Nyheter

PBL-sjefen i strupen på Oslos byrådsleder

Lengre reisevei for barn og foreldre og unødvendig pengebruk, mener Anne Lindboe i PBL. Dersom vi skal sikre alle barn en barnehageplass, må vi ha nok plasser, svarer byråd Inga Marte Thorkildsen (SV).

– Det er et paradoks at Oslo kommune bruker store ressurser på å bygge barnehager der det ikke er behov for dem, samtidig som byrådet i praksis nekter Espira å drive en nybygd barnehage på Økern der foreldrene venter på plass. Det illustrerer hvordan ideologien til byrådet trumfer innbyggernes behov, sier Anne Lindboe, direktør i Private Barnehagers Landsforbund (PBL) og tidligere barneombud.

I går skrev Dagsavisen at byrådsleder Raymond Johansen (Ap) snart har innfridd løftet om 3.000 nye barnehageplasser som han ga før valget i 2015. Samtidig står hundrevis av plasser tomme, og nye avdelinger vil ikke bli åpnet i høst.

På Skullerud helt sørøst i Oslo, står splitter nye Skullerudbakken barnehage snart ferdig. Men bydelen betviler at den blir åpnet i år. De mangler barnehagebarn.

Les også: Slik skal vi få 3000 flere barnehageplasser

Full stopp

Ferske tall Dagsavisen har innhentet viser at det per i dag er 784 ledige barnehageplasser i Oslo etter runde to i ordinært opptak.

På toppen av dette viser tall fra bydel Østensjø og Nordre Aker at det høsten 2019 vil være ytterligere rundt 500 uåpnede barnehageplasser i Oslo grunnet overkapasitet.

– Byrådet synes åpenbart det er bedre at foreldre må levere barna i kommunale barnehager i helt andre bydeler enn at like gode, private barnehager kan etableres i nærområdene, sier Anne Lindboe.

Hun mener politikken som føres nærmest har skapt full stopp både i utvidelser og nyetableringer blant private barnehager:

– Det er meningsløst for private aktører å sette i gang med kostbare barnehageprosjekter når de vet at byrådet uansett vil avslå søknadene. Per nå er det derfor umulig for oss å vite om private utbyggere kunne løst kapasitetsproblemene i bydelene der familiene sliter med å få plass, forklarer Lindboe.

Sagene, Grünerløkka og Frogner er blant bydelene med aller størst manko på barnehageplasser. I gårsdagens avis sa byrådsleder Raymond Johansen at plassmangel og mangel på ledige tomtearealer er hovedårsaken til problemene.

Følg Dagsavisen Oslo på Facebook!

– I skyggen

PBL-sjefen mener det handler om mer enn tomtemangel:

– Byrådet bruker «moderat eiendomsskatt» til å etablere kommunale barnehageplasser som private kunne bygd gratis for dem og driftet billigere.

– Ergo brukes det offentlige midler på en unødvendig omlegging – penger som kunne gått til andre viktige, underfinansierte tjenester for byens barn og unge, fremholder Anne Lindboe i PBL, og legger til:

– Jeg skjønner at man vil ha en balanse mellom private og kommunale barnehager, men det er altså fortsatt slik at flertallet av barna i Oslo går i kommunale barnehager.

Også Oslo Frps Aina Stenersen er kritisk:

– Det er trist å se at en barnehage står helt tom. Det ser ut som Ap, med byrådslederen i spissen, kun bygger barnehager for å nå valgløftet fra 2015 om 3.000 nye barnehageplasser. I denne saken har byrådet jobbet ut fra et tallfestet mål uten å se an hvordan behovet utviklet seg. De har hatt mange muligheter til å nedjustere underveis. Heller ikke det er blitt gjort, sier Stenersen og fortsetter:

– I tillegg til at dette er pengesløsing, mener jeg det er arrogant å trumfe igjennom egne mål selv når de ikke samsvarer med realitetene i Oslo, sier Aina Stenersen til Dagsavisen.

Les også: – Barnehagene har kommet altfor tidlig inn i barnas liv

– Demmer opp

Hun mener videre at utbyggingstakten for kommunale barnehager i Oslo også handler om at byrådet vil demme opp for flere plasser i regi av kommersielle aktører.

– Dette viser hvordan ideologi gjør at man er villig til å bygge kommunale barnehager der de ikke trengs. Mens når Nordlandia Skistua barnehage i Holmenkollen, som har friluftsliv som en viktig kjerneverdi, ville åpne filial på Grorud for å gi barn med minoritetsbakgrunn et tilsvarende tilbud, fikk de avslag, fremholder Stenersen.

Hun reagerer dessuten på at Raymond Johansen bygger barnehager i påvente av at kontantstøtten skal bli avviklet.

– Dette er for passivt. Vi er også for å fjerne kontantstøtten. Men noen bør banke på døra hjemme hos minoritetsfamilier med barn som burde gått i barnehagen, men holdes hjemme. Fagpersoner med minoritetsbakgrunn må settes inn for å få disse barna i barnehagen nå. Vi kan ikke vente på at kontantstøtten skal forsvinne, sier Aina Stenersen til Dagsavisen.

Les også: Tone Tellevik Dahl la seg så flat at hun kan sitte litt til

– Absurd

Høyres ordførerkandidat i Oslo, Saida Begum, reagerer kraftig på byrådets pengebruk:

– Ap var veldig tydelige før valget på at inntekter fra eiendomsskatten skulle øremerkes bygging av barnehager. Det de i realiteten har gjort er å kreve inn eiendomsskatt for å bygge tomme barnehager.

– Når vi nå ser at de bygger barnehager i områder av byen med enorm overkapasitet, er det tydelig at de har satt egen symbolpolitikk foran foreldrenes og barnas behov. Når vi i tillegg vet at det står en nøkkelferdig privat barnehage tom på Økern hvor det er lange ventelister, blir dette absurd.

Les også: Her skal det bli gigantbarnehage og bydelshus. Men naboene vil ha mer

forsvarer utbyggingen: Inga Marte Thorkildsen (SV) er byråd for oppvekst og kunnskap.FOTO: HILDE UNOSEN

Forsvarer utbyggingen: Inga Marte Thorkildsen (SV) er byråd for oppvekst og kunnskap. Foto: Hilde Unosen

– Gi oss drahjelp

Istedenfor å kritisere Oslo, bør Frp bidra til barnehagedeltakelse, mener derimot byråd for oppvekst og kunnskap Inga Marte Thorkildsen (SV).

Hun sier det viktigste for byrådet er å øke barnehagedekningen i Oslo.

– Fortsatt står det over 4.500 barn utenfor barnehagefellesskapet. Halvparten av dem går på kontantstøtte. Med Frp i regjering har kontantstøtten blitt økt to ganger, og det brukes svimlende 250 millioner kroner på kontantstøtte bare i Oslo – hvert eneste år, skriver hun i en e-post til Dagsavisen.

– Sikrer deltakelse

– Istedenfor å kritisere Oslo for en barnehagepolitikk som sikrer en rekordhøy deltakelse i barnehagen, burde Frp gitt oss drahjelp med å fjerne en av de viktigste hindringene for barnehagedeltakelse, nemlig kontantstøtten, skriver hun videre.

Thorkildsen forsvarer barnehageutbyggingen slik:

– Dersom vi skal sikre alle barn en barnehageplass, må vi ha nok plasser. Vi gjør akkurat det samme på skole, der det også er midlertidig ledige plasser. Det betyr blant annet at elever som flytter til Oslo får plass med en gang, og at vi har mulighet til å pusse opp skoler som sårt trenger det. Det at vi har bygd 3.000 nye barnehageplasser, gjør at vi kan legge ned midlertidige og nedslitte barnehager og at familier får barnehageplass mye raskere enn før.

Les også: Barndommen kan ikke utsettes

Rekruttering

Hun forteller at byrådet jobber aktivt med rekruttering for å få flere barn inn i barnehagene – slik Frp etterlyser:

– Bydelene banker på dører hos både minoritetsfamilier og andre, flere har inngått partnerskap med Bydelsmødrene, vi har et økt fokus på involvering av fedre, og driver oppsøkende arbeid i både moskeer, på torg og andre møteplasser. Så her burde Aina Stenersen oppdatere seg på hva som faktisk gjøres i bydelene, avslutter hun.

Mer fra Dagsavisen