Politikk

Fagmiljøenes høringssvar til sykehusplanene: – Vi er svært bekymret

Fagmiljøene mener sykehusplanene for nye Aker og Gaustad sykehus er totalt uansvarlige. Selv Plan- og bygningsetaten er kritisk, og i dag går høringsfristen ut.

Uka før fristen går ut mottok Plan- og bygningsetaten (PBE) allerede i underkant av 60 uttalelser om planene for sykehusbygget på Gaustad og cirka 25 for sykehusbygget på Aker.

– Siden dette er viktige saker for byen og for fremtidens sykehusstruktur i Oslo, regner vi med at mange vil si sin mening, skrev byplansjef Siri Kielland i en e-post til Dagsavisen før helgen.

Bydelene i Oslo samt enkelte andre har også fått utsatt frist til å uttale seg.

– Vi setter pris på alle uttalelser vi får, og skal vurdere hver eneste uttalelse vi får inn nøye. Dette er god hjelp for oss når vi skal gjøre våre avveininger, og vi setter stor pris på engasjementet, skriver Kielland.

Liten plass

Plan og bygningsetaten i Oslo kommune sa verken ja eller nei til planene om et nytt, stort sykehus på Gaustad i sin vurdering. Til Aker sa ja med forbehold til planene. De er blant annet bekymret for støyen, parkering og høyhus.

Fagmiljøene hadde et møte med etaten uka før fristen, og leverte sine uttalelser. Høringsuttalelsene løfter fram mange av de samme momentene. De mener planene vil skape sykehus som gir et dårlig og risikofylt helsetilbud for pasientene, og dårlig arbeidsforhold for de ansatte som skal jobbe der. Dagsavisen har snakket med lederen for Norsk psykologforening i Oslo og lederen av Legeforeningen i Oslo, som forklarer hvorfor.

Norsk psykologforening mener i hovedsak at plassen er for liten, og at å redusere døgnaktiviteten med 25 prosent vil skape store problemer for Oslo kommune som må overta ansvaret for pasientene når tilbudet blir så redusert. De er svært kritisk til den lille luftegården pasientene får.

– I disse sykehusbyggene blir altfor mange mennesker presset inn på samme sted. Luftegården er ikke godt nok egnet til pasientens behov for å være utendørs, og området rundt sykehusbyggene kommer til å bli fylt opp av andre besøkende. En mengde mennesker fra de andre klinikkene og nærområdet vil kunne oppholde seg der samtidig, sier lederen av Norsk psykologforening i Oslo, Birgit Aanderaa.

Hun peker på at utearealene også er svært viktige i behandlingen for pasientene.

– Gode samtaler og samvær med pasientene foregår også utendørs. Det blir vanskelig når luftegården ligger i rød støysone, som er langt over det Arbeidstilsynet anbefaler. På Gaustad har vi flere grøntområder, til og med Ullevål sykehus har bedre grøntområder enn på nye Aker!

Vil ikke samlokalisere

Aanderaa er svært skeptisk til byggeplanene for Aker fordi det medfører at Helse sør-øst er nødt til å kjøpe tilbake en tomt de solgte til en privat eier for rundt 2 milliarder kroner, og i tillegg en tomt fra Statsbygg for noen milliarder, for å kunne bygge på Aker. Hun mener det er bedre å bygge for psykisk helsevern og tverrfaglig spesialisert rusbehandling et annet sted.

NPF mener sterkt at man må veie fordelene opp mot ulempene ved samlokalisering av psykiske og somatiske (det kroppslige) avdelinger.

– Hvis man blir flyttet fra gode områder til dårlige arealforhold er det ikke verdt det. Det er dessuten ikke langt til somatisk sykehus på Gaustad.

Aanderaa forklarer at veldig mange som kommer til hjerteavdelingen viser seg å ha et panikkangst anfall, og det er vanlig for denne pasientgruppen å oppleve angst og uro fordi det er så tett knyttet til hjerte- og lungeproblemer.

– Det betyr ikke det at dette er pasienter som skal behandles i klinikken for psykisk helsevern og avhengighet, sier hun og legger til:

– De somatiske pasientene må ha en oppfølging som er tilpasset deres somatiske tilstand - også for den psykiske delen av den. Dette må de somatiske klinikkene ta ansvar for selv. Slik som i England hvor man f.eks. ansatte psykolog på lungepost og liggetiden ble svært kraftig redusert.

Splitter opp gode fagmiljø

Lederen for Legeforeningen i Oslo, Kristin Hovland, har flere innvendinger til de nye sykehusplanene. Både Hovland og Aanderaa fra NPF sier regelrett nei til planene.

– Vi er svært bekymret for den planlagte splittingen av traumeavdelingen som i dag holder til på Ullevål sykehus. De har et svært godt fagmiljø, og å fordele dem mellom Aker og Gaustad vil skape dårligere drift og pasientbehandling, sier Hovland.

Også Hovland mener i hovedsak at tomtene er for små, og at de beregnede sengeplassene er for få. Hun er i tillegg bekymret for sammenblandingen mellom planlagte og akutte behandlinger, og ambulansetjenesten har dårlig tilgang til sykehusbygget.

Lederen av Legeforeningen i Oslo, Kristin Hovland.

– Ambulansen har bare én hovedvei å kjøre inn til Gaustad, og akuttmottaket er planlagt på baksiden av sykehuset. Det er ikke praktisk. Vi frykter også for trafikksikkerheten når det er en blanding mellom ambulanse på vei til sykehuset, biler, trikk, barnehagelevering til barnehagene ovenfor Rikshospitalet og myke trafikanter, sier hun.

Hovland mener for små og dårlige sykehus er en tendens for flere sykehus som bygges i hele landet.

– Dette blir ikke gode sykehus for pasientene, sier Hovland og legger til:

– Det synes som prosjektledelsen plasserer avdelinger der de finner plass, i stedet for å planlegge etter avdelingens funksjon. Vi ser det samme over hele landet, og det er svært bekymringsfullt. Politikerne må tenke over hva slags helsevesen de ønsker seg for befolkningen, og at sykehusene skal kunne stå i lang tid og gi et godt helsetilbud hele veien.

Birgit Aanderaa mener sykehusplanene kommer til å bli en viktig sak i valgkampen.

– Folk må kjenne sin besøkelsestid, slik at man får en annen sammensetning på Stortinget og i regjeringen. De regjeringspartiene som fortsatt ikke har forstått hva som er galt med disse sykehusplanene må kjenne det. Dette er snakk om ekstreme mengder penger, og en kraftig redusering i tilbudet til pasientene og befolkningen når de måtte trenge det.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

---

Hva skal skje med sykehusene på Gaustad og Aker?

* Styret i Helse Sør-Øst (HSØ) har vedtatt å legge ned Ullevål sykehus til fordel for nye sykehusbygg på Gaustad og Aker, og fått sin tilslutning fra Stortinget.

* Men omfattende reguleringsplaner gjenstår, og etter å ha mottatt søknaden fra Helse Sør-Øst har Plan- og bygningsetaten (PBE) kommet med sin vurdering.

* PBE sier ja med forbehold for planene på Aker, og sier verken ja eller nei til planene på Gaustad. De har en rekke bekymringer for planene, som de mener HSØ må finne bedre løsninger for.

* PBE sin vurdering er sendt ut på høring, og fristen er satt til 7. juni.

---





Mer fra Dagsavisen