Her hos Politiets utlendingsenhet på Tøyen har det kommet mange asylsøkere de siste timene. Bildet er tatt tidligere i høst. FOTO: FRØYDIS FALCH URBYE

Røde Kors trekker ut alle frivillige på Tøyen

- Uholdbar situasjon.

Torsdag kveld trekker Røde Kors ut alle frivillige medarbeidere fra hotellet Best Western på Tøyen. Grunnen er en dobling i kapasiteten ved hotellet, som allerede huser 250 nyankomne asylsøkere som venter på å bli registrert hos Politiets Utlendingsenhet (PU).  

Røde Kors mener doblingen er uforsvarlig, blant annet ut i fra en sikkerhets- og risikovurdering. 

–  Vi trekker de frivillige ut fordi vi gjør fortløpende vurderinger av sikkerheten rundt det vi står i nå. Akkurat nå mener vi det ikke er forsvarlig å ha frivillige til stede. De er slitne, og vi har mulig 500 innkvarteringer i kveld. Det blir for krevende, så vi må skjerme de frivillige, sier avdelingsleder for inkludering og mangfold i Røde Kors, Hilde Marie Rhoden, til Dagsavisen.

LES OGSÅ: Jobber på spreng for flyktningene

Frykter smitte

Blant annet er Røde Kors bekymret for sikkerheten og smittefaren i et garasjeanlegg tilknyttet hotellet der det oppholder seg mange asylsøkere. Før de kan sende de frivillige tilbake til hotellet krever Røde Kors en sikkerhetsanalyse av stedet. 

–  Vi snakker om en slags ROS-analyse, der vi vil se på alt fra kontroll på hvordan folk kommer inn, mathygiene, smitte og sykdomsutbrudd, sier Rhoden. 

Hun sier de har fått beskjed om at grunnen til kapasitetsøkningen fra 250 til 500 plasser er en akutt mangel på sengeplasser for nyankomne asylsøkere. Kapasiteten er allerede sprengt både på Storskog og Råde. 

–  Men det må da finnes andre hotellrom utenfor Tøyen. UDI jobber nå på spreng for å finne andre muligheter. Vi har tidligere erfaringer med at det er så mange der, og sagt ifra at 500 er alt for mange. Det blir for kaotisk. 

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

UDI: - Beklagelig

UDI sier det er beklagelig at Røde Kors nå sender hjem de frivillige fra hotellet. 

–  Vi syntes det er beklagelig at de velger å trekke ut de frivillige. Vi har et godt samarbeid med Røde Kors, men vi har forståelse for at de ønsker en ROS-analyse på mandag med tanke på å analysere belegget vi har for å øke kapasiteten fra 250, sier seniorrådgiver i regions- og mottaksavdelingen i UDI, Christer Andreassen. 

–  De 250 nye plassene er rett og slett akutte plasser til asylsøkere som venter på registrering hos Politiets Utlendingsenhet. Nå har vi ikke muligheten til å plassere dem andre steder i den porteføljen vi har, og så oss nødt til å utvide kapasiteten på Kampen, sier han. 

Selv om de har økt kapasiteten fra 250 til 500 sier han det slettes ikke er sikkert de fyller alle de 500 plassene i løpet av helga. Samtidig øker de bemanningen ved hotellet tilsvarende de frivillige som nå har reist hjem. 

- Vi har økt bemanningen på hotellet tilsvarende de frivillige, og vi har styrket bemanningen fra Securitas for bedre adgangskontroll, sier Andreassen. 

LES OGSÅ: Her skal flyktningene tas imot

Røde Kors

Selv om de frivillige fra Røde Kors har blitt sendt hjem, er det fortsatt ansatte fra organisasjonen til stede. 

–  Nå har vi ansatte tilstede i kveld, i natt og i morgen som skal observere forholdene og skrive en rapport vi sender til UDI i morgen, sier Rhoden. 

LES OGSÅ: Frp sier tja til asylsamtaler

Dagsavisen har valgt å stenge kommentarfeltet under denne artikkelen grunnet en rekke useriøse og rasistiske kommentarer.