Passasjerer som skal ta buss 74 må nå stige på foran og vise billett til bussjåføren. Samtidig brukes kun bakerste dør til avstigning. Ordningen er en del av Ruters testprosjekt basert på kundeundersøkelser. FOTO: HILDE UNOSEN

Ruter er lei køkaos

Busspassasjerer irriterer seg over manglende køkultur. Nå tester Ruter ut nytt påstigningssystem.

Skal du ta bussen til Vika eller Mortensrud må du nå stige på foran og gå av bak. Ruter opplyser om at de tester ut ordningen på 74-bussen for å bedre passasjerenes reiseopplevelse.

LES OGSÅ: La folk slippe av først, så blir det flere T-baneavganger

Irritasjonsmoment

Linje 74 har i snitt 30.000 reisende hver uke, og cirka 5.000 reisende på hverdager. Mange uttrykker misnøye med køkulturen på busser.

Gry Isberg er informasjonssjef i Ruter. Hun viser til kundeundersøkelser som viser at et svært høyt antall reisende som irriterer seg over folk som ikke slipper folk av før de går på selv.

– Hele 95 prosent av reisende opplever dette som irriterende, sier Isberg.

Nå håper Ruter at den nye ordningen vil løse problemet. I så fall er de åpne for å utvide ordningen til flere busser.

– I mange andre land og byer, som for eksempel København og London, skjer påstigning på buss foran og avstigning bak, nå ønsker også vi å teste ut om dette kan gjøre reiseopplevelsen bedre for våre kunder, sier Isberg.

LES OGSÅ: Setter inn ekstra innsats for å ta snikerne

Følg Dagsavisen på Twitter og Facebook!

– Skaper kluss

Passasjerene må nå også vise billett til sjåføren før de får lov til å ta bussen.

Jørgen Aarhaug er forsker ved Transportøkonomisk institutt og har også jobbet med sporveisbusser tidligere.

– Det vi erfarte med dette påstigningsmønsteret var at snikingen ble redusert, sier forskeren og legger til at det ikke ble tapt for mye tid heller.

– Det skapte bedre gjennomstrømming. Folk som går inn og ut de samme dørene skaper ofte litt kluss, forteller Aarhaug.

LES OGSÅ: Slik skal de få flere i reise med trikk i framtida

Gamle vaner

Forskeren mener likevel at ordningen ikke vil gå helt knirkefritt. Han er redd at ikke alle vil få med seg endringen uavhengig av Ruters opplysningskampanjer.

– Mange reiser med gamle vaner, og andre har kanskje en god grunn til at de ønsker å gå forbi bussjåføren, sier han.

For deg med ♥ for Oslo: Sjekk våre nye Oslo-sider her!

 

Dette mener passasjerene

Hakan Foss (20): – Ordninga kan være problematisk i sentrum hvor køene foran inngangsdøra kan bli veldig lange. Dette vil igjen forlenge ventetiden. I tillegg tror jeg det er en stor prosentandel som betaler for seg. De må Ruter vise tillit til.

Anne Gjengset (68): – Jeg føler folk stort sett er flinke nok til slippe andre ut før de går inn. Akkurat der synes jeg folk er flinke. Men jeg synes det bare er positivt at flere må vise billetten sin.

Leiv Kristian Steig (22): – Køkulturen i kollektivtransporten er et problem. Det er leit og irriterende å miste bussen fordi du ikke rekker å komme på. Denne ordninga ser ut til å ta tak i problemet og da er jeg for den!

Marie Båreim (31): – Jeg tar buss 74 hver dag og jeg synes ikke andre er flinke nok til å vente. Det er fint at Ruter prøver å gjøre endringer. Det er også positivt at det blir færre snikere på bussen nå som alle må vise billett.

Tuva Lie (30): – Føler køen inn og ut av busser løser seg ganske effektivt. Det kan også ta mer tid nå som alle må vise billett, men så lenge det er en test er det bare å kjøre på. Jeg får selv angst av billettkontroll selv når jeg har billett! Sånn sett er det greiere for meg å vise billett med en gang.