Nyheter

Skolebyråden i Oslo: – Vi kan ikke sitte med hendene i fanget nå

Mandag er det skolestart og Oslo er fortsatt på gult nivå etter statens trafikklysmodell for smittevern. Men nå varsler skolebyråd Inga Marte Thorkildsen (SV) at hun forventer at skolene har en plan dersom Oslo går over til rødt nivå.

Det er veldig trist.

Byråd for oppvekst og kunnskap i Oslo kommune, Inga Marte Thorkildsen (SV) forstår godt at foreldre og barn som starter på skolen for første gang mandag opplever det som vanskelig at skoler har restriksjoner på hvorvidt foreldre får være med inn.

Første skoledag er en merkedag for førsteklassingene og foreldrene deres. Det kan faktisk være veldig tøft for barn å ikke ha med seg foreldre på dette. Det vet også rektorene våre og lærerne, og jeg har tillit til at de vil gjøre alt de kan for å skape en best mulig situasjon, sier Thorkildsen.

I Oslo har man ikke bestemt noen felles regler for hele kommunen, nettopp fordi skolene har så ulike forutsetninger når det gjelder plass og lokaler.

Fikk du med deg denne serien med skolesaker? Slik formes skolene

Skolene gjør vurderinger lokalt med utgangspunkt i de rammene de har. Noen har dårligere plass enn andre. Men vi styrer etter statens trafikklysmodell, og er nå på gult nivå. Det kan derfor være at Osloskoler må ha restriksjoner på hvorvidt foreldre får være med inn i klasserommet eller skolegården, sier Thorkildsen.

Hun forteller til Dagsavisen at hun har tenkt mye på koronasituasjonen i sommer, og før sommeren.

Kjenner stort ansvar

Jeg kjenner et stort ansvar for skolestarten i år, som blir annerledes enn vanlig. Jeg tenkte mye på dette før sommeren også, og mange sa jo allerede da at det trolig ville dra seg til igjen til høsten med tanke på viruset. Vi har vært klar over at det kunne blusse opp igjen. Men jeg er glad for signalene fra regjeringen om at skolene og barnehagene skal holdes åpne. Samtidig vet vi at det er mange ansatte som er redde, og at det også gjelder mange foreldre og barn. Noen er jo også i risikogrupper. De må vi ivareta, sier Thorkildsen.

Mobbeombudet i Oslo: - Pila peker feil vei i Osloskolen

Foreløpig er det begrensninger på foreldredeltakelse og fysisk kontakt, som er tiltakene som rammer skolebarna.

Jeg var en tur på Veitvet skole og møtte skolestarterne som har vært på kurs der. Flere var mest lei seg for at de ikke kunne gi rektor en klem. Tenk deg det. Før i tida var rektor en autoritær litt skummel figur, nærmest. Nå er det en barna vil klemme på, sier Thorkildsen, og legger til:

Dette er kanskje det vanskeligste med den tida vi er inne i nå. Den nærheten vi alle trenger er det som blir lagt restriksjoner på.

Hjemmesituasjonen

Hun er imidlertid aller mest bekymret for de sårbare barna. Barn som har en vanskelig hjemmesituasjon, og som i vår opplevde en brå overgang til hjemmeskole, samt nedstengte tilbud hos familievernkontor og skolehelsetjeneste. Kritikken fra fagfolk og blant annet Barneombudet har vært sterk knytta til at viktige tilbud for sårbare barn ble brått utilgjengelig. Det er en kritikk Thorkildsen har tatt tungt, forteller hun.

Vi må unngå å gjenta den store feilen fra i vår, nemlig at tiltakene ble for inngripende og rammet utsatte barn og unge hardt. At visse tjenester ble stengt ned for fort, var alvorlig for mange barn. Vi må gjøre alt vi kan for at dette ikke gjentas.

Oslo og landet er nå på gult tiltaksnivå. Men dersom smittesituasjonen tilsier at vi kommer til rødt nivå, vil mye endre seg. Thorkildsen utelukker ikke at vi vil se behov for hjemmeskole visse steder.

Splittet om den nye Osloskolen: Gerhardsens retning møter motbør

Krav til skolene

Uansett kan det være at enkeltskoler og barnehager må stenge i perioder på grunn av lokale smitteutbrudd. Hvis enmetersregelen kommer tilbake, og det blir behov for faste grupper, så er det ikke alle skolene i Oslo som har plass til alle elever hver dag. Da må vi vite at skolene har en plan for de elevene som ikke har akseptable forhold hjemme for hjemmeskole, sier hun.

Derfor har byråden sendt brev til bydelene og tatt kontakt med Utdanningsetaten for å sikre at arbeidet allerede er igang.

Jeg forutsetter at skolene har systematisert informasjon om dette. Det kan bli nødvendig å bruke andre lokaler, for eksempel i bydelene, for disse barna. Det må bydelene og skolene jobbe sammen om. Vi kan ikke sitte med hendene i fanget nå, sier hun.

Psykisk utfordring

Den plutselige smitteoppblomstringen er en psykisk utfordring, mener hun.

 Mange har tenkt at nå går alt bra. Og det er på tide at folk vekkes fra den dvalen, sier hun, og legger ikke skjul på at hun er bekymret for barn og unge i Oslo nå:

Økonomisk er det en kjempeutfordring i Oslo nå, også med tanke på finansiering av skolene. Dersom vi må leie lokaler til flere skoler, så er ikke dette noe vi bare kan fikse. Vi trenger å få kompensert utgiftene, og jeg håper vi kan unngå at kommunene og regjeringen skyter på hverandre. Det er lurt om regjeringen lytter til oss som har skoene på.

Mer fra Dagsavisen