Nyheter

Skal grilles om hundretusenvis av brudd på arbeidsmiljøloven i Oslo kommune

Opposisjonen i bystyret krever svar om 260.000 brudd på arbeidsmiljøloven i Oslo. Fredag er det åpen høring der flere byråder og etatsledere skal grilles.

Bilde 1 av 2

– Vi må komme til bunns i hvordan byrådet har fulgt opp bruddene på arbeidsmiljøloven og hvordan de har informert bystyret, sier finanspolitisk talsperson i Oslo Høyre, Anne Rygg, til Dagsavisen.

Det siste året har NRK, konsulentselskapet PWC og internrevisjonen i Oslo kommune avdekket at arbeidsmiljøloven er brutt over 260.000 ganger i kommunen. I etterkant av avsløringene ble byråd for miljø- og samferdsel Lan Marie Berg truet med mistillitt av opposisjonen, både for AML-bruddene i seg selv i hennes etater, men også fordi flere mener hun ikke har informert bystyret tilstrekkelig om saken.

Fredag skal det være en åpen høring i Oslo rådhus der blant andre Berg, finansbyråd Einar Wilhelmsen, tidligere byråd Tone Tellevilk Dahl og en rekke etatsdirektører må svare for hvordan det kunne skje at arbeidsmiljøloven er brutt så mange ganger, hva som har skjedd i ettertid og om hvorvidt bystyret har blitt tilstrekkelig informert underveis.

LES OGSÅ: 85 prosent av lovbruddene i Oslo kommune kan likevel ha vært lovlige (+)

– Det vi har sett av dokumentasjonen som ligger til grunn for høringa, både fra PWC, kontrollutvalget og kommunerevisjonen, er at det er forhold som vekker dyp bekymring for hvordan arbeidsmiljøloven blir fulgt opp i Oslo kommune, sier bystyrerepresentant Lars Petter Solås (Frp).

Alvorlige lovbrudd

Saken startet med flere varslingssaker i Energigjenvinningsetaten, som ligger under Berg, der det ble varslet om utstrakt bruk av ulovlig arbeidstid og søndagsjobbing. Dette skjedde i kjølvannet av søppel-skandalen i Oslo i 2017, som endte med at direktøren i selskapet Veireno ble dømt til fengsel for blant annet systematisk brudd på arbeidsmiljøloven.

– Direktøren i Veireno fikk 120 dager i fengsel for 1080 brudd på arbeidsmiljøloven. Nå har vi 260.000 brudd i kommunen, hvorav 39.000 er alvorlige lovbrudd ifølge internrevisjonen. Dette har skjedd til tross for at byrådet for 4 år sida sa at vi skulle ha en nulltoleranse for brudd på arbeidsmiljøloven i Oslo kommune. Vi må finne ut hva slags konsekvenser det bør få, sier Rygg.

LES OGSÅ: Lan Marie Berg ble truet med mistillit – nå foreligger opprydningsrapporten

Siden da har PWC gransket Energigjenvinningsetaten, kommunerevisjonen har gransket Lan Marie Berg og tidligere byråd Tone Tellevik Dahs etater, og internrevisjonen har sett på AML-brudd i hele Oslo kommune. Alle disse tre rapportene vil ligge til grunn for høringen.

– Jeg vil ikke konkludere før høringen. Jeg vil høre hva de som er kalt inn har å dele av informasjon for å belyse dette, og jeg vil selvfølgelig lytte til byrådene og etatslederne. Men jeg syntes antallet brudd er alvorlige.

Tidligere har flere partier i bystyret truet Berg med mistillitt. Det ligger fortsatt på bordet, sier Solås i Frp.

– Vi skal ha høringen på fredag, og må ta en evaluering i etterkant. Vi får se hva resultatet blir, men for vår del er ingenting tatt av bordet, sier han.

Informasjonsplikten

Det er altså to hovedsaker som skal tas opp i høringen. Det ene er arbeidsmiljølovbruddene i seg selv, hvordan det kunne skje og hvordan opprydningen har vært. Det andre er hvorvidt bystyret er informert tilstrekkelig om saken.

Gruppeleder i Venstre, Hallstein Bjercke, mener det fortsatt er mange ubesvarte spørsmål.

– Vi har indikasjoner på at byrådet og Lan Marie Berg satt på informasjon om dette i nesten et år før det ble delt med bystyret og pressen, til tross for at vi stilte konkrete spørsmål om dette. Det må vi komme til bunn i, sier Bjercke.

Hallstein Bjercke mener eiendomsskatt vil kvele kulturnæringen. Mathallen

HALLSTEIN BJERCKE. FOTO: ARNE OVE BERGO

LES OGSÅ: Granskningsrapport klar: Bekrefter brudd på anskaffelsesreglene 

Anklagene om å ha informert bystyret for seint har tidligere vært et tema i rådhuset. Da svarte Lan Marie Berg at hun måtte kvalitetssikre informasjonen hun fikk fra sine etater før hun kunne dele det videre med bystyret, for å være sikker på at hun ikke ga gal informasjon.

– Det vil alltid være en avveiing en byråd må gjøre om når man skal gi hvilken informasjon. Men dette er en svært alvorlig sak, og i den tiden jeg var byråd levde jeg alltid etter en regel om at desto mer alvorlig sak var, desto raskere holdt jeg bystyret orientert. Man skal alltid kvalitetssikre informasjon, men spørsmålet er om alvorligheten i denne saken likevel burde gjort at hun delte informasjon tidligere, og heller tatt noen forbehold, sier Bjercke.

Han mener Oslo kommune har fått en kraftig ripe i lakken gjennom disse sakene.

– Det vil selvfølgelig være viktig for oss å høre hvordan byrådet har jobbet for å gjenopprette Oslos renomme som en seriøs og skikkelig arbeidsgiver, sier Venstre-politikeren.

Storstilt opprydning

Siden ballen begynte å rulle i fjor har det samtidig blitt foretatt en omfattende opprydning. Tall fra byrådet og internrevisjonen viser både at antallet brudd på arbeidsmiljøloven har falt kraftig i Lan Marie Bergs etater i år, og at så mange som 85 prosent av AML-bruddene i Oslo kommune i realiteten er innenfor arbeidsmiljølovens begrensninger, men at de burde vært avtalt med tillitsvalgt eller er registrert på feil måte.

Til tross for dette er Rygg og Høyre fortsatt kritiske.

– Det skulle bare mangle at det ble tatt grep etter at så mange brudd ble avslørt. Jeg tenker at vi skylder de som har jobbet i disse etatene at vi tar det på alvor, uavhengig av hva som har skjedd i ettertid. Jeg lurer på hvordan det jobbes med dette i resten av kommunen, og det vil bli interessant å høre hva byråden med det overordnede arbeidsgiveransvaret sier. Dette handler ikke bare om miljø- og samferdsel og renovasjon, sier Rygg.

Mer fra Dagsavisen