Et lite stykke idyll: Mor og datter, Elzebeth og Benedikte Wøhlk, oppdaget Skam hver for seg, men er sammen om øyeblikket i Sagene kirke. Før de ble kasta ut.

På jakt etter Skam-magien

Her sitter danske Elzebeth (42) og hennes teenager Benedikte (15) på tredje benk, venstre side, i Sagene kirke. Der Isak satt, vet du?

Oslo

Du husker øyeblikket da Isak reiser seg opp fra kirkebenken og løper ut av kirka mens Nils Bech synger den gåsehudfremkallende versjonen av «O helga natt?» Da Isak og Even endelig får hverandre? Ja, det var magisk. Fullt så magisk er det ikke i Sagene kirke i dag. Grått på utsiden og babygråt på innsiden. Elzebeth og Benedikte har satt seg ned på tredje rad og prøver å fremkalle «the moment», mens en gjeng nybakte foreldre blåser såpebobler for babyene sine. Nils Bechs silkestemme avløses av en gretten en.

– Dere får ikke lov å sitte der. Og du får ikke lov å filme!

Den eldre kirkevergen synes kanskje ikke Skam er helt vildt fedt. Vi skynder oss ut.

Les også: «Det er hit man som 40-år-og-noe kan gå for å føle seg ung.»

– Too old

Når vi står der, på kirketrappa, ute i kulda, kastet ut, har vi allerede vært sammen en time. Vi møttes ved Jakobs kirke. En journalist (undertegnede), Skam-guiden Andrea («just call me Andy or Blondie»), en businesswoman fra Sør-Korea («I’m actually too old for this»), to dansker på vinterferie («Noora er sånn en cool, seig, sterk pige») og tre journaliststudenter med TV-praksis.

Første stopp på turen var Elvebakken videregående, og Andrea Raugland (21), som debuterer som Skam-guide nettopp denne torsdagen, har fortalt sin første Skam-fact.

– Ulrikke Falch, hun som spiller Vilde, gikk faktisk i klassen under meg.

Nå står Andrea der og håper i sitt indre at Ulrikke Falch bare trasker tilfeldigvis forbi. Hun gjør ikke det.

– But where did Jonas go? Businesswoman Yoon Ji Song (33) lurer.

– Du mener i virkeligheten? Andrea blir svar skyldig, men Yoon Ji har gjort hjemmeleksa selv.

– I think he also went here.

«The edgy part of Oslo»

Vi beveger oss til neste høydepunkt. Andrea løper entusiastisk foran oss inn i Deichmanns gate.

– Dere husker da William skal dra til London, men kommer tilbake, og han og Noora kysser? Det er her! Vil dere ta bilder foran den blå døren?

Det vil vi. Det fnises og snappes, og døren får egen hashtag. Vi må videre. Blå, Mathallen («Vil dere prøve fiskekaker? Noora spiser det. Ikke?»), gjennom «the cool and edgy part of town» (Grünerløkka, hvis du skulle være i tvil), og Akerselva hele veien opp til Sagene, til vi befinner oss på broen ovenfor Hønse-Lovisas hus. Her spydde Vilde på en russefest. Det fotograferes.

Fikk du med deg denne? Skamtinget: Her er politikerne i «Skam»!

Meget sjov

Det er blitt snakket om ski og doping og norske alkoholvaner («we get really drunk at home»), kulda og dyre priser. Yoon Ji fryser.

Andrea gir en innføring i norsk mentalitet, «det finnes ikke dårlig vær, bare dårlige klær», og viser fram superundertøyet sitt. Men Yoon Ji har mistet bagasjen.

– Nordmenn er så kule, oppsummerer Elzebeth og Benedikte.

– Serr, halla, fy faen. Vi satt på Espresso House i hele går og bare lyttet til de norske frasene.

– Det er meget sjov å ha gått i de samme gatene der Noora og Isak har gått.