Politikk

Slik er Oslo delt politisk

Oslofolk i bykjernen stemmer i stor grad på de rødeste partiene, mens i ytre by befester Høyre posisjonen som Oslos suverent største parti.

Det framgår av bakgrunnstallene til Opinions Oslo-måling som ble publisert søndag. I bakgrunnstallene har ikke meningsmålingsbyrået kun skilt mellom alder, kjønn og inntekt slik de pleier. De har også skilt ut geografiske grupper i Oslo: Ytre by, indre by, østkanten og vestkanten. På den måten kan de måle med relativt stor treffsikkerhet hvor i byen de ulike partiene står sterkest og svakest.

Feilmarginene på den geografiske inndelingen er høye, men kan gi et interessant innblikk i hvordan Oslo er en delt politisk by.

Det mest påfallende trekket er at de rødeste partiene Rødt, SV og Arbeiderpartiet står svært sterkt i indre by, særlig øst i bykjernen. I indre by er Arbeiderpartiet det største partiet med 24 prosent av stemmene. SV følger etter med hele 18,5 prosent, mens Rødt får 10,6 prosent av stemmene. Hvis du legger til at MDG hanker inn 11,9 prosent er det tydelig at folk som bor sentralt i Oslo er langt mer radikale enn velgerne i Norge for øvrig.

– Oslo har bevegd seg mot den rødgrønne siden og venstresiden, og det er påfallende at både SV og Rødt går fram. Hvis vi ser på forskjellene i ulike deler av byen er særlig indre øst et radikalt område, der både SV og Rødt mobiliserer i denne målingen. Oslo er blitt en mer radikal by med en ganske fragmentert venstreside, sier valgforsker ved Institutt for samfunnsforskning, Johannes Bergh.

Han peker blant annet på at det i indre by bor mange unge mennesker med høy utdanning, en gruppe som typisk stemmer noe lenger til venstre enn andre.

Slik stemmer ytre by

På denne målingen er Høyre hovedstadens suverent største parti, og dersom man ser på tallene fra ytre by og vestkanten blir tallene enda tydeligere. 33,5 prosent av velgerne i ytre by sier de vil stemme på Høyre. Til sammenligning er tallet 20 prosent i indre by. Også Frp er langt større i ytre by enn indre. Der kun 2,5 prosent i indre by sier de vil stemme på Frp, svarer 6,2 prosent i ytre by at de vil stemme Frp.

Men der Høyre er vesentlig større på vestkanten enn på østkanten, er det motsatt for Frp. De er hakket større på østkanten.

Venstre er det eneste borgerlige partiet som er større i indre by enn i ytre med 6,4 mot 4 prosents oppslutning. Arbeiderpartiet er omtrent like store i ytre by som i indre by, men for de andre rødgrønne partiene er det motsatt. Både SV, Rødt og særlig MDG er vesentlig mindre partier i ytre by enn i indre. Alle de rødgrønne partiene er større på østkanten enn vestkanten.

Senterpartiet, som på denne målingen går tydelig fram fra valget i 2017 og sikrer en fast plass til Jan Bøhler på Stortinget, gjør det ikke overraskende vesentlig sterkere i ytre by enn indre, og er omtrent jevnstore mellom øst og vest.

Hvem har mista velgere?

Bakgrunnstallene avslører også velgeroverganger, altså fra hvilke partier velgere går eller har gått. For Fremskrittspartiets del er det tydelig at de har tre kilder til bekymring: Høyre, Senterpartiet og gjerdet. En av fem som stemte Frp i Oslo ved stortingsvalget i 2017 ville i dag stemt Høyre, og én av fem er usikre på hva de skal stemme til høsten. Nesten én av ti har gått til Senterpartiet.

Venstre, det andre borgerlige partiet som gikk mest tilbake, lekker på sin side til langt flere kanter. Kun 27 prosent av dem som stemte Venstre i 2017 sier de vil stemme Venstre igjen. Også hos Venstre setter mange av de tidligere velgerne seg på gjerdet. Mange går til Høyre eller MDG, men Venstre mister også velgere til Arbeiderpartiet.

Også hos Arbeiderpartiet er flere velgere på vandring, særlig til SV, men også til alle de andre rødgrønne partiene og Høyre. Men mange setter seg også på gjerdet. 20 prosent av alle som stemte Ap i 2017 er nå usikre på hva de skal stemme.

Oslomåling mai 2021


Om målingen

Opinions Oslo-måling er gjennomført på oppdrag fra FriFagbevegelse, Dagsavisen og ANB.

603 personer i Oslo er intervjuet ved tilfeldig utvalg, og ble spurt om hvilket parti de ville stemt på dersom det var stortingsvalg i morgen. 73,7 prosent avga svar om partipreferanse.

Intervjuene ble gjennomført 3.–5. mai per telefon. Feilmarginen er på 1,7 til 4 prosent, og er størst for de største partiene.

Dersom denne målingen hadde blitt valgresultatet hadde det gitt følgende mandatfordeling:

  • Ap: 5
  • H: 5
  • SV: 3
  • MDG: 2
  • Frp: 1
  • Sp: 1
  • R: 1
  • V: 1
  • KrF: 0
  • Andre: 0

I tillegg til 19 direktemandater får Oslo ett distriktsmandat i år. Hvem som får dette er fortsatt usikkert.


Mer fra Dagsavisen