Nyheter

Petter Eide ble vraket – nå får han stor støtte fra grasrota

Stortingsrepresentant Petter Eide ble foreslått vraket av nominasjonskomitéen i Oslo SV. Nå slår grasrota i partiet tilbake, og 10 av 15 lokallag foreslår nå Eide på andre eller tredjeplass på lista. Det går mot en valgthriller når Oslo SV skal velge sine stortingsrepresentanter for neste periode.

Bilde 1 av 3

Tidligere i høst gikk en liten sjokkbølge gjennom Oslo SV.

Nominasjonskomitéen, som skal foreslå hvem som skal representere partiet på Stortinget neste periode, valgte å vrake stortingsrepresentant Petter Eide (61) fra lista. Bak Kari Elisabeth Kaski på førsteplassen foreslo de i stedet en delt innstilling mellom Andreas Sjalg Unneland (26) og Marian Hussein (34).

LES OGSÅ: Stortingsrepresentant Petter Eide (SV) er vraket av nominasjonskomitéen i Oslo SV

Eide varslet allerede da at han ville ta opp kampen for å sikre seg en ny periode på Stortinget for partiet.

Innspill fra lokallagene

I ukesvis har listekandidatene deltatt i debattmøter i lokallagene. Nå har lagene i Oslo SV kommet med sine innspill til nominasjonslista. Innspillene viser at lokallagene langt fra er enige med nominasjonskomitéen om å vrake Eide.

  • 10 av 15 lokallag har innstilt han på enten 2. eller 3. plass på lista. 4 lokallag har han på andreplassen bak Kaski, mens 6 lokallag har han på tredjeplassen.
  • Marian Hussein, som i dag er vararepresentant til Stortinget, er innstilt på andreplass av 10 lokallag og på tredjeplass av fem lokallag. Hun seiler med det opp som favoritten til å overta andreplassen.
  • Tidligere leder av Sosialistisk ungdom, Andreas Sjalg Unneland, er innstilt på andreplassen av ett lokallag og på tredjeplassen av fem lokallag.

Dermed blir det svært spennende hva nominasjonskomitéen i Oslo SV gjør fram til de skal levere sin endelige innstilling førstkommende søndag 1. november.

Marian Hussein. Sosialistisk Venstreparti. Vararepresentant for Oslo 2017-2021.
Tøyen.

MARIAN HUSSEIN. FOTO: MIMSY MØLLER

LES OGSÅ: – Jepp. Jeg er klar nå. Jeg vil inn på Tinget! sier Marian Hussein (+)

– Jeg er beæret og glad for å få så stor støtte i lokallagene. Jeg gikk inn i prosessen med et mindretall i komitéen som støttet mitt kandidatur på andreplass, og jeg syntes prosessen i partiet har vært veldig fin. Det har vært et prakteksempel på hvordan åpne nominasjonsprosesser kan foregå, sier Hussein til Dagsavisen.

Petter Eide er både lettet og glad for å ha fått støtte fra mange lokallag, til tross for at han ble foreslått vraket.

– Da nominasjonskomitéen kom med sitt forslag opplevde jeg det personlig som en ganske sterk smell å bli stengt helt ute fra lista. Begrunnelsen var at mitt arbeid ikke støttet godt nok oppunder SVs prosjekt. Det var en begrunnelse jeg hadde vanskelig for å forstå. Jeg blei veldig glad når jeg skjønte at jeg hadde brei støtte i lokallagene, sier Eide til Dagsavisen.

Nominasjonsmøtet

Det er langt fra sånn at det er rein matematikk som gjør at antallet innspill fra lokallagene avgjør hvem som får 2. og 3. plassen på lista. Nominasjonsmøtet i Oslo SV er åpent for alle medlemmer, i motsetning til for eksempel Arbeiderpartiet som har delegater som stemmer på vegne av partilagene.

LES OGSÅ: Obos vil danne felles boligselskap med Oslo kommune (+)

Lokallagene er også av ulik størrelse. Noen av lagene er store, har mange medlemmer og mye makt, mens andre lokallag er mindre og har mindre innflytelse. 

Det som uansett er klart er at det kommer til å bli en svært spennende avstemming om hvem som skal stå på tredjeplassen. Tidligere leder i Sosialistisk Ungdom, Andreas Sjalg Unneland, var i utgangspunktet innstilt av et flertall i komitéen til andreplassen på lista. Til Dagsavisen sier Unneland nå at han støtter den tydelige støtten til Hussein, og nå vil ende opp i votering mot Eide om tredjeplassen på lista.

Arendal 20190813. 
SU-leder Andreas Sjalg under ungdomspartilederdebatten under Arendalsuka tirsdag.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

ANDREAS SJALG UNNELAND. FOTO: HÅKON MOSVOLD LARSEN / NTB

– Vi har hatt en god og spennende runde i lokallagene, og det har vært gøy å se engasjementet i partilaget om hvordan lista skal være. Vi er et privilegert parti med mange dyktige kandidater som er motivert for å gjøre en jobb for byen og partiet. Nå er det opp til nominasjonsmøtet, der alle medlemmer kan stille opp, å avgjøre hvordan lista vil se ut. Det levende partidemokratiet er noe av det beste med SV, sier han.

LES OGSÅ: Kamp om stortingsplass: Kjente fjes kan ryke ut, og en LO-veteran blir joker (+)

Eide og Unneland har i ukesvis deltatt i debattmøter i lokallagene om hvem som bør representere partiet, både digitale og fysiske møter.

– Jeg ser at det er et tydelig geografisk og demografisk skille, der jeg har brei støtte i Groruddalen, Oslo sør og de ytre bydelene som Nordre Aker og Vestre Aker, mens Andreas har god støtte i sentrumslokallagene. Grasrota og de etablerte SV-erne har stor tillitt til det jeg driver med og står for. Mange kjenner også mitt internasjonale engasjement.  Jeg opplever også at mange er opptatt av at det skal være en bredde i SVs Oslo-benk på Stortinget i alder og bakgrunn, sier Eide.

Vedtektene

Sosialistisk Venstreparti har vedtekter som tilsier at stortingslista skal bestå av annenhver mann og dame. Med Kari Elisabeth Kaski på førsteplassen betyr det egentlig at andreplassen skal gå til en mann, men nominasjonsmøtet i Oslo SV er suverent og kan overkjøre sitt eget partis vedtekter å gi både første- og andreplassen til en kvinne.

LES OGSÅ: Jan Bøhler (Sp) inne på Stortinget i ny Oslo-måling

Og innspillene fra lokallagene peker tydelig på at Marian Hussein, som i dag er 3. vara til Stortinget, er favoritten til å ta andreplassen.

– Jeg ser fram til at nominasjonskomitéen kommer med sin andre innstilling. Nå skal vi samle laget og drive valgkamp for ny regjering og ny kurs i 2021, sier hun.

Leder i nominasjonskomitéen i Oslo SV, Andreas Borud ønsker ikke kommentere saken. De skal levere sitt endelige forslag seinest søndag 1. november. Nominasjonsmøtet i Oslo SV avholdes 30. november. Alle medlemmer i Oslo SV har stemmerett på nominasjonsmøtet.

Mer fra Dagsavisen