Nyheter

Raymond Johansen vil ha flere vaksiner til Oslo

Koronavaksiner bør fordeles etter der smittetrykket er størst, mener Oslos byrådsleder Raymond Johansen. – Uforsvarlig, svarer barne- og familieministeren.

Av Anne Marjatta Gøystdal

I et intervju med VG retter Raymond Johansen (Ap) kritikk mot regjeringens vaksinestrategi om å sende vaksiner til hele landet helt fra starten. Byrådslederen tar til orde for en mer målrettet fordeling.

Selv har han til hensikt å konsentrere innsatsen i bydelene som har høyest smittetall.

– Vi ønsker å bruke denne logikken i Oslo, fordi det er svært mye høyere smittetrykk i Stovner og Søndre Nordstrand enn Holmenkollen. Jeg tror hele Oslo vil skrive under på at det er viktig å beskytte innbyggerne der det er størst sannsynlighet for å bli smittet, sier han.

Utspillet møter sterk kritikk fra barne- og familieminister Kjell-Ingolf Ropstad (KrF).

– De eldre på bygda er like mye verdt som eldre i Oslo, sier Ropstad til VG.

Når det er så uforutsigbart hvordan smitten sprer seg, er det uforsvarlig å velge en strategi med å prioritere visse geografiske områder, mener han, og understreker at han ikke ser noen grunn til å endre på regjeringens strategi.

Sjekk smittetallene for Oslo her.

Mange har lite smitte

Den siste ukerapporten fra Folkehelseinstituttet (FHI) viser at tre fjerdedeler av kommunene har lite eller ingen smitte. 175 kommuner melder om ingen smittetilfeller denne uken, mens 85 melder om fem tilfeller eller færre, skriver Aftenposten.

Smittevernlege i Bodø mener det vil være riktig å prioritere steder med høyt smittetrykk framfor kommuner som knapt har smittede.

– Det ville være et godt eksempel på samarbeid at man skulle slukke brannen først og fremst der det brenner, og ikke bruke vannet der det ikke er noe brann, sa smittevernlege Kai Brynjar Hagen i Bodø kommune til VG torsdag.

Les også: Skredkatastrofen: – Jeg vil aldri føle meg trygg i hjemmet vårt etter dette (+)

Hver tredje

Raymond Johansen viser til at Oslo har hvert tredje smittetilfelle, og derfor har hatt de strengeste og mest inngripende smitteverntiltakene.

– Men det er også mange mindre og mellomstore kommuner som har hatt mye smitte: Stjørdalen, Hamarøy, Hitra, Ibestad. Hvis du ser på hele pandemien, er det Oslo, Fredrikstad, Nord- og Sør-Fron som har vært rødest. Jeg tror de fleste mener det vil være mest effektivt å vaksinere her enn å vaksinere de som har minst smitte, sier han.

Norge mottar rundt 40.000 vaksinedoser i uken, og disse fordeles mellom alle landets kommuner i henhold til hvor stor andel eldre de har. Det fører også til at en del kommuner har mottatt svært små forsendelser, og derfor har vaksinert færre enn fem mennesker.

– Lite effektivt å følge etter smitten

Folkehelseinstituttet forklarer valget av strategi ved at man ikke vet om vaksinen kan bidra til å hindre smitte, men at den kan hindre sykdom. Prioriteringen må være å beskytte dem som er mest utsatt for å bli alvorlig syk eller dø. Man vet ikke hvor neste utbrudd kommer, sier smitteverndirektør Geir Bukholm i FHI til NTB.

– Vi ser hele tiden at smitteområdene flytter seg stadig vekk slik at områder som ikke har hatt smitte de siste to-tre ukene, plutselig bli nye episentre, sier han.

FHI-kollega Are Berg viser til at det tar fire uker før vaksinen har full effekt. Å drive såkalt reaktiv vaksinering, der man setter inn støtet der det oppstår størst smittepress, ville være mer effektivt om vaksinen virket raskere, for eksempel hvis den bare krevde én dose.

– Trøndelag er et eksempel på et område som var veldig rolig på planleggingstidspunktet, men hvor vi ser langt mer smitte nå. Vi risikerer å komme for sent til hvis vi skal flytte oss etter smitten, sier overlegen.

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Dagsavisen, se våre abonnementstilbud her.

Mer fra Dagsavisen