Nyheter

Reagerer på kommunale boliger: – Det kan da ikke være så vanskelig

Høyres gruppeleder og leder av byutviklingsutvalget, Øystein Sundelin er overrasket over at Oslo kommune har kommunale leiligheter som betegnes om uverdige i sin portefølje.

–  Jeg reagerer på at byråden virker overrasket over å lese hvor dårlig standard det er på mange av kommunens egen boligmasse. Hvis ansvarlig byråd mener det er uverdige forhold i kommunale boliger må hun jo sørge for at boligene ikke leies ut. Det kan ikke være så vanskelig, sier Øystein Sundelin til Dagsavisen.

Les også: Ber byrådet løfte frem leie til eie (+)

Deler bad

I forrge uke fortalte Dagsavisen om «Astrid» og «Kari», som bor i hver sin trange leilighet på drøyt 20 kvadratmeter i en kommunal blokk i Refstadveien 100.

Toalett har de i leiligheten, men bad må de dele med 17 menn. For dette betaler de nær 7.000 i måneden.

– Vi bor under uverdige boforhold. Men vi orker ikke ta kampen, sa de to oppgitt til Dagsavisen.

Les også: Reagerer på uverdige boforhold: – Ikke i tråd med dagens standard

– Vi kan låse døra til dusjen, men stadig er det noen som kommer på døra, hamrer og prøver å komme inn. Renholdet i dusjen er også så som så, og er lite innbydende. Stadig er det noen som urinerer i dusjen, og det er møkkete der, fortalte de to.

– Det er åpenbart at dette ikke er i tråd med dagens standard at vi har boliger uten eget bad. Men dette illustrerer det som er utfordringa: Vi har for få kommunale boliger og vi har ikke riktig type kommunale boliger, sa Rina Mariann Hansen til Dagsavisen da.

Les også: Kemal og familien må flytte fra leiligheten sin

På villspor

Sundelin mener at byrådet er på villspor i denne saken.

– En ting er at det er mye prat og lite som skjer, men det største problemet er at byrådet ser ut til å tro at den eneste løsningen er at Oslo kommune kjøper og bygger flere boliger for utleie. Det er dyrt og det tar tid. De to kvinnene på Refstad som deler bad med 17 menn og frykter for egen sikkerhet trenger ikke en boligbehovsplan. Det er heller ikke slik at de drømmer om å bo i en bolig som eies av Oslo kommune. Det de trenger et nytt sted å bo, og siden byråden mener kommunes egne boliger er uverdige og ikke bør brukes så mener vi kommunen selv må ut på leiemarkedet, sier Sundelin.

Les også: Denne familien kastes ut etter 16 år i samme leilighet (+)

– Det finnes over 100.000 utleeiboliger i Oslo. Det må være mulig for Oslo kommune å gå i dialog med de ulike aktørene i leiemarkedet for å finne egnede boliger for folk som for en periode kvalifiserer til kommunal bolig. Ved å benytte boliger i det private markedet kan byrådet raskere sikre folk som har krav på det tak over hodet, og de vil da også kunne tilby riktig type boliger i de ulike bydelene på en mye mer fleksibel måte enn om kommunen skal kjøpe og bygge egne boliger, sier han videre.

Les også: Mener innvandrere blir diskriminert i Oslos boligkø (+)

To forhold

Han mener at de ter to forhold som er avgjørende for at folk skal kunne ta del av velstandsveksten i Norge.

Les også: Hvem har Oslo plass til, egentlig? (kommentar)

– Man må komme seg i jobb, og man må komme i posisjon for å eie sin egen bolig. Derfor er vi i Høyre glade for at flere av de store boligselskapene nå tilbyr stadig flere leie-til-eie prosjekter, men det går for sakte. Her bør kommunen engasjere seg i langt større grad når nye boligprosjekter planlegges. Da vi styrte gikk vi sammen med Selvaag om et prosjekt med såkalte tilvisningsboliger. Det ønsker vi å se mer til. Det er mange grep kommunen kan ta for å hjelpe flere som sliter med å skaffe seg tak over hodet et hjem. Dessverre ser det ut til at dette byrådet tror kommunen skal bygge og eie alt. Da går det for sakte, og det blir dyrt, sier Høyres gruppeleder i Oslo bystyre, Øystein Sundelin.

Mer fra Dagsavisen