Politikk

Antirasister ville gi pengegave til rådhus-vektere som ble angrepet. Men det får de ikke lov til

Nå kan pengene gå til Antirasistisk senter i stedet.

«VI HAR IKKE LOV TIL Å TA IMOT GAVER I TJENESTEN»

Det står, med store bokstaver, i det etiske regelverket for ansatte i Oslo kommune. Og akkurat den regelen har vekterne på Oslo rådhus måtte forholde seg til denne vinteren. Bakgrunnen er en dramatisk hendelse foran rådhuset.

Rett før jul brant en høyreekstrem organisasjon flere koraner foran Oslo rådhus. Da de kommunale vekterne på rådhuset kom ut for å slukke brannen ble en av dem sprayet i ansiktet med maling. Vårt Oslo skreiv først om saken, som vakte stor oppmerksomhet. Blant annet hos antirasist Jonas Ali Nagizadeh, som startet en innsamling på Spleis, til støtte for vekterne.

Den innsamlingen fikk vind i seilene, og i skrivende stund har Nagizadehs initiativ samlet inn over 168.000 kroner. Men Rådhuset vil ikke ha pengene.

Takker for omtanken

– Vi er offentlige tjenestepersoner, så vi skal ikke ta imot gaver uansett, sier Marit Jansen til Dagsavisen. Hun er rådhusforvalter, og sjef for Rådhusets Forvaltningstjeneste (RFT).

Marit Jansen

Hun forteller at Rådhuset ikke har vurdert andre løsninger.

– Vi takker rett og slett for omtanken og engasjementet, men takker nei, sier Jansen.

Rådhusets forvaltningstjeneste har valgt å ikke anmelde vedkommende som sprayet vekteren i ansiktet.

Respekterer avgjørelsen

– Jeg fikk en telefon fra lederen til vekterne om at de på grunn av deres etiske regelverk ikke kunne ta imot pengene. Det er en grei begrunnelse det, jeg respekterer det, sier mannen som før jul startet innsamlingsaksjonen til vekterne, Jonas Ali Ghanizadeh.

Til sammen har 1169 givere gitt i underkant av 169.000 kroner i spleisen som blir kalt «Julehilsen vekterne på Oslo rådhus og Antirasistisk Senter». De innsamlede midlene skulle deles likt mellom vekterne på Oslo rådhus og Antirasistisk Senter.

Hva som skjer med pengene nå er foreløpig ikke helt avklart.

– Jeg vet ikke enda. Sannsynligvis får Antirasistisk Senter alle pengene i stedet for halvparten, sier Ghanizadeh til Dagsavisen.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Mer fra Dagsavisen