Rangeringen tar utgangspunkt i anmeldelser fra Dagsavisen, DN, Aftenposten og VG, Michelinguiden, The Worlds 50 Best Restaurants, White Guide, 360 Eat Guide, brukeranmeldelser fra TripAdvisor, samt erfaringer våre egne matanmeldere har gjort privat.
Den endelige rangeringen er foretatt av Dagsavisens matanmeldere.
Her er listen:
Maaemo. Foto: Mimsy Møller
1. Maaemo
Dronning Eufemias gate 23
Gamle Maaemo ble unisont hyllet av både anmeldere, i prestisjetunge guider og blant folket.
Ingen andre norske restauranter har noen gang hatt tre stjerner i Michelinguiden, og ingen andre har figurert på listen The Worlds 50 Best Restaurants, der gamle Maaemo per nå er nummer 55 (35 i 2018-kåringen).
Det er ingen grunn til å vente mindre fra nye Maaemo. Dagsavisen gir toppscore til nye Maaemo i denne anmeldelsen, det samme gjør Aftenposten, som mener restauranten nå er bedre enn noensinne.
Les Dagsavisens forrige anmeldelse av Maaemo her.
Kontrast. Foto: Mimsy Møller
2. Kontrast
Maridalsveien 15A
«Kontrast jager det ypperste sjiktet av ny norsk matkunst. De er der nesten», skrev vi i 2015. Nå er de der.
Siden 2015 har Kontrast fått sin velfortjente stjerne, mens toppkarakterene kommer som perler på en snor fra et samlet norsk anmelderkorps. Kontrast er uten tvil en av Norges råeste restauranter.
Les Dagsavisens forrige anmeldelse av Kontrast her.
Restaurant Rest. Foto: Byløvene
3. Restaurant Rest
Kirkegata 1
Vi velger å plassere Restaurant Rest foran en rekke stjernerestauranter. Hvorfor?
Rest er kompromissløs matlaging, vinmenyen er en global avhandling, og smakene kombinert med håndverket og fantasien til kjøkkensjef Jimmy Øien og hans team plasserer dem i aller øverste sjikt av norsk matkunst.
Les Dagsavisens forrige anmeldelse av Restaurant Rest her.
Statholdergaarden. Foto: Mimsy Møller
4. Statholdergaarden
Rådhusgata 11
Klassikeren framfor noen, iallfall når vi snakker om dette nivået. Statholdergaarden fikk én Michelin-stjerne i 1998, og har klart å holde på den siden.
Det er en prestasjon. Mange har sprintet fram i toppsjiktet blant Oslo-spisestedene, men mange har også sprukket og gitt seg etter få år. Bent Stiansens løp er et imponerende maraton, og vi ser ingen grunn til at det skal ende nå.
Les Dagsavisens forrige anmeldelse av Statholdergaarden her.
Omakase by Vladimir Pak. Foto: Mimsy Møller
5. Omakase by Vladimir Pak
Ruseløkkveien 3
Med unntak av Sabi Omakase i Stavanger, er dette Norges suverent råeste sushirestaurant.
Den meritterte kokken Vladimir Pak har full kontroll på det han driver med, noe som blant annet vises igjen i Michelin-stjernen han mottok tidligere i år. Hvis du ikke har noe problem med å runde 3000 kroner per person for full meny, er dette definitivt et sted verdt å sette av en helaften til.
Stallen. Foto: Mimsy Møller
6. Stallen
Underhaugsveien 28
Det er lenge siden det luktet fjøs i Stallen, ikke fullt så lenge siden det hang klær på stativer uten at det førte folket inn.
Nå derimot, kan det bli trengsel ved døra til det knøttlille lokalet hvor Sebastian Myhre har etablert det som hadde vært en drøm i over sju år, en restaurant i det øverste sjiktet i ett av de mest sjarmerende restaurantlokalene i Oslo.
Les Dagsavisens forrige anmeldelse av Stallen her.
À L’aise. Foto: Mimsy Møller
7. À L’aise
Essendrops gate 6
À L’aise kvalifiserer til en ny Michelin-stjerne til Oslo, har vi ment lenge. Maten, håndverket og kunsten er nær perfekt.
Foreløpig står restauranten uten den ettertraktede stjernen, uten at det hindrer hovedstadens matanmeldere i å la seg begeistre. Verdt å merke seg er også en knallsterk 2. plass på TripAdvisor (per 13. mai 2020). Kampen om stjernen er så definitivt ikke over.
Les Dagsavisens forrige anmeldelse av À L'aise her.
Bokbacka. Foto: Mimsy Møller
8. Berserk by Bokbacka
Skovveien 15
Oslos kresne restaurantgjengere glemmer fort, og interessante nykommere i restaurantfloraen har trukket noe oppmerksomhet vekk fra Bokbacka de siste par årene. Derfor ble nylig restauranten relansert som Berserk by Bokbacka.
Her har ingen gitt opp å få sin første stjerne, og det skal ikke stå på kvaliteten på verken mat eller vin. For der er Bokbacka – og nye Berserk – helt på høyde med konkurrentene.
Les Dagsavisens forrige anmeldelse av Bokbacka her.
Happolati. Foto: Mimsy Møller
9. Happolati
Sankt Olavs plass 2
Happolati overrasket og imponerte oss ved forrige besøk. Det eneste vi egentlig hadde noe å utsette på, var oss selv: At vi ikke gikk for den store menyen. Så gøy var det.
Restauranten er én av bare fem restauranter i Oslo som per nå er representert i både Michelin-guiden (Michelin plate), White Guide (73 av 100 poeng) og 360 Eat Guide (nummer 80). De øvrige er Kontrast, Restaurant Rest, Galt og Restaurant Einer.
Les Dagsavisens forrige anmeldelse av Happolati her.
Palace Grill. Foto: Mimsy Møller
10. Palace Grill
Solligata 2
I likhet med Statholdergaarden, snakker vi her om én av de virkelige klassikerne i hovedstadens restaurantflora.
82 poeng i White Guide skal man ikke kimse av, og vi mener DN beskrev det best da avisen besøkte restauranten i 2019:
«Palace Grill er en ennå en slags påminnelse om et Oslo og en tid som ikke finnes lenger, men samtidig et høyst moderne, levende ungt kjøkken. Det er fristende å si at det aldri har vært bedre.»
Restaurant Einer. Foto: Mimsy Møller
11. Restaurant Einer
Prinsens gate 18
Det er nesten så man tror at man har gått feil når man tar steget inn på Einer. Man fryser til i frykt over å ha gått inn kjøkkeninngangen, for du står faktisk nesten midt på kjøkkene.
Men ikke la deg skremme. Sett bort fra et terningkast 3 fra VG tilbake i 2018, har tilbakemeldingene for det meste vært svært gode. Einer imponerer med råvarer og avbalansert sjarm. Og verdens beste brød.
Les Dagsavisens forrige anmeldelse av Restaurant Einer her.
Le Benjamin. Foto: Mimsy Møller
12. Le Benjamin
Søndre gate 6
Le Benjamin er et sted man kommer tilbake til. Og grunnen er veldig enkel: Du er garantert høy kvalitet på alt – mat, drikke og service – og derfor et godt måltid.
Hvis man kan toppe de ingrediensene med hyggelige priser, er det nærmest et uimotståelig restauranttilbud. Det vil enhver som har prøvd å bestille bord, kunne bekrefte. Det er ofte umulig på kort varsel.
Les Dagsavisens forrige anmeldelse av Le Benjamin her.
Katla. Foto: Mimsy Møller
13. Katla
Universitetsgata 12
Katla er passe upretensiøs og rocka, med en solid dose selvtillit. Når håndverket dessuten er ypperlig, blir resultatet en fest.
80 poeng i White Guide, terningkast 6 i både Dagsvisen og VG. Én av de store snakkisrestaurantene fra høsten 2018 fortsetter å levere på et høyt nivå.
Les Dagsavisens forrige anmeldelse av Katla her.
Bon Lío. Foto: Mimsy Møller
14. Bon Lío
Sofienberggata 17
Bon Lío har klart overgangen fra liten til stor. De har beholdt hjertet, lekenheten og sjarmen.
På Bon Lio er det bare å bli med, med bind for øynene. Konseptet kunne nok vært litt tydeligere kommunisert, og det forutsettes litt at man vet hva man går til. Eller du kan la deg bli overrasket.
Les Dagsavisens forrige anmeldelse av Bon Lío her.
FYR Bistronomi & Bar. Foto: Mimsy Møller
15. FYR Bistronomi & Bar
Underhaugsveien 28
Kall det gjerne et in-sted, men med langt mer allmenn trivselsfaktor enn de stedene som kramper seg sammen i byens nye pressområder, enten vi snakker om Grünerløkka eller den etablerte vestkantløypa.
Her er raffinement uten jåleri, og geografisk plasserte råvarer vitner om norsk iver og sans for det jordnært spektakulære. Som stedet selv.
Les Dagsavisens forrige anmeldelse av FYR Bistronomi & Bar her.
Bono. Foto: Mimsy Møller
16. Bono
Niels Juels gate 25
Når vi snakker om Bono i Oslo er det ikke en avdanket rockestjerne vi mener, men en åpenbaring av en italiensk bydelsrestaurant.
Bono er ikke et velsmurt forretningsmaskineri, men en liten matsal drevet med familieenergi og av entusiasme, kjærlighet til mat og vin og – vil vi tro – vissheten om gleden de sprer til gjestene som enten vet hva som venter dem, eller som opplever å endelig finne sitt italienske paradis i Oslo.
Les Dagsavisens forrige anmeldelse av Bono her.
Brasserie Rivoli. Foto: Mimsy Møller
17. Brasserie Rivoli
Operagata 3
Beliggenheten tatt i betraktning er stedet ujålete, men likevel med hint av hverdagseksklusivitet.
Her kan du være akkurat den du vil være, og er like velkommen uansett, akkurat slik et brasseri skal være. Brasseri Rivoli er med andre ord nok en fulltreffer fra Kari Innerå.
Les Dagsavisens forrige anmeldelse av Brasserie Rivoli her.
Feinschmecker. Foto: Mimsy Møller
18. Feinschmecker
Balchens gate 5
Når vi snakker om klassikere i Oslos restaurantbransje, er det umulig å se bort fra Lars Erik Underthuns Feinschmecker.
Restauranten fikk stjerne i Michelin-guiden helt tilbake i 1991, før den glapp i 2012. Selv om restauranten stod sterkere i forhold til konkurrentene for et par tiår siden, har Underthun & co. definitivt ikke glemt hvor de kommer fra. «Feinschmecker legger sin ære i å være tradisjonell», skriver DN. Og den lykkes.
Txotx. Foto: Mimsy Møller
19. Txotx
Trondheimsveien 2
Txotx har funnet roen i Schouskvartalet på Grünerløkka. Maten holder høyt nivå, og dette lille stykket Baskerland fortjener helt klar et besøk.
Vi tipper tilbakemeldingen fra VG tilbake i 2016 fortsatt er den som står høyest i kurs: «Oslo har fått sin første pintxos-bar: Txotx. Den setter nesten all annen norsk tapas-mat fullstendig i skyggen. Det er bare å gratulere.»
Les Dagsavisens forrige anmeldelse av Txotx her.
Arakataka. Foto: Mimsy Møller
20. Arakataka
Mariboes gate 7B
Arakataka er et av spisestedene i Oslo vi kan stole på, med mat som både innfrir og overrasker. Michelin plate i Michelinguiden og 77 poeng i White Guide er absolutt respektabelt.
Det er noe med et sted som har vært med en stund, der rutinene og selvtiliten er på plass. Arakataka er trygg i rollen. Det gjør det godt å være der.
Les Dagsavisens forrige anmeldelse av Arakataka her.
Kolonialen Bislett. Foto: Mimsy Møller
21. Kolonialen Bislett
Sofies gate 16
Kolonialen er folkelig på moderne, urbant vis. Elegant, men usnobbete.
Ikke mange Oslo-restauranter kan vise til representasjon i både Michelinguiden (Michelin plate) og 80 poeng i White Guide. Jevnt over terningkast 5 gjennom mange år fra hovedstadens matanmeldere vitner om en trygg og solid leveranse.
Les Dagsavisens forrige anmeldelse av Kolonialen Bislett her.
J2. Foto: Mimsy Møller
22. J2
Pilestredet 63
Mens andre asiatiske kjøkken nyter en enorm popularitet i Norge, er det koreanske kjøkkenet et ganske ubeskrevet blad for nordmenn flest.
Selv om J2 ikke er den første koreanske restauranten i Oslo, gjør den avstanden mellom Korea og Norge litt kortere. Dette er et strålende koreansk kjøkken midt i hovedstaden.
Les Dagsavisens forrige anmeldelse av J2 her.
Vaaghals. Foto: Mimsy Møller
23. Vaaghals
Ett av de fineste ordene man kan bruke om noen, er raus. Vaaghals er nettopp det.
At raushet skal følge når man tar seg godt betalt, er slett ingen selvfølge. Derfor ble vi sjarmert av Vaaghals. Og veldig mette.
Les Dagsavisens forrige anmeldelse av Vaaghals her.
Plah. Foto: Fredrik Bjerknes
24. Plah
Hegdehaugsveien 22A
«Norges beste thairestaurant», skriver DN. «Plahtastisk», skriver Aftenposten. Vi er enig med begge.
Og skulle det bli i meste laget med den originale Plah, frister vi gjerne med et besøk på lillebror Ahaan, hvor du får noe av Oslos beste «streetfood».
Cru Vin & Kjøkken. Foto: Byløvene
25. Cru Vin & Kjøkken
Ingelbrecht Knudssøns gate 1
Kjøkkensjefen har god grunn til å føle seg kry over Cru. Restauranten er på én og samme tid sjarmerende støyende og travelt oppjaget.
Og ja: Som navnet indikerer, er Cru mer enn vanlig opptatt av vin. Det er bare å nyte.
Les Dagsavisens forrige anmeldelse av Cru Vin & Kjøkken her.
Theatercaféen. Foto: Mimsy Møller
26. Theatercaféen
Stortingsgata 24-26
Det er noe uforanderlig med Theatercafeen. Noe standhaftig. Gjennom mer enn hundre år har tida nærmest stått stille på denne juvelen av høye smørbrød, denne tumleplassen for borgerskapets diskrete sjarm, eller mer indiskrete mangel på det samme.
Men tross over hundre års kulturhistorie i veggene, er Theatercaféen hakket mindre konservativ enn ventet. Og godt er det.
Les Dagsavisens forrige anmeldelse av Theatercaféen her.
Hos Thea. Foto: Mimsy Møller
27. Hos Thea
Gabels gate 11
En skikkelig publikumsvinner, som tidvis også har ligget helt på topp hos TripAdvisor. Omtale i Michelinguiden vitner imidlertid om at Hos Thea er mer enn en digital favoritt.
Denne franskinspirerte restauranten har nemlig holdt til på Skillebekk helt siden 1987. Vi tar sjansen på at den blir noen år til.
Chez Colin. Foto: Mimsy Møller
28. Chez Colin
Fredensborgveien 44
Chez Colin byr på ekte fransk bistrofølelse. Det er bare den gode servicen som avslører at vi er i Fredensborgveien i Oslo, og ikke på Montparnasse i Paris.
Uansett hva man velger, er Chez Colin en sikker vinner, et sted der trivselen sitter i veggene og i kjøkkenets omsorg, forvaltet av servitører som vil deg det aller beste.
Les Dagsavisens forrige anmeldelse av Chez Colin her.
Hot Shop. Foto: Mimsy Møller
29. Hot Shop
Københavngata 18
En pornosjappe gikk ut, og et ypperlig spisested kom inn. Det var på alle måter et godt skifte.
Dagsavisen trillet 5 på terningen da vi sist besøkte restauranten. I ettertid har den oppnådd både 81 poeng i White Guide og terningkast 6 i VG. Det er imponerende.
Les Dagsavisens forrige anmeldelse av Hot Shop her.
Brasserie France. Foto: Mimsy Møller
30. Brasserie France
Øvre Slottsgate 16
Brasserie France er ikke det billigste stedet i byen, men maten og atmosfæren er vel verdt prisen, som uansett ligger langt under hva det koster å reise til originalene i Paris.
Faktisk er sjansen stor for at Brasserie France matcher dem også hva gjelder opplevelse.
Les Dagsavisens forrige anmeldelse av Brasserie France her.