Russer siktet for drapsforsøk etter knivstikking i Oslo

En russisk statsborger i begynnelsen av 30-årene er siktet for drapsforsøk etter at en filippinsk mann ble knivstukket i Oslo sentrum. Politiet skjøt varselskudd under pågripelsen.

Av Edvard Stenersen

Meldingen om knivstikkingen, som skjedde ved Eventyrbrua over Akerselva, kom tirsdag morgen. Politiet brukte elektrosjokkvåpen og avfyrte varselskudd under pågripelsen.

– Han er godt kjent av politiet, sier Anne Alræk Solem, sjef for seksjon for etterforskning av alvorlige voldssaker i Oslo.

Flere vitner sier til VG at mannen gjentatte ganger ropte «Allahu akbar» under hendelsen. Politiet kjenner også til dette.

– Vi har per nå ikke opplysninger som karakteriserer dette som en terrorrelatert hendelse, sier Anne Alræk Solem.

Avisen skriver også at vitner, som vet hvem gjerningsmannen er, sier han framsto som psykisk ustabil.

Trolig alvorlig skadet

Offeret, som ifølge Aftenposten også er i 30-årene, er trolig alvorlig skadd, ifølge politiet.

Fornærmede ble kjørt til Ullevål sykehus. Politiet gjennomførte åstedsundersøkelser og annet arbeid på og ved åstedet.

Like før 12.30 tirsdag opplyste pressekontakt Astrid Snijder Gjøsund i Oslo politidistrikt at politiet ikke har noen oppdatering om helsetilstanden til den fornærmede, og at det foreløpig er lite å melde om etterforskningen.

– Vi etterforsker bredt i flere spor, sier hun til NTB.

Hun legger til at de jobber ut fra flere hypoteser.

Følg Dagsavisen Oslo på Facebook!

Ropte og holdt i kniv

Til VG sier operasjonsleder Tor Jøkling i Oslo politidistrikt at politiet fikk inn nødtelefoner fra området klokken 8 tirsdag morgen, og at meldingene omhandlet en ustabil mann som ropte og skrek mens han holdt en kniv i hånden.

– Han sto barbeint og holdt en kniv i hånden, sier operasjonsleder Tor Jøkling til NRK.

Politiet sendte umiddelbart flere patruljer til stedet.

– En person ble knivstukket. Det skjedde ved Eventyrbrua. Vi hadde flere ambulanser på stedet og iverksatte nødvendig behandling, sier Jøkling.

Truet flere

Twitter en drøy time etter hendelsen skriver politiet at de har grunn til å tro at flere kan ha blitt truet av gjerningsmannen. De ber nå om at disse tar kontakt med politiet på åstedet eller på telefon.

Innsatsleder Erik Hestvik sier at gjerningsmannens motiv foreløpig er ukjent.

Hestvik bekrefter til Aftenposten at flere ble truet, noe som ifølge ham tyder på at det ikke var noen relasjon mellom gjerningsmannen og offeret.

Filmet pågripelsen

NRK har fått tilsendt en video av pågripelsen.

Den viser en mann som løper bortover veien, mens han vifter med det som ser ut til å være en kniv. Han jages av flere politifolk.

Det ser så ut som en politibetjent avfyrer et elektrosjokkvåpen, før mannen faller over ende og blir pågrepet. På videoen ser man også flere politifolk rundt det som ser ut til å være en annen person på den andre siden av veien.

Jøkling sier til NRK at bruken av elektrosjokkvåpen på generelt grunnlag betyr at gjerningsmannen ikke har fulgt politiets pålegg, og at det kan ha vært frykt for at han ville skade flere.

På videobilder fra åstedet ser man at politiet rykket ut med flere patruljebiler og hundepatruljen.