Politikk

SV-Omar vil ha Marianne Borgens jobb: – Det er ikke en naturlov at en gammel hvit mann er ordfører i byen

Omar Samy Gamal bekrefter at han ønsker seg toppjobben i bystyret. Han vil bli ordfører for alle, selv for nett-trollene.

– Vil du bli ordfører?

– Ja. Jeg stiller meg til disposisjon som ordførerkandidat. Men partiet skal bestemme.

Byråd for kultur, idrett og frivillighet i Oslo, Omar Samy Gamal, er klar, nå. Dagsavisen treffer han i borggården utenfor rådhuset hvor han har kontor høyt oppe i østre tårn. Byrådstårnet. Nå forteller han om planen for å flytte helt til nederst i vestre tårn i stedet. Det store, staselige ordførerkontoret, som i dag befolkes av Marianne Borgen.

Kvelden i forveien publiserte Dagsavisen en artikkel om at han ble foreslått. Nå, morgenen etter, er han klar til å si det høyt. Omar vil bli ordfører.

– Min motivasjon er den samme som den alltid har vært. Å være talerøret og bedre hverdagen for folka som ikke blir hørt. Det var det som fikk meg til å bli engasjert i politikk i første omgang, sier han.

Lang vei fram

Kampen om ordførervervet kan likevel bli lang. Om en ukes tid kommer nominasjonskomiteen i Oslo SV med sin innstilling. Deretter skal bystyrelista diskuteres i hele Oslo-partiet. Så skal de gjøre et valg 6. desember. Så kommer valget neste høst. Hvis venstresida vinner valget kan situasjonen fort ligne på den i dag. Et byråd med tre partier. Byrådslederjobben går til det største partiet. Og ett av de mindre kan fort vinne ordførerjobben. Men det er klart. Venstresida kan også tape valget. MDG eller Arbeiderpartiet kan insistere på ordførerposisjonen. Eller noen andre i SV kan vinne fram. Alt er uklart. Men Omar er i hvert fall klar.

– Byen vår har fortsatt store forskjeller. Fortsatt et boligmarked som ikke fungerer for vanlige folk. Utfordringer knytta til klima, rasisme og alle de som opplever at samfunnet ikke er for dem.

– Hvordan er man det da?

– Som ordfører har du en lederrolle. De tingene man sier, utfordringene man løfter, de sier mye om hvem byen er til for, og hvem vi prioriterer å løse utfordringene til. Er det de som har mye fra før, eller de som ikke har sin talsperson inne i de korridorene der?

Omar peker på rådhuset mens han snakker.

Veit hvordan det er å vokse opp i trange kår

Samy Gamal er nå i sin andre byrådsjobb. Etter valget i 2019 ble han, fra å være helt ukjent utover i de innerste SV-kretser, byråd for arbeid, sosiale tjenester og mangfold. Året etter byttet han, og i to år har han nå vært byråd for kultur, idrett og frivillighet. Det har ført han fram i rampelyset på godt og vondt. Han har klippa snorer og åpna flerbrukshaller, utstillinger og skateanlegg. Men han har også måtte krangle om både kunst og kunstgress i avisenes spalter.

Som mulig ordfører kan det fort bli andre krangler han må stå i.

Foran rådhuset

– Hvis du blir ordfører blir du Oslos første med minoritetsbakgrunn. Er det viktig?

– Ja, men ikke fordi det er meg, men fordi alt for mange fortsatt ikke kjenner seg igjen i folka som styrer politikken. Det synes jeg er et problem. Men det handler ikke om farge, det handler om hvilke perspektiver folk med forskjellig bakgrunn bringer til torgs. At jeg veit hvordan det er å vokse opp i trange kår, gir andre perspektiver på for eksempel ungdomskriminalitet, sier han.

Vil være trollenes ordfører

– Er Oslo en rasistisk by?

– Det er mye rasisme i Oslo også. Men Oslo er en by som jobber aktivt mot det. Oslo er varm, og rasisme har ikke blitt et like stort problem her som andre steder. Men det er en fare for at det kan bli det. At 60 prosent med minoritetsbakgrunn opplever at de møter strukturell rasisme og at de blir forskjellsbehandling i Oslo, det er et problem som vi må ta på alvor.

Samy Gamal har ikke bare minoritetsbakgrunn. Han er også muslim.

– Er det en rød klut? Muslimer med makt?

– Jeg tror vi må komme forbi den diskusjonen. Jeg så noen av kommentarene under Dagsavisens sak på nett i går. Det var det klassiske. «Skal du bli konge og, nå?» Men jeg skal også være deres ordfører.

– Du skal bli internettrollenes ordfører?

– Selvfølgelig! Hvis jeg blir ordfører skal jeg være alles ordfører. En varm ordfører. Man skal si tydelig fra hva som er riktig og galt. Men man skal ikke skyve folk fra seg. Da lager man splittelse i samfunnet.

Folkets kontor, ikke overklassens

Journalist og ordfører in spe reiser oss fra pinnestolene utenfor rådhuset og går inn, for studere gangene utenfor ordførerkontoret. Og kanskje ta noen bilder. Da kommer en bystyrerepresentant for Arbeiderpartiet forbi og avbryter.

Det er Ubah Aden, fraksjonsleder i kultur- og utdanningsutvalget, som ikke kan holde seg. Hun gir Omar en bamseklem.

Omar og Ubah

– Jeg har lyst til å stille opp for byen min. Alle politikere har på et eller annet vis det. Det handler ikke om hva jeg har lyst til personlig. Det har aldri handla om posisjoner for meg. Det handler om hva vi kan utrette, sier han.

– Er det en litt rar tanke? Å se seg sjøl med ordførerkjede og på et mørkt kontor med portretter av gamle hvite menn overalt?

– Jeg er nok ikke en typisk ordfører-type. Men det er kanskje det vi trenger. Det er derfor det er gøy at en kid fra Hauketo kan ta de kontorene. Det skal være folkets kontor, ikke overklassens. Det er kanskje akkurat det som er min største motivasjon. Det er ikke en naturlov at en gammel hvit mann er ordfører i byen. Det skal være en representant for folket.

Aldri vært bystyremedlem

Oslo rådhus fungerer omtrent som følger: I bystyret sitter de representantene vi velger i kommunevalget. Byrådet er mer som en regjering. Byrådslederen (du veit, Raymond Johansen) er valgt av bystyreflertallet. Og så peker han ut sitt byråd. Det er de som styrer byen i det daglige. Ordføreren, derimot, er ordstyreren i bystyret. Det er ikke en rolle med veldig mye formell makt. Rollen er ofte veldig synlig, men en stor del av arbeidet er rett å slett å lede bystyremøtene. Det er byens mest kompliserte møtelederjobb, for å si det enkelt.

Omar Samy Gamal er riktignok valgt inn i bystyret. Men han har aldri sitti der. Han ble henta opp til byrådskorridorene rett etter valget.

– Nå skal du kanskje lede bystyret. Blir det tøft?

– Jeg tror jeg har hatt minst like utfordrende møter som kulturbyråd. Så jeg er ikke så bekymra. Det jeg er bekymra for er om det er så mye møter med diplomater og ambassadører at jeg ikke rekker å henge nok ute i byen, sier han.

– Du er redd for å bli låst fast i den stive delen av jobben?

– Ja, på et vis. Som ordfører skal du være ute i byen.

– Samtidig er det en veldig konkret jobb? Å lede bystyremøtene?

– Ja, og du er den øverste ansvarlige for demokratiet i byen. Det tar jeg ikke lett på.

– Man må være nøytral? Og behandle representanter for alle partier helt likt?

– Det er ikke noe problem. Det er noe jeg har lært etter at jeg kom inn i politikken. Alle representantene jeg kjenner der inne, i det bystyret, ønsker å gjøre Oslo bedre. Uansett hvilket parti de er fra. Fra Frp til Rødt og alt imellom.

– Mener du dette helt på ekte?

– Volla. Alle har hjerte for byen og innbyggerne.

– Unntatt én da. Nei, kødda.

Oslo SV velger sin bystyreliste 6. desember i år. Men allerede neste uke kommer nominasjonskomiteens innstilling. Da får vi se om Omar Samy Gamal har noen utfordrere til jobben som SVs ordførerkandidat.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Nyeste fra Dagsavisen.no: