Les også: 9.000 unødvendige utrykninger i året

Obre har ikke noen profil på i hva slags boliger det mangler godt varslingsutstyr.

 – Men det skjer nok oftere i leiligheter enn i eneboliger, sier informasjonssjefen.

 

 

Det er flere årsaker til at enkelte slurver med brann og røykvarslere.

– Noen kan ha glemt å skifte batterier.  Andre igjen evner ikke å gjøre dette selv av forskjellige årsaker.  Enkelte har også valgt å ikke ha røykvarslere. Minner om at dette er et krav, ikke et valg.  Det er lov å bry seg, og det ni volts batteriet du er med på å skifte, kan redde liv, sier Folgerø Dalen.

Les også: Redder verdier for milliarder

Obre har satt opp en liste med sjekkpunkter når det gjelder røykvarslere

  • Ha minst en røykvarsler i hver etasje. 
  • Røykvarslere skal monteres på høyeste punkt i taket, gjerne sentralt i rommet, og minst en halv meter fra veggen.
  • Ved skråtak, skal røykvarsleren plasseres én meter ned fra høyeste punkt i taket.
  • Alarmen skal kunne høres tydelig på oppholdsrom og soverom når døren mellom rommene er lukket.
  •  Har du en bolig med mange rom eller flere etasjer bør du ha seriekoblede røykvarslerne. Da piper alle varslerne samtidig ved brann.
  • Velg optisk røykvarsler. De fleste boligbranner starter som ulmebranner, og da er optiske røykvarslere best.
  •  Det er forhandlerne som er ansvarlig for at røykvarslerne de selger er produsert i henhold til regelverket. Det du må sjekke er at varsleren er CE-merket.
  • Rengjør røykvarsleren med jevne mellomrom. Bruk munnstykket på støvsugeren til å suge vekk støv rundt åpningen, og en lett fuktet microfiberklut for å vaske bort skitt og møkk fra dekselet. En rengjort røykvarsler gir færre falske alarmer og forlenger levetiden.