Politikk

Oslo blar opp for Ruter: - Kan ikke budsjettere med et «kanskje»

Skuffelsen var stor da regjeringen ikke ville gi mer koronakompensasjon til Ruter. Nå blar Oslos byråd opp selv.

Oslo  20170221.
En t-bane kjører inn på Nationaltheatret stasjon.
Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB

– Dersom Stortinget ikke rydder opp i dette, vil det være en historisk svekkelse av kollektivtilbudet i hele landet.

Det sa byråd for miljø og samferdsel, Sirin Stav (MDG), til Dagsavisen da regjeringen la fram sitt reviderte statsbudsjett. Oslo-politikerne hadde håpet at de med det ville få en lovnad om koronakompensasjon til Ruter utover juli 2022. Men det fikk de ikke.

Nå har Oslos byråd tatt grep i revidert Oslo-budsjett som ble lagt fram torsdag ettermiddag. Fra før har byrådet satt av kompensasjon til Ruter med 135 millioner kroner. I revidert budsjett for 2021 satt de av 300 millioner kroner til, som nå overføres til 2022.

I tillegg setter byrådet av 70 millioner kroner for å gjøre kollektivtilbudet mer attraktivt.

Oppvekst- og kunnskapsbyråd Sunniva Holmås Eidsvoll (SV), byrådsleder Raymond Johansen (Ap) og finansbyråd Einar Wilhelmsen (MDG) la torsdag fram forslag til revidert budsjett for Oslo kommune. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Løftebrudd

Både finansbyråd Einar Wilhelmsen (MDG) og byrådsleder Raymond Johansen (Ap) var tydelige under torsdagens pressekonferanse på at de reagerer på at Oslo selv må punge ut for koronautgifter. Johansen rettet en «sterk oppfordring» til regjeringen og koronautvalget som skal se på kommunenes utgifter, om at Oslo trenger betydelig mer dekket fra staten.

– Regjeringen skylder oss 850 millioner kroner, sa finansbyråden, som understreket at han har tatt grep i budsjettet for å sikre Oslos økonomi og tilbud, også uten videre kompensasjon.

– Jeg kan ikke budsjettere med «kanskje», sa han.

Finansbyråden mener Oslo kommune ble underkompensert med 850 millioner i fjor, og ligger an til å bli underfinansiert med om lag 1,5 milliarder i år om ikke regjeringen kommer med nye bevilgninger.

På spørsmål om hvorfor det er viktig at akkurat Oslo får dekket koronautgiftene svarer byrådsleder Raymond Johansen til Dagsavisen:

– Det er ikke min jobb å snakke for andre kommuner. Det er heller ikke min jobb å snakke ned noen andre, men det er ingen som har vært i nærheten av å ha de utgiftene knytta til pandemien som vi har hatt. Vi har vært episenteret, og vi har stått i dette i to år. Ikke minst så har vi avlastet staten enormt mye. Vi har bygget opp en stor organisasjon knytta til testkapasitet, smittesporing og feberklinikker som har avlastet staten. Det er viktig å påpeke at det er behov for kompensasjon. Det har litt med tillit mellom stat og kommune å gjøre. Når man forventer å få noe igjen så er det greit å gå i dialog med dem om det, sier han.

På spørsmål om Oslo-folk kan forvente dyrere tjenester i byen, svarte Finansbyråd Wilhelmsen under pressekonferansen at det ikke ser sånn ut. Byrådsleder Raymond Johansen sier at de store investeringsprosjektene vil være det mest krevende framover.

– Det er den største bekymringen framover. Det blir så innmari dyrt. Det gjelder skoler, barnehager, Tøyenbadet, Manglerud bad, evt. Fornebu. Alt koster så enormt mye. Vi har både arbeidsledighet og mangel på arbeidskraft, så vi står jo i en spagat. Personlig så er jeg mest bekymra for det økte rentenivået, både for Kommune-Norge og for innbyggerne. Det er varslet opptil sju renteøkninger – det er jo knalltøft. Vi får bare håpe at det skjer med små skritt framover.

Han mener de med dette budsjettet har forsøkt å levere på det meste, og mener det er godt at både kommunen og regjeringen har klart å holde kontroll på økonomien i sine budsjetter.

– Vi må sette tæring etter næring, og det vi gjort i dette budsjettet. Vi har til og med utvida på visse områder som sosialhjelp, sommerskoler, sommerjobber og ikke minst aktivitetsskole. Så jeg er godt fornøyd med det store og det hele i dette budsjettet, sier Johansen.

Mer attraktivt

Selv om hjemmekontor-tiltak er over, og samfunnet skal være tilbake til normalen etter korona, har ikke Ruter fått tilbake samme antall passasjerer, og billettinntektene er betydelig lavere enn før.

Oslo-byrådet vil derfor komme med tiltak for å gjøre kollektivtransporten mer attraktiv, men det er ikke spesifisert i budsjettet hva slags tiltak det er snakk om, utover at det er satt av 70 millioner kroner til det. Byrådet er nå i en dialog med Ruter om hva det kan være. Samferdselsbyråd Sirin Stav (MDG) nevner pristiltak, rabatter, kampanjer, samarbeid med bedrifter og apper som gjør billetten rimeligere jo oftere du reiser som eksempler.

– Kan det være rushtid-rabatter?

– Det må vi komme tilbake til. Vi må tenke kreativt. Det kan være å opprettholde tilbudet også, det er litt avhengig av hva som blir utfallet mellom budsjettforliket mellom regjeringen og SV. Jeg mener de må levere på det de har lovet, sier Stav.

Hun understreker at de også har andre penger i bakhånd til å opprettholde tilbudet.

– Det er veldig uforutsigbart fordi vi vet ikke hvordan reiseutviklingen blir framover. Primært at tanken er at vi skal gjøre tiltak som ikke er knytta til drift, men tiltak som skal gjøre det mer attraktivt å velge kollektivt.

Stav mener regjeringen nå legger opp til at man forsterker utviklingen hvor biltrafikken øker.

– Det er veldig synd nå at regjeringen har varslet at de ikke vil videreføre kompensasjonen. Det er stikk i strid med de løftene som er blitt gitt om prioritere kollektivtransport og klima og miljø som rammer rundt all politikk. Det er en passiv og resignerende holdning. Har man ikke troen på at politikk fungerer? Vi kan påvirke den nye normalen, sier hun.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

---

De viktigste tallene fra revidert Oslo-budsjett:

  • 60 millioner settes av til styrking av frisklivssentralene i bydelene
  • 75 millioner skal gi gratis AKS for 3. trinn i hele Oslo
  • 487 millioner kroner til mottak av ukrainske flyktninger.
  • Byrådet foreslår 250 millioner kroner til økte strømutgifter i kommunen og 558 millioner til korrigering av lønns- og prisvekst.
  • 100 millioner i planleggingsmidler Filipstad
  • 26 millioner til EM i fotball for kvinner 2025
  • 25 millioner til sommerjobber for unge
  • 20 millioner til sommeraktivitet for barn og ungdom
  • 16 millioner til sommerskole«

---