Politikk

Gummikrangel på Skeid-banen: – Hvis det viser seg at knuste Mariekjeks er det beste, så ja vel. Da spiller vi på det

Oslo kommune vil ha miljøfyll i kunstgressbanen på Nordre Åsen. Skeid vil ha vanlig gummigranulat. Og snart starter Obos-ligaen.

Da Skeid rykka opp til Obos-ligaen i fjor høst skapte det voldsom jubel på Torshov og omegn. Endelig skal storklubben opp dit den hører hjemme. Og kanskje en dag kan det bli påfyll i det allerede stappa pokalskapet på Nordre Åsen.

Men samtidig ble et annet spørsmål enda mer aktuelt: Hva skal man gjøre med banen?

Kunstgressbanen Nordre Åsen 1 har nemlig vært et langvarig mareritt for klubben. Stadige forsøk på å reparere det humpete lappeteppet har ikke ført fram. I Obos-ligaen er det enda strengere krav til gode fotballbaner. Derfor vedtok også bystyret før jul å finansiere en skikkelig oppussing av banen.

Men med hva? Oslo kommune vil ikke ha vanlig gummigranulat i kunstgressbaner lenger. Det finnes mer miljøvennlige alternativer. Men er de bra nok for toppfotball?

For tredje gang har Skeids bane på Nordre Åsen strøket på NFFs test, og er fortsatt ikke godkjent for spill etter banearbeidene som startet i 2019.

Mener bare gummi er bra nok

– Det er bare gummi som er bra nok. Man har ikke kommet langt nok i utviklingen av alternativt innfyll. Vi har vært ute og snakket med leverandører og undersøkt, sier Daniel Holmeide Strand.

Han er daglig leder i Skeid. I januar sendte han et brev til byrådsavdelinga for kultur og idrett. Der ba han pent om å få lov til å fortsette å bruke gummi-innfyll i banen. «Skeid håper at bystyret og byrådet følger opp intensjonen i budsjettvedtaket og godkjenner at man får tillatelse til å gjenbruke sand og gummi som er i banen når nå kunstgresset skiftes», skreiv han. Brevet er ennå ikke besvart.

Men lite tyder på at idrettsbyråd Omar Samy Gamal har særlig lyst til å fylle Skeids hjemmebane med gummigranulat. Dagsavisen har tidligere skrevet flere saker om hvordan Oslo slites mellom miljøhensyn og behovet for å lage gode fotballbaner.

– Jeg tror ikke man har tatt helt inn over seg hvor stort problem dette er. Gummigranulat er jo et jæskla svært miljøproblem. En av hovedkildene til mikroplast er gummigranulat, sier idrettsbyråd Omar Samy Gamal (SV) til Dagsavisen.

– Vi skal i dialog med Skeid, prate og finne en løsning, sier han.

Kommer ikke til å være perfekt

Det er ikke sikkert den praten blir så enkel. Skeid står klart på at bare gummi vil fungere. Gummien demper banen, så den ikke blir så hard. Blant de mer miljøvennlige alternativene er blant annet kokos, olivenstein og kork. Men spørsmålet er om baner med annet enn gummifyll blir godkjent for toppfotball. FIFA Quality Pro er navnet på godkjennelsen man trenger for toppfotball.

– Bymiljøetaten jobber nå med å finne de løsningene som skal prøves ut. De ser at det finnes gode løsninger i markedet, sier idrettsbyråden.

– Veit man at det finnes miljø-innfyll som er bra nok?

– Vi kommer ikke til å legge noe som ikke kan godkjennes for FIFA Quality Pro og Obos-ligaen.

Omar Samy Gamal (SV)  Byråd for kultur, idrett og frivillighet.

Kommunen betaler

– Konkret, hva slags fyll vil dere legge?

– Vi må i dialog med klubben så fort som mulig. Vi har kommet langt med å finne gode løsninger og ser også på produkter utaskjærs. Det er mye løsninger der ute. Samtidig er det viktig å si at det ikke kommer til å være perfekt fra den første banen vi legger. Vi prøver oss fram, og skal backe det med finansieringa som trengs.

– Men de skal spille Obos-liga der nå rett rundt hjørnet?

– Ja, og Bymiljøetaten er i sluttspurten for å finne den riktige løsninga. Så skal vi sette oss ned med Skeid for å se om dette er bra nok, sier han.

– Har du bestemt at det ikke blir gummi?

– Vi har vedtatt at gummi skal fases ut, og at vi skal finne en løsning som greier å ivareta både Obos-spill og utfasing av gummi.

Kort tid til å fikse banen

På Nordre Åsen sitter Daniel Holmeide Strand, som allerede har vært frustrert på kommunens behandling av banen lenge. Nå frykter han at en miljøvennlig bane vil ta lang tid å bygge. 26. mai spiller Skeid hjemmekamp mot Sandnes Ulf. Så blir det landslagspause, og neste hjemmekamp spilles 20. juni. I løpet av den måneden må arbeidet gjøres, hvis det ikke skal gå ut over seriespillet.

– Arbeidet tar bare et par uker, hvis vi snakker om bare å skifte kunstgress. Rulle ut nytt gress og mate på den samme gummien. Det bør ta et par uker, sier Holmeide Strand.

Større inngrep, som for eksempel å legge inn en padding under banen, vil ta lengre tid.

– Alle varianter uten gummi krever en padding. En gummimatte under kunstgresset. Vi er skeptisk til padding da det fører til vesentlig høyere utslipp ved bruk av undervarme. Og det gir, med så stor drift på banen som vi har, langt større slitasje av dekket, sier han.

– Står dere hardt på at dere må ha gummi?

– Vi må ikke ha gummi. Men vi må ha noe som er bra nok, sier han.

– Hvis det viser seg at knuste Mariekjeks er det beste, så ja vel. Da spiller vi på det. Men vi må ha en bane som er FIFA Quality Pro-godkjent over tid. Da står vi på at gummi er det eneste som er bra nok på markedet i dag.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Mer fra Dagsavisen