Nyheter

Oslounger lærer ikke å svømme

Lengst øst og sør i Oslo kan bare ett av tre barn svømme 200 meter etter fjerde klasse. De får rett og slett ikke nok timer i vannet.

Bilde 1 av 2

Kommunerevisjonen har laget en rapport om svømmeundervisninga i Oslo-skolen. Tallenes tale er skremmende, særlig om du bor i Oslo sør eller øst:

På de skolene det står verst til er det over 70 prosent som ikke kan svømme 200 meter. Og det skal de kunne, ifølge opplæringsplanen.

Forklaringa ser enkel ut. Norges Svømmeforbund regner at et barn trenger 40 timer i vannet for å lære å svømme. I Oslo-skolen får de bare 20.

Og selv om det økte fra 10 timer i 2015 er det ikke mye som tyder på at vi nærmer oss at barna kan svømme godt nok.

Samtidig rammes byen stadig av drukningsulykker. Fra 2013 til 2016 druknet 14 personer bare i Oslo, viser tall fra Norsk Folkehjelp. Statistikken omfatter ikke 2017, men ifølge Norstrands Blad ble det registrert tre drukningsulykker med omkomne i Oslo i fjor. To av de mest omtalte drukningsulykkene i Oslo de siste årene rammet barn som ikke kunne svømme:

I 2011 omkom to gutter på 9 og 12 i Svarttjern ved Romsås. Barna var norske av somalisk opprinnelse, og kunne ikke svømme. Det kunne heller ikke vitnene til ulykken.

I 2014 døde en 17 år gammel gutt med minoritetsbakgrunn etter å ha stupt i et utebasseng på Tøyenbadet. Ifølge kameratene kunne ikke gutten svømme.

Les også: Ber foreldrene ta ansvar

Få bassenger

– Vi har påpekt dette overfor Oslo kommune i mange år, sier Bjørn Soleng, generalsekretær i Norges Svømmeforbund.

– Det er for få bassenger. Det er ikke vann nok tilgjengelig, sier han.

Soleng vil ikke kritisere Oslo kommune, men være med på å løse situasjonen.

– Trenger man 40 timer for å lære barn å svømme?

– Ikke nødvendigvis. Det kommer an på hvordan vi organiserer oss. Man kan dele på nivå, vi ser større effekt med individuell undervisning, sier han.

– Det viktigste for oss er å sørge for at alle barn får lære å svømme. Det mener jeg er en menneskerettighetssak, sier han.

For deg med ♥ for Oslo: Følg oss på Facebook!

Dobla

– Timetallet er dobla. Vi har satset på målretta kurs gjennom sommerskolen og på kveldstid. Og så gjør vi en sterk styrking av badekapasiteten.

Det forteller skolebyråd Inga Marte Thorkildsen på spørsmål om hva de gjør med situasjonen.

Særlig antall bad i Oslo er viktig.

– Vi har fått 200.000 nye innbyggere i Oslo siden 1983, men ingen nye offentlige bad. Nå er vi i gang med nytt bad på Stovner, Manglerud og Tøyen, sier hun.

I tillegg trekker hun fram Holmlia, som skal rehabiliteres.

– Elevene får 20 timers opplæring. Svømmeforbundet mener barna trenger 40. Hva gjør dere med det?

– Det er blant annet avhengig av tilgang til bad. Det er jo ikke noe du bare kan trylle på plass, men vi gjør alt vi kan.

Blant andre tiltak hun trekker fram er billettpriser og utvida åpningstider.

– Vil du øke timetallet hvis det er mulig?

– Ja, det må vi vurdere. Men men vi må ha mer kunnskap om alle kursene vi tilbyr treffer som de skal. Jeg tror det er mulig å få til en gradvis økning, og jeg tror det er fornuftig, sier hun.

– Det er i hvert fall ikke akseptabelt at så mange unger ikke kan svømme, det går ikke, sier hun.

Les også: Høyre: All skriftlig kommunikasjon med myndighetene skal være digital innen 2025

Store forskjeller

– Dette er utrolig nedslående lesning. Det har jo så utrolig stor betydning for barn og unge, sier Høyres dame i utdanningskomiteen i Oslo bystyre, Saida Begum.

Begum sier det er synd at byrådet har nedjustert ambisjonene for Oslo-badene, og med det mener hun endringen som de rødgrønne gjorde da de fikk makta. De gikk fra ideen om tre store områdebad, som et blått bystyre vedtok, til å bygge små lokalbad, som de rødgrønne foretrekker.

– Vi som samfunn har en forventning om at barna skal lære dette på skolen. De må få den opplæringen de trenger, sier hun.

Hun trekker også fram at regjeringa har bevilget penger til svømmeopplæring både til nyankomne med minoritetsbakgrunn og til barnehager.

– Mener du at timetallet skal opp?

– Jeg tror det må være målrettet, så de som har størst behov får mest svømmeopplæring, sier hun.

Samtidig er det flere private svømmeopplæringstiltak i Oslo. Ved Svømmeakademiet i sentrum koster det rundt 500 kroner timen.

Les også: En milliard til Tøyenbadet

Mer fra Dagsavisen