Nyheter

Rottene yngler i Oslo-søpla

Overfylte avfallsbeholdere har vært som julekvelden for byens rotter. De koser seg i søpla, og sprer seg raskt.

Oslo Skadedyrkontroll har merket stor pågang for oppdrag de siste tre ukene. Og særlig er det rotter de blir bedt om å bekjempe.

– Det er ingen tvil om at det er flere rotter synlig, som en følge av at avfallet blir liggende lenger enn vanlig, sier Trond Dyrli i Oslo Skadedyrkontroll til Dagsavisen.

Les også: Søppelberg i Oslo

Like mange rotter som folk

Rundt regnet er det en rotte per innbygger i Oslo, og selv om de liker seg best etter mørkets frembrudd, er de oftere å se nå som søpla hoper seg opp.

– Det er mer vann i kloakksystemet enn vanlig, noe som også tvinger rottene opp. Når de i tillegg finner overfylte avfallsbeholdere, får de gode levevilkår, sier han.

Rottene kommer seg fort inn i kjellere og videre oppover i vann- og kloakkrør.

– Det kan hende at man kan få seg en overraskelse når man tar opp dolokket, sier han.

Følg Dagsavisen Oslo på Facebook!

Sprer seg raskt

En vanlig brunrotte kan få avkom allerede når de er tre-fire måneder gamle, og det er ikke uvanlig med sju kull, med sju-åtte-ni unger i kullet.

– De går drektige i tre uker, og da sier det seg selv at de sprer seg fort, sier Dyrli.

– Vi har merket pågang av oppdrag på grunn av rotter, både fra private og borettslag. Det er begrenset hvor mye som går i en avfallsbeholder, og når de er fulle, blir avfallsposene gjerne plassert på bakken ved siden av, noe som gjør det enda lettere for rotter og fugler, sier han.

Les også: Denne mannen tjener rått på Oslos søppel

Godt det er kaldt

Forhåpentligvis vil avfallshåndteringen gå seg til etter hvert.

– Slik det er nå, hvor avfallet i verste fall bli liggende i to uker før det blir hentet, er ikke bra. Godt det er kaldt, slik at vi slipper fluene, sier han.

– Hva skal folk gjøre for å unngå rotteplagen?

– Forebyggende tiltak er viktig. Vi fanger mange i feller. Flere avfallsbeholdere og å få kjørt bort avfallet om det ikke blir hentet er også gode tiltak, sier han.

Mer fra Dagsavisen