Politikk

Tiltakene er tilbake. Men ikke tilt!

EN SLASK I BYSTYRET: Nå blir det munnbind i Oslo igjen. Men flere tiltak blir det ikke. Vi må jo holde (h)jula i gang.

Akkurat da vi trodde vi var ute, dro de oss tilbake igjen.

Vi har vel sett det komme en stund. Smittetallene har økt lenge. Og selv om Oslo ikke er landets verste korona-sted akkurat nå, så er det mange bydeler som begynner å bli skikkelig hardt ramma.

Og etter at de mellomstore byene i nasjonen en etter en har satt i gang med nye tiltak var det ikke veldig overraskende at Raymond Johansen i dag åpnet bystyremøtet med en korona-redegjørelse. Nye koronatiltak, etter en deilig høst med både håndhilsing og hosting og klemming og det som verre er. Spørsmålet var vel om det kom til å komme noe saftig, eller bare noe forsiktig.

Det blei forsiktig.

– Vi ber alle i Oslo: Bruk munnbind i kollektivtransporten, i butikker, kjøpesentre og taxi. Det er også en viktig påminnelse til oss alle om at pandemien ikke er ferdig, sa Raymond Johansen fra talerstolen.

Med andre ord skal vi nå helst på med munnbindet igjen. Men han bare ber oss. Det er ikke noe krav.

Ja, og så sa han at han skal be Ruter om å begynne å åpne dørene automatisk på holdeplassene igjen.

Ellers brukte han stort sett taletida på å snakke om hvorfor det IKKE bør innføres nye tiltak.

– Gjør vi mer enn det som er nødvendig og forholdsmessig kan det gjøre stor skade. Bedrifter som akkurat er i ferd med å hente seg inn kan få en tung framtid. Arbeidsplasser kan bli trua.

– Alle som bor i Oslo kjenner prisen av for inngripende tiltak, la han til.

Det var en åpenbart motvillig byrådsleder, som bare ville innføre det han absolutt måtte. Han vil ikke knekke julehandel, julekonserter og julebord og alt mulig man kan gjøre for å holde hjula i gang nå før jul.

November-bystyremøtet i 2021

Hans politiske motstandere, derimot, var mer i tvil.

– Jeg synes det har vært rart å se hvor lite tiltak som har vært innført i Oslo, sa Høyres Anne Haabeth Rygg.

Venstre roste byrådslederen for å bare anbefale, ikke påby. KrF lurte fælt på hvorfor det bare blir anbefaling mens trønderne har påbud.

Mens Frp var aller klarest, og sa de ønska et munnbind-påbud nå. Uten gehør fra sjefen sjøl, byrådslederen fra Ap.

– Vi vil holde byen så åpen som mulig, sa han.

Så da blir det sånn. I hvert fall en stund til.

Bortsett fra det var vel kveldens bystyremøte et av skandinavias minst dramatiske politiske møter. I løpet av spørretimen rakk både det sosialdemokratiske byrådet i Bergen og den sosialdemokratiske statsministeren i Sverige å gå av.

Sånn sett føles jo diskusjonen om enveiskjøring i Kastellveien, båtramper i sjøkanten og detaljreguleringer stort sett over hele byen som nokså trygge greier å diskutere.

Og det er nok ingen byråd som kommer til å gå av på forslaget om støyskjerming langs Trondheimsveien med det første.

I det siste spørsmålet var det til og med en nesten rørende enighet. Det ene partiet etter det andre gikk på talerstolen og snakket utrolig varmt om innbyggerne langs Trondheimsveien, og hvordan det nå var deres tur. De skulle få støyskjerming, men også lavere fart og ombygging av veien til en trivelig bygate, i stedet for en sånn monstrøs motorvei som ligger der i dag.

Det var nesten så man kunne begynne å lure på hva i huleste som foregår? Dette må da koste masse penger? Og kan virkelig så mange partier bare omfavne sånne glimrende forslag uten å lage masse bråk og krangel og en milliard utredninger og flisespikkerier?

Men så blir man minnet på det: Trondheimsveien er en riksvei. Den eies av staten, og ikke av kommunen. Det forklarer sjølsagt alt. Når bystyret er enige om et bra tiltak og den ene etter den andre snakker knallhardt om hvor viktig dette er, ja da er det stort sett en sak bystyret ikke egentlig kan gjøre noe med.

– Dette er en gledelig dag, sa Eivind Trædal i MDG.

– Det viser at det nytter å stå på for nabolaget sitt, sa Anne Haabeth Rygg fra Høyre.

– Bystyret er så å si samla, det er superviktig, sa Ola Wolff Elvevold i SV.

Nei, ingenting får sterkere oppslutning i bystyret enn ting bystyret ikke har ansvaret for.

Unntaket er sjølsagt Fremskrittspartiet og Folkeaksjonen Nei til mer Bompenger.

– Privatbiler bråker ikke så mye som enkelte vil ha det til, sa Bjørn Revil fra FNB.

Men flertallet var uansett soleklart. Og Rødt, SV, Ap, MDG, V, KrF og Høyre vedtok en hel masse knallharde krav, som alle begynte med setninger som «Bystyret ber byrådet ta initiativ til at Statens Vegvesen snarlig gjennomfører …»

Trivelig med enighet, i det minste!

Ellers kan jeg rapportere følgende ting fra kveldens bystyremøte:

* Høyres Mehmet Kaan Inan mener Osloskolen er i fritt fall, og mer enn antyder at det er Inga Marte Thorkildsens feil.

* Skolebyråd Sunniva Holmås Eidsvoll er ikke enig.

* Venstres Marit Kristine Vea mer enn antyder at man burde ta penger fra kommunale kjøp av barnehager og bruke dem på kollektivtransport.

* Finansbyråd Einar Wilhelmsen er ikke enig.

* Folkeaksjonen Nei til mer Bompenger mener kommunen bør lage en tyste-app for fritidsklubber, hvor ungdom anonymt kan sladre (deres ord, ikke mitt) om ting til voksne, helt anonymt.

* Ingen andre var enig.

* Ordfører Marianne Borgen vil legge ned kommunens økonomiregister fra første april. Du veit, det registeret hvor politikere fører opp hva de har av økonomiske interesser. Riktignok fordi det finnes et felles register for alle kommunene, som kan brukes i stedet. Som også Oslo kommune har vært tilknytta siden 2007.

* Og det var i hvert fall alle enige om.

Men ingen gikk, i det minste.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Nyeste fra Dagsavisen.no: