Røymark og Vålerenga tilbake på tabelltopp - knuste Manglerud Star

Martin Røymark scoret mot barndomsklubben og bidro sterkt til at VIF slo MS 1-7 lørdag.

– Det er alltid spesielt å være tilbake i Manglerudhallen. Jeg tilbrakte veldig mange timer i denne hallen fram til jeg ble 18 år. Den så riktignok litt annerledes ut da, sier Martin Røymark til Dagsavisen.
– Men du går deg ikke akkurat vill her?
– Nei, det gjør jeg absolutt ikke, ler Røymark og legger til:
– Det er veldig moro å komme hjem.

Mye historie

Nå spiller Martin Røymark for Vålerenga, men tilhørigheten til lørdagens motstander er vanskelig å ignorere. I taket i Manglerud Ishall henger nemlig draktnummeret og navnet til faren hans, Tom Røymark, som var med og vinne begge Manglerud Stars kongepokaler (1977 og 1978). Ved siden av han henger Mats Trygg sitt navn og nummer. Faren hans, John Trygg, spilte på det samme Manglerud Star-laget som Røymarks far. Mats Trygg er selv fremdeles aktiv og spilte også gårsdagens kamp. For Vålerenga - mot MS.
Klubben (MS) betyr mye for oss, jeg tror jeg kan snakke for Mats også når jeg sier det, sier Røymark.
Da Dagsavisen snakket med Mats Trygg før sesongens første møte mellom VIF og MS sa han nøyaktig det samme.
Manglerud Star vil alltid ha en stor plass i hjertet mitt, sa Mats Trygg den gangen.

– Ikke kult å komme på Manglerudklubben etter tap mot VIF

Martin Røymark synes det var moro og spesielt å være tilbake, men forteller også at når man er ute på isen tenker man mindre på det.
Da har man fokus på Vålerenga og den jobben som skal gjøres. Det blir mer når man står sånn og snakker om det at man tenker over at det er litt rart eller møter gamle kjente, men det er samtidig veldig moro å være tilbake, sier Røymark som forteller videre.
Jeg husker da jeg var yngre og spilte juniorhockey her.  Det var ikke spesielt kult å dra på Manglerudklubben etter man hadde tapt for Vålerenga, erindrer Røymark med et smil.
Gjensynet var nok hyggeligere for Røymark enn for Manglerud Star. For hjemmepublikumet fikk se at gutten, som nå har blitt mannen de har snakket om med stolthet over at de har fostret opp, boltre seg i velkjente trakter. For bortelaget.

Høy temperatur

Kampen åpnet slik et Oslo-derby skal. Med høyt tempo og bra trøkk. Og etter halvspilt førsteperiode barket hjemmelagets Magnus Brekke Henriksen og bortelagets Martin Laumann Ylven sammen. Begge slåsskjempene ble belønnet med matchstraff. Det så ut til å gagne Vålerenga mest, som under minuttet senere satte inn 0-1, signert en annen spiller med fortid i Manglerud Star, svenske Rasmus Ahlholm. Under halvminuttet senere var den nevnte duoen Mats Trygg og Martin Røymark på farten. Førstnevnte fyrte av et skudd som Kris Joyce måtte gi retur på, og der sto Martin Røymark og kunne enkelt sette inn 0-2. Under tre minutter senere la Vålerengas poengkonge, Tobias Lindström på til 0-3.

Knakk sammen

Manglerud Star har i mange sesonger vært kjent for en knallsterk moral, og en vilje som gjør at de sjeldent gir opp. Det har ikke vært varemerket denne sesongen, og kampen mot Vålerenga var intet unntak. Etter 0-3 knakk MS fullstendig sammen, og det ble en grei reise for Vålerenga mot tre poeng.
Det vil jeg si var en god analyse. Jeg er 100 prosent enig, sier Røymark.
Vi får et par mål der som hjelper veldig, etter det så det ikke ut til at MS klarte å reise seg. Vi snakka om at det var viktig å få en god start her, MS har nok ikke den beste selvtilliten om dagen, legger han til.
Og det stemmer nok også ganske bra. MS står med kun en seier og tre poeng, på de 11 siste kampene. Etter matchen var det oppvaskmøte i Manglerud Stars garderobe som førte til at Dagsavisen ikke fikk snakket med noen av de involverte fra hjemmelaget.

VIF kjørte på

Med tre mål bak før den andre perioden var det likevel et ørlite håp for vertene dersom de scoret det neste. Det gjorde de imidlertid ikke. 06.40 ut i midtperioden økte Lars Erik Spets til 0-4 før Morten Ask la på til 0-5 åtte minutter senere.
Kampen var for lengst over og det ble en lang transportetappe for Vålerenga. For Manglerud Star sin del ble det en lang og ydmykende andre halvdel av kampen foran de 814 tilskuerne som hadde funnet veien til Manglerud Ishall denne lørdagen.

Sju forskjellige målscorere

Hjemmelaget skulle likevel klare å stjele smultringen til VIF-keeper Steffen Søberg. Åtte minutter ut i tredje periode reduserte Steffen Ratejczak for hjemmelaget, men tre og et halv minutt senere økte Filip Gunnarsson til 1-6, før Stefan Espeland fastsatte sluttresultatet til 1-7 fire minutter før full tid.
Det ble en veldig fin kamp for oss. Vi scorer sju mål, og vi har sju forskjellige målscorere. Det er veldig gøy. Samtidig får vi med oss en borteseier. Det er viktig, sier Røymark.
Av VIFs 25 poeng før kampen mot MS, var kun åtte tatt på borteis. Nå står de med 11 poeng på borteis, og totalt 28 poeng i serien.
En annen del av spillet der VIF har hatt litt å gå på er overtallsspillet. Før kampen mot MS var Vålerenga nest dårligst i ligaen i den delen av spillet, men også der stemte det bedre mot MS. Tre av Vålerengas sju mål kom i overtallsspill.
Det var viktig å få en borteseier, og samtidig fikk vi også med oss noen mål i overtall. Vi er veldig fornøyde med det vi fikk ut av denne kampen, avslutter Røymark.
Tabelltoppen kan ryke for Vålerenga dersom Storhamar slår Frisk Asker i dag (søndag). Men Vålerenga vil ha én kamp mindre spilt en hedmarkingene.