Nyheter

Skal feire Lyns Barcelona-helter

Det er snart femti år siden Lyns Europa-eventyr begynte. Et eventyr som stanset i Barcelona der Lyn scoret fire ganger!

Bilde 1 av 1

KRINGSJÅ (Dagsavisen): Søndag var fem av dem samlet på Lyns hjemmekamp mot Finnsnes (seier 1-0 seks minutter på overtid) og før avspark hadde Andreas Morisbak en liten forelesning om begivenheten inne i klubbhuset.

For Lyn herjet i norsk fotball på slutten av 60-tallet og det sendte dem ut i et av norsk fotballs største Europacup-eventyr høsten 1968. Det endte ikke før vinteren 1969 da Lyn måtte spille begge kampene i Barcelona da det ikke var mulig å spille fotball på Ullevaal stadion om vinteren.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Ledet rett før slutt

– Vi tapte den første kampen 2-3 (to scoringer av Harald Berg), og vi røk ut etter 2-2 i den andre (Karl Johan Johannessen scoret begge). Vi ledet 2-0 ti minutter før slutt, sier Andreas Morisbak til Dagsavisen.

Vi sitter på Kringsjå kunstgress bane i 30 varmegrader, snart 50 år etter at den reisen startet.

Nå er Lyn i en helt annen verden, de spiller i 3. divisjon (nivå fire), men leder sin avdeling etter seieren over Finnsnes.

Lyn har kanskje den mest fargerike historien i norsk fotball, og den hentes fram ved passende anledninger.

Les også: Lyns levende mareritt: Korsvoll

Vil samle spillerne

Nå blir det en større markering av Barcelona-eventyret ved en av høstens hjemmekamper på Bislett, nærmere bestemt i kampen mot Korsvoll 16. september.

Da ønsker man å samle enda flere enn de fem som var til stede søndag.

Av spillerne som møtte Barcelona har to gått bort, keeperen Svein Bjørn Olsen og Jan «Julle» Berg.

– Dette Lynlaget var i cupfinalen i 1966, 1967 og 1968, så kom Europacup-eventyret som tappet oss mye og da rykket vi ned i 1969! Så gikk vi rett opp igjen og kom til ny cupfinale i 1970, forteller Morisbak, som fortsatt holder seg i form med fotballspill.

Med seg på tribunen søndag hadde han Jan Rodvang, Aasmund Sandland (var i stallen, men spilte ikke kampene mot Barcelona), Trygve Christophersen og Knut Berg.

Kampene i Barcelona har man ingen videopptak av, men den legendariske radiokommentator Bjørge Lillelien formidlet kampene hjem.

Det var sjelden kost at Barcelona slapp inn to mål på hjemmebane, enda sjeldnere i to kamper på rad.

Les også: Historisk Oslo-derby for kvinner: Lyn utfordret Vålerenga

Spurte NFF om råd

Morisbak spilte i Lyn på hele 60-tallet og var en av bærebjelkene både der og i landslaget.

– Jeg kom til Oslo fra Orkanger i 1959 for å gå på lærerskolen og visste ikke hvilken klubb jeg skulle spille for. Så jeg dro til Norges Fotballforbunds lokaler og spurte den legendariske generalsekretæren Nicolai «Nicken» Johansen hvor jeg burde prøve meg. Du bør spille i Lyn, sa han. Og da ble det slik, forteller Morisbak.

Disse årene var Oslofotballens gullalder med også Vålerenga, Skeid og Frigg på øverste nivå. Skeid og Frigg møttes i cupfinalen i 1965 og Skeid ble seriemester i 1966 før Lyn vant både serie og cup i 1968.

– Men jeg kjente ingen her, og det var ingen vandring mellom Osloklubbene. Så slik ble jeg Lynspiller, sier Morisbak.

Og siden har han vært det.Benytter historien

Dagens Lyn-trener Thomas Andre Ødegaard, som også var keeper i klubben da de spilte i Tippeligaen rundt årtusenskiftet, er glad Lyn er bevisst sin historie,

– Vi merker jo at Lyn er et merkenavn når vi skal ut i bortekamper. Det er ekstra stas å slå Lyn, og det er selvsagt en utfordring for oss, sier Ødegaard til Dagsavisen.

Årets sesong er også svært spesiell ettersom laget har ti bortekamper i Nord-Norge.

Andreas Morisbak følger Lyn ganske tett og håper klubben kan nærme seg norsk toppfotball igjen. Men realisten i ham forteller at det vil ta tid.

Ja, vi må vite hvor vi er nå. Vi møtte ikke Barcelona, men Finnsnes. Men historien viser hvilke muligheter som ligger i fotballen, sier Ødegaard.

Les også: Derfor henter Lyn nye spillere kontinuerlig

Mer fra Dagsavisen