PERSON SKUTT: Torsdag morgen fikk politiet melding om at en person skal være skutt i Sørkedalsveien nær Majorstuekrysset. Personen er fraktet til sykehus.

Politiet tror tidligere drapsdømt skal stå bak skyting i Oslo

Alle de fire pågrepne nekter straffskyld.

Av Angelica Hagen og NTB

Lørdag ettermiddag ble en mann skadet i en skyteepisode på Grünerløkka i Oslo. Ingen har vært pågrepet i denne saken fram til nye skudd ble avfyrt på en adresse i Sørkedalsveien på Majorstua torsdag morgen.

Det var like etter 08.30 torsdag at politiet fikk melding om at en person var skutt på Majorstua. En drøy time senere ble det meldt at en annen person var skadet på Etterstad. 

Politiet mener begge mennene ble skutt på Majorstua, men at én av dem tok seg til Etterstad.

En mann ble først pågrepet og siktet for drapsforsøk. Torsdag kveld ble begge de to sårede mennene siktet for medvirkning til forsøk på drap.Fire personer totalt er pågrepet etter hendelsen. 

Nekter straffskyld

– Min klient nekter straffskyld og krever å bli sjekket ut av saken, sier advokat Tor Even Gjendem til NTB. Han er forsvarer for den første mannen som ble pågrepet torsdag og den eneste av de tre involverte i skytingen på Majorstua som ikke ble såret. Han forteller at hans klient er onkelen til det ene skuddofferet.

Advokatene Morten Furuholmen og Siri Langseth som forsvarer de to som ble såret i skytingen torsdag, sier til NTB at heller ikke deres klienter erkjenner straffskyld. Det gjør heller ikke den fjerde pågrepne, opplyser hans forsvarer til NTB fredag kveld.

Drapsdømt 

De involverte i de to skyteepisodene er tidligere dømt for alt fra grovt ran og narkotikaforbrytelser til drap og drapsforsøk, skriver VG. Ifølge samme avis var foranledningen til de to skyteepisodene at en tidligere drapsdømt 31-åring hadde mistet et stort hasjparti. Han skal ha følt seg presset til å ta grep, og flere skyldte ham også en større sum penger.

Etter det avisen får opplyst, var det 31-åringen som ble pågrepet fredag ettermiddag, og som politiet mener står bak skytingen både på Grünerløkka og Majorstua.

Den første av de to skyteepisodene i Oslo skjedde lørdag ettermiddag forrige helg i nærheten av parken Birkelunden på Grünerløkka. En mann ble alvorlig såret, og ifølge VG er dette en 30-åring som ble bortført på Ljan på Nordstrand i fjor høst. Han er nå siktet for bevisforspillelse, opplyser hans forsvarer, advokat John Arild Aasen.

Endret siktelsen

Ingen var pågrepet i denne saken fram til nye skudd ble avfyrt på en adresse i Sørkedalsveien på Majorstua i Oslo torsdag morgen. Ifølge VG bor en 26-åring i leiligheten der skytingen skjedde. En 33-åring tok ifølge avisen drosje til leiligheten torsdag morgen, og begge endte opp med å bli skutt og såret. Torsdag kveld ble de siktet for medvirkning til forsøk på drap og snart overført fra sykehuset til arresten.

Advokat Tor Even Gjendem sier til NTB at hans klient ikke bor i leiligheten i Sørkedalsveien, men at han ble tilkalt til gjerningsstedet av sin nevø på morgenkvisten.

– Da min klient kom dit, valgte han å ringe etter ambulanse fordi slektningen hadde skuddskader, sier Gjendem til NTB.

Etter at han bisto ambulansepersonell på stedet, ble mannen pågrepet av politiet. Gjendem sier de per i dag ikke er kjent med noe som knytter ham til åstedet på Majorstua. Han sier klienten først ble siktet for drapsforsøk, men at politiet endret siktelsen til medvirkning til forsøk på drap. Klienten skulle derfor avhøres på nytt fredag ettermiddag eller kveld.

Sammenheng

– Vi mener at ingen av skyteepisodene har foregått i offentlige rom. Men vi ser svært alvorlig på det at folk ferdes rundt med våpen, sier Kristiansen.

Han ønsket torsdag ettermiddag ikke å gå videre inn på hvorfor politiet mener det kan være en kobling mellom de tre skyteepisodene.

Kristiansen avviser likevel at de siste dagenes hendelser er en trend, men at det heller dreier seg enkelttilfeller innenfor lukkede kriminelle miljøer.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Han mener hovedstaden fremdeles er trygg for folk flest og vektlegger at politiet jobber for å forebygge at flere slike hendelser finner sted.

–  Hvis vi ser på drapsstatistikken i Oslo, så er det ingen ting tyder på at volden er blitt mer alvorlig. Vi har skjerpet straffenivået på å bære ladd våpen og kniv på offentlig sted, noe som virker forebyggende, avslutter etterretningslederen.