Politikk

Skuffelse i Oslo: Redder ikke Ullevål sykehus

Sp/Ap-regjeringen står på Helse Sør Østs planer om å legge ned Ullevål sykehus.

I årevis har forkjempere for Ullevål sykehus satt sin lit til at Senterpartiet skal lede sykehusets skjebne.

I den nye regjeringsplattformen som ble lagt fram onsdag klokka 14 står det følgende:

– Regjeringen vil sørge for at hele Groruddalens befolkning så raskt som mulig får lokalsykehustilbud ved Nye Aker sykehus og gjennomføre endringer i sykehusstruktur i Oslo i henhold til vedtatte planer.

Med det gir den nye regjeringen Støre sin tilslutning til planen om å legge ned Ullevål sykehus og i stedet bygge nye sykehusbygg på Rikshospitalet på Gaustad og på Aker, stikk i strid med Senterpartiets viktigste valgløfte i Oslo.

– Dritforbanna

– Jeg er dritforbanna. Og lei meg. Og opprørt, sier Lene Haug, leder i aksjonen Redd Ullevål sykehus.

I vinter meldte hun seg ut av Helsepartiet og inn i Senterpartiet, nettopp på grunn av Ullevål-saken.

– Jeg er på Ullevål nå, og det er mange som sitter og griner. Ansatte og aksjonister. Dette var overraskende og skuffende. Jeg tenkte at det kanskje ikke skulle stå noe om Ullevål i plattformen, men at de skriver at de vil støtte de vedtatte planene var ekstremt skuffende, sier Haug, og legger til:

Lene Haug.

– Jeg har brukt all min ledige tid på dette. Og jeg har hatt troa på Senterpartiet i denne saken. Oslo Sp har hatt det som sin hovedsak i valgkampen. Nå er det mange som er veldig skuffa. Det eneste håpet nå er at SV skal stille ultimatum om dette, sier Haug.

I fjor meldte mangeårig Ap-politiker Jan Bøhler seg ut av Ap og inn i Senterpartiet, og i år var han førstekandidat på Oslo Sps stortingsliste i Oslo. Han har vært en av de tydeligste forkjemperne for Ullevål, og i valgkampen slo han i Dagbladet ettertrykkelig fast at Senterpartiet ikke kunne være en del av en regjering som vil legge ned Ullevål sykehus.

I dag er han skuffet.

– Det er svært skuffende at Ap har fått presset gjennom sitt syn på sykehusplanene i Oslo. Det var vår viktigste sak i valgkampen her i byen å bevare Ullevål sykehus. Derfor vil jeg engasjere meg enda mer for å redde Ullevål framover, og jeg vil ikke ha noen rolle i regjeringssystemet. Jeg er sikker på at vi har rett i at det gir bedre ressursbruk og bedre helsetjenester å satse på Ullevål sykehus, og jeg håper og tror at den nye regjeringen etter hvert vil måtte snu i denne saken, skriver Bøhler i en SMS til Dagsavisen.

Jan Bøhler er skuffet.

– Har du forståelse for at de mange tusen menneskene i Oslo som stemte på deg ved valget er skuffa nå? Hva vil du si til dem?

– Ja. Jeg er minst like skuffet som dem og jeg føler meg like sterkt forpliktet av valgkamp-løftene som tidligere. Jeg vil engasjere meg alt jeg kan for å redde Ullevål og få regjeringen til å snu. Hvis den ikke gjør det i tide vil den komme dårligere ut i forhold til store deler av Oslos befolkning, skriver Bøhler.

Leder i Oslo Sp, Bjørg Sandkjær, er også skuffet. I valgkampen stod hun og Oslo Sp knallhardt på at å bevare Ullevål sykehus var partilagets viktigste sak.

– Jeg er veldig skuffet over at Ap vant i forhandlingene om Ullevål. Samtidig står det i plattformen at Aker skal gjenoppstå som lokalsykehus for hele Groruddalen og at nye sykehus skal bygges med nok kapasitet. Dette er viktige seire på sykehus som vi skal følge opp, skriver Sandkjær i en SMS til Dagsavisen.

I sommer sa Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum til Dagsavisen at han ikke ville stille noe Ullevål-ultimatum i regjeringsforhandlinger med Arbeiderpartiet. I etterkant av oppslaget gikk han ut på sin egen Facebook-side og sa til sine følgere at det var «ingen grunn til uro», at han og Senterpartiet var krystallklare i kampen for Ullevål, og at Ullevål-saken er «en sak vi vil prioritere høyt og den er et grelt eksempel på hvordan helseforetaksmodellen fungerer. Vi som er venner av Ullevål må mobilisere det vi kan».

På pressekonferansen onsdag fikk Sp-lederen spørsmål om hvorfor regjeringen vil legge ned Ullevål sykehus. Han svarte slik:

– Hvis du leser regjeringsplattformen er den tydelig på at vi skal ha et godt lokalsykehus for Groruddalen med Aker. Vi prioriterer å få det opp med en gang. Det er kjent at vi har ulike syn på den saken, og da må vi finne gode, felles løsninger. Da har vi landet på den plattformen vi har her nå.

– Sviktet

Et flertall i Oslo bystyre har allerede markert kraftig avstand til sykehusplanene, og varslet at de vil stemme nei i reguleringssaken som sannsynligvis skal behandles neste år. Gruppeleder for Venstre i Oslo rådhus og mangeårig Ullevål-forkjemper Hallstein Bjercke er skuffet.

– Senterpartiet har sviktet på deres viktigste valgløfte for Oslo allerede før de har gått på. Vi i bystyret får ingen drahjelp fra staten i å stanse de upopulære Gaustad-planene. Denne saken måtte vinnes i forhandlingene, og når Ullevål nå ikke er sikret betyr det i praksis at regjeringen ikke er villige til å stanse planene til Helse Sør Øst, sier Bjercke.

Frp-representant og leder av Helse- og sosialutvalget i bystyret, Aina Stenersen, stemmer i.

– Oslo Ap og i alle fall Oslo Sp har nærmest garantert videre drift av Ullevål sykehus i valgkampen, så dette kjennes ut som et stort mageplask. Det er et stort tap for Oslo, velgere som dette har vært avgjørende for, fagmiljøet på Ullevål sykehus, og fremtidens helsetjeneste i Oslo og omegn. Vi skal ikke gi oss, men hadde håpa på en god beskjed fra den nye regjeringen, sier Stenersen.

Foretaksmodellen

Det er i utgangspunktet store motsetninger mellom Ap og Sp i helsepolitikken. Det var knyttet store forventninger til hva partiene ville komme fram til i helsepolitikken.

Senterpartiet vil avvikle hele helseforetaksmodellen og la politikerne bestemme over norske sykehus. De vil også ha en nasjonal helse- og sykehusplan som Stortinget skal vedta. De vil ha en ny finansieringsmodell for sykehusene, og sikre økt sykehuskapasitet i Norge og stanse all nedbygging av antall sykehussenger. Og ikke minst, de vil bevare Ullevål sykehus.

Leder i Ap Jonas Gahr Støre t.v. og leder i Sp Trygve Slagsvold Vedum legger fram regjeringsplattformen ved Hurdalsjøen hotell.

Arbeiderpartiet vil på sin side beholde både foretaksmodellen og følge Helse Sør Østs planer om å legge ned Ullevål sykehus. Da Oslo Ap snudde i saken tidligere i år sa kvinnen som sannsynligvis blir Norges neste helseminister Ingvild Kjerkol at det er uaktuelt for Ap at Oslo skal ha tre akuttsykehus.

Om helseforetakene skriver Ap og Sp i sin plattform dette:

– Regjeringen vil utrede endringer i styringen av sykehusene og helseforetaksmodellen, med mål om å sikre fortsatt statlig eierskap, sterk regional, politisk og demokratisk styring og stedlig ledelse, samt redusert markedstenkning og mindre bruk av innsatsstyrt finansiering. Utredningen skal gjennomgå regionale og lokale helseforetak og tydeliggjøre hvilke beslutninger som skal avgjøres av helseministeren.