Nyheter

Reagerer på koronastøtte: – Krisepakken er ikke for boligspekulanter

Ap, Sp og SV er rasende på regjeringen etter at det ble kjent at boligspekulanter som ikke får leid ut leiligheter, er berettiget til krisestøtte. De fremmet tirsdag et forslag for Stortinget, der de ville de tvinge bolighaiene til å betale tilbake. Men de fikk ikke flertall.

Bilde 1 av 2

NB! Saken er oppdatert 21.12 med flere kommentarer fra næringsminister Iselin Nybø (V).

– Dette er enkelt. Driver du med spekulasjon i boligmarkedet og har tjent deg rik på at andre bor, er det nå du skal tjene deg litt mindre rik ved å leie ut til en rimeligere pris, mener Aps stortingsrepresentant Siri Gåsemyr Staalesen.

Hun sitter i kommunal- og forvaltningskomiteen på Stortinget.

– Det var selvsagt aldri vår intensjon at boliger skal stå tomme med statsstøtte når studenter og andre grupper som har trang økonomi allerede betaler blodpris for å bo.  Jeg skjønner veldig godt at vanlige folk opplever dette tiltaket og konsekvensene av det som blodig urettferdig, sier hun til Dagsavisen.

Les også: Ap: Vil ha en mer helhetlig boligpolitikk

Får dekket kostnader

I helgen skrev NRK at enkelte bransjer som banknæringen og oljeutvinning har ikke tilgang til midler fra kompensasjonsordningen for næringslivet. Boliginvestorer er derimot tatt inn.

– Det er fordi vi har en kompensasjonsordning som gjelder hele næringslivet vårt, sa næringsminister Iselin Nybø (V) til NRK.

Boligutleieselskaper får dermed rett til å få dekket faste kostnader som rente opptil 0,75 prosent av lånet, strøm, vann, kloakk og forsikringspremie.

Fremmet forslag

I Stortinget tirsdag fremmet Sps Sigbjørn Gjelsvik dette forslaget på vegne av Sp og Ap. De hadde håpet og trodd på flertall men da det ble votert over, falt forslaget med 42, stemmene til Ap, SV, Rødt  og Sp, mot 47 stemmer, H, Frp, Krf og MDG.

«Stortinget ber regjeringen sørge for tilbakebetaling av støtte fra virksomheter som ikke har opptrådt aksomt og lojalt mot kompensasjsonsordningens formål, herunder virksomheter som har redusert omsetningen for å oppnå økt utbetaling av støtte under kompensasjonsordningen og virksomheter der omsetningsfallet hovedsakelig skyldes koronaepedemien».

– Det er synd at regjeringspartiene ikke ser at ordningene har noen hull de enkelt kunne tettet uten store konsekvenser for ordningen og slik sikret fortsatt legitimiteten i folket, sa Staalesen til Dagsavisen etter voteringen.

Les næringsminister Iselin Nybøs (V) kommentarer lengre ned i saken.

Les også: Vil ikke ha sirkelblokk: – Et risikofylt forsøksprosjekt og ikke det vi trenger i Grorud bydel

– Folk reagerer når rikinger blir rikere ved å utnytte ordningene. Vi må passe på legitimiteten til ordningene og ber altså nå regjeringen sørge for at virksomheter som ikke har opptrådt aktsomt og lojalt mot kompensasjonsordningens formål må betale tilbake sier Siri Gåsemyr Staalesen.

Stortingsrepresentant Siri Gåsemyr Staalesen vi ha bort ordningen om at boligutleiere får støtte for at boligen står tom.

Stortingsrepresentant Siri Gåsemyr Staalesen. Foto: Tom Vestreng

Hun forventet at regjeringen tar grep og tetter de smutthullene som er.

– Løsningen er at regjeringen legger inn noen vilkår for de som søker kompensasjon og at Nybø straks tetter smutthullene som for vanlige folk oppfattes som juks med felleskapets penger, sier Ap-representanten.

– Gjør de ikke det mister folk trua på spleiselaget. Det er de store aktørene som kommer best ut av ordningen. Regjeringen er ikke villige til å rydde opp, vi foreslår at det stilles noen krav til de som søker kompensasjon, sier Staalesen.

–  Regjeringen må være tonedøv når de velger å overse alle stemmene som nå mener dette er urettferdig. Regjeringen gjør endringer for å tette smutthull – dette er ikke en rettferdig krisepolitikk.  Regjeringen har laget en ordning som gjør det mer lønnsomt å søke om statlig støtte heller å drive butikken sin, som er å leie ut boliger, sier Staalesen.

Les også: Mener innvandrere blir diskriminert i Oslos boligkø

Får støtte

Også SV er like oppgitt over koronastøtten.

Karin Andersen. SV. Lørdagsportrett

Stortingsrepresentant Karin Andersen (SV) . Foto: Siri Øverland Eriksen

– Det er ingen grunn til å gi utleiere koronastøtte. De kan sette ned leien, selge boligen eller låne i banken. Det trengs mange flere boliger på markedet, så får de ikke leid ut får de vurdere å selge. Det er uansett ikke en statlig oppgave å sikre leieinntektene. Tvert imot er det behov for å gjøre det billigere for folk som må leie og mulig for flere å eie, sier stortingsrepresentant og leder av kommunal og forvaltningskomiteen, Karin Andersen til Dagsavisen.

– Vi mener at denne type virksomhet bør ut av koronastøtteordninga og kommer til å fremme forslag om dette i forbindelse med behandlinga av krisepakka på Stortinget i dag, sier hun.

Les også: Seksbarnsmoren ble kastet ut. Nå kjemper hun en kamp mot Nav om hvor familien skal bo

SVs forslag handler kort sagt om at utleiefirma framover ikke skal omfattes av kompensasjonsordningen for næringslivet, eller litt mer teknisk sagt, de som driver innen næringskodene: Omsetning og drift av fast eiendom, kjøp og salg av egen fast eiendom og utleie av egen eller leid fast eiendom.

Les også: Krever fortgang i lovendring mot hyblifisering

Opptatt av de unge

AUFs leder, Astrid Eide er bekymret på vegne av ungdommen, og mener vi står overfor en generasjonskrise når epidemien er over.

– Dette vitner om at Høyre-regjeringa verken lytter eller forstår situasjonen til oss unge, sier Eide.

###

AUF-leder Astrid Eide. Foto: AUF

– Vi kan ikke ha det slik at noen mottar krisemidler fra felleskapet, og samtidig tar ut utbytte. Når boliger står tomme blir det enda vanskeligere for unge å komme inn  på markedet, og tomme boliger er med på å presse leieprisene enda høyere opp, sier Astrid Eide til Dagsavisen.

– Jeg er opptatt av min generasjon som har hatt det vanskelig under koronakrisen. Da bør ikke regjeringen føre en politikk som gjøre det enda mer krevende å komme inn på boligmarkedet. Dette viser hvor urettferdig boligmarkedet er. Vi må ha en kraftigere skattepolitikk overfor de som vil ha leiligheter som investeringsobjekter i påvente av høyere boligpriser, og ikke minst må vi ha et sterkere og bedre lovverk for leietakere, sier AUF-lederen.

Les også: Obos vil danne felles boligselskap med Oslo kommune

Har lover og forskrifter

Næringsminister Iselin Nybø (V)  er klar på at de har lover og regler som kan kreve utbetalt støtte tilbake.

Iselin Nybø presenterer tall for høyere utdanning på OsloMet.

Næringsminister Iselin Nybø (V). Foto: Lene Sørøye Neverdal.

– Hvis noen jukser, så har vi i lover og forskrifter, og  klare regler om sanksjoner og tilbakebetaling av støtte for de som uberettiget får tilskudd. Den som forsettlig eller grovt uaktsomt gir tilskuddsmyndigheten uriktig eller ufullstendig opplysning kan ilegges overtredelsesgebyr. Fristen for å ilegge overtredelsesgebyr er fem år etter at tilskudd ble gitt. Dersom det er utbetalt tilskudd i strid med lov eller forskrift skal støtte inkl. renter tilbakebetales, skriver Nybø i en epost til Dagsavisen og fortsetter:

– Det er et krav i loven at alle som får støtte har et omsetningsfall som skyldes koronapandemien. Søker må svare ja eller nei på spørsmål om dette når det søkes. Revisor eller regnskapsfører skal bekrefte søknaden. I utgangspunktet lønner det seg ikke å redusere omsetningen med vilje. Man tjener mer på en krone i økt omsetning, enn man får i økt støtte på grunn av redusert omsetning, skriver hun videre.

Hva gjelder forslaget om å ikke gi kompensasjon til utleiere av eiendom,  sier Nybø at dette et konkret forslag som det er mulig å implementere teknisk.

–  Derimot kan det være problematisk etter statsstøtteregelverket. Regelverket stiller krav til likebehandling, som skal forhindre vilkårlig forskjellsbehandling. Avgrensninger mot visse typer foretak eller sektorer må derfor kunne begrunnes objektivt, sett i lys av støtteordningens formål. Og så må man være klar over at forslaget må gjelde for hele landet, ikke bare Oslo, men også Lofoten, Trysil og Jæren. Siden næringskodene ikke nødvendigvis reflekterer faktisk virksomhet, kan det også bli litt vilkårlig hvem som kastes ut, og hvem som forblir innenfor ordningen, skriver statsråd Nybø.

Les også: 50 fots hjem og bølgeskvulp på dørmatta (+)

Heller ikke Rødt, som stemte for Ap og Sps forslag, er imponert over at ikke regjeringen gjør noe.

– Regjeringa og Frp holder fortsatt sin beskyttende hånd over de store eiendomsbaronene. Kompensasjonsordninga fører til at hushaier kan tjene mer penger på å sitte på leiligheter som de lar stå tomme. For hvis de leier ut til redusert pris, kan de «risikere å tape for lite til å kvalifisere til støtte». Det er milevis unna Stortingets intensjon om at pengene skal gå til å redde flest mulig arbeidsplasser, og vitner om et system som er overmodent for en opprydning. Nå må regjeringa sørge for redusert husleie, både for nedstengte bedrifter og for leietakere, og for at fellesskapet ikke lenger skal gi støtte til selskaper som lar utleieleiligheter stå tomme, sier Seher Aydar som er vararepresentant og deltok i stortingsdebattentirsdag for Rødt:

Mer fra Dagsavisen