Nyheter

Oslos restaurantfestival er en god anledning til å prøve noe nytt

Restaurantmat blir ikke dobbelt så godt om prisen er to for en, men velger man de riktige stedene er restaurantfestivalen i Oslo denne måneden et sted for å oppdage nye smaker.

Dagsavisen anmelder

Du har sett reklamen på T-banen, på irriterende popup-annonser på nett og andre steder, som melder at nå i februar kan du spise to retter til om lag prisen av en. 250 kroner, to retter. Byløvene trakk først på skuldrene av det hele, rett og slett fordi de fleste restaurantene som har gjort sitt for å få navnet sitt på annonsene er av en samlebåndskvalitet som får det hele til å framstå som en smakløs vits, bokstavelig talt.

Men bak rekken av kjedespisesteder med flagg i logoen åpenbarer det seg en rekke gode restauranter som gjentatte ganger har imponert oss. Så skulle du lete etter det riktige Valentines-måltidet eller bare være ute etter en ny opplevelse, er det gull blant alt som glimrer.

Det er selvsagt en hake ved det som heter Bookatable Restaurantfestival i Oslo, og det er at du må bestille bord gjennom Bookatable. Det er et britisk online reservasjonssystem som styrer nær 13.000 restauranter på verdensbasis og som nå i januar 2016 fikk en varm omfavnelse av Michelin-guiden ved at de inkluderer mange av «sine» stjernerestauranter i et system som gjør at to millioner måltider daglig bestemmes gjennom en digital sky over England. Har du vegring mot å registrere deg for å foreta en reservasjon, skal du vite at du aldri vil gå tom for innkomne mail som «tilbyr» fantastiske restauranter på steder du kanskje aldri vært eller knapt søkt etter. Men det er altså inngangsbilletten for denne festivalen.

Følg Dagsavisen Oslo på Facebook!

Svenskene har lenge vært en del av systemet gjennom restaurantkartan.se, og har hatt suksess med konseptet restaurantfestival i flere år. I fjor ble Oslo åsted for forsøket med en restaurantfestival, som inkluderte 30 spisesteder som tilbød en 2-retters ufravikelig meny. I år er listen over restauranter ytterligere utvidet, med flere gode tilbud ved siden av steder som også til vanlig serverer forrett og hovedrett eller kombinasjonen hovedrett og dessert til om lag samme prisen. Men hvordan man enn snur og vender på det er det ingen tvil om at en slik «festival», som egentlig er et hvilket som helst billigsalg, er med å trekke folk ut i jungelen og inn til opplevelser de kanskje aldri ville unt seg eller tenkt på som realistiske om det ikke var for denne booking-kjempen i England. For restaurantene er det en sjanse til å fylle opp tomme bord, tjene litt på maten og enda mer på vinen. For oss en kjærkommen anledning til å prøve noe nytt.

Her er Byløvenes anbefalinger blant restaurantene som nå er med i 2 for 250-ordningen:

Annen Etage

Når var du (sist) på selveste Annen Etage på Continental? Nesten hele Eik-gruppen er med på Restaurantfestivalen, og vi krysser fingrene for at Annen Etage, det mytiske stedet i etasjen over Theatercaféen, holder nivået oppe. At de vil bestemme menyen etter dagens råvarer er et godt tegn, og skulle dukene være i overkant stivet så finnes det alternativer innen samme restaurantkjede, som Fjord eller Eik i Universitetsgata (Savoy Hotell) som enkelt og greit fastslår at valget står mellom to retter fra ukens meny. Eksempler er Hamachi kamskjellpuré, skatevinge aubergine eller hjort med gulrot og estragonsaus. Da vet du at de mener alvor.

Bølgen & Moi Tjuvholmen

Høyt under taket og godt med trøkk blant gjestene. Velger du Bølgen & Moi Tjuvholmen har du gode smaker i vente og mye å se på, om man skal dømme etter Byløvenes besøk fra en tid tilbake, som ble belønnet med en 5-er. Menyen de tilbyr til 250 kroner er Eplegris fra Krekling Gård i Hokksund med sesongens grønnsaker, puffet svor og urtesjy. Og selvsagt Crème Brûlée til dessert. Det er verdt en festival i seg selv.

Onda Sea

Mye har gått opp og ned for Onda, dette fuglereiret som ligger på hodet ytterst på Aker Brygge. Byløvene har hatt delte opplevelser i det som en gang skulle bli Oslos nye storstue, men vi er helt sikre på at Ondas hjemmelagde fiskesuppe til forrett og Lysing med saltbakt selleri er verdt 250 kroner, hvis ikke har ting gått virkelig galt der ute på moloen. Service og miljø derimot, har vært upåklagelig.

Xich Lo

Vietnamesisk mat fra øverste hylle, men med ganske så norske smaker i finishen. Det er den veien restauranten på Egertorget har gått, og sist Byløvene besøkte stedet var servitøren mer interessert i å riste i stykker en god rødvin i karaffelen enn å høre på hva vi ønsket. Men koriandermarinerte scampi med syrlig mangosalat til forrett og smørflyndre farsert med laks på vietnamesisk vis er et godt påskudd for å gi dem en sjanse til.

Vognmand Nilsen

Østkantrestauranten foran noen, liggende bak Smia midt på Grønland, er en gammel Byløve-favoritt. Her er det høy stett og god stil, men også ujålete og rett fram smakfullt godt enten man spiser fisk eller kjøtt. De byr på en 2-retter bestående av skrei med byggrynsrisotto og rogn, alternativt urtebakt steinbit hvis man vil ha fisk. Eller for kjøttetere gårdskyllingbryst. Det er oppskriften på et hyggelig utgangspunkt for kvelden.

Oro Bar & Grill

Superkokk Terje Næss har vært ut og inn av sitt eget prestisjekonsept Oro, og restaurantfestivalen gjelder nok ikke selve hovedrestauranten men Oro Bar & Grill på hjørnet. Det er ikke noe dårlig valg. Her frister de med forretten Foie gras-terrine med brioche og en hovedrett der man kan velge mellom torsk med egg og bacon eller kylling i koriander og ingefær. Nei, det høres ikke imponerende ut, men likevel burde denne menyen romme mer enn overflaten skulle tilsi, og uansett er Oro-grillen på billigsalg når man vet at en hovedrett til vanlig i snitt koster rundt 300 kroner. La oss håpe de legger kraft og smak bak enkle oppskrifter og satser bare de får folk over dørstokken.

Plah Bar

Thairestaurant i særklasse, med ung meny og ditto klientell. Her valser de opp med tre smaker for prisen av to. Det er pluss i boka sammenlignet med flere av stedene innlemmet i ordningen som serverer en pastarett og en enkel isdessert og mener det skal være festivalbillig. Plah byr på Blåskjell thaistyle og svineskank med wokkede grønnsaker, eller treretters meny med Banh bao med andeconfit, kyllingsatay med agurkrelish og peanøttsaus, og til slutt massamancurry med oksebryst og søtpotet. Det er en meny det svinger av, festival eller ikke.

Ut og spise? Les flere restaurantanmeldelser her