Nordstrand-beboeren Svein Slupphaug plages ikke av bråket, og setter pris på at gatene blir rene. FOTO: HILDE UNOSEN

Oslo skal vaskes ren. Nå må du flytte bilen!

Hovedstaden skal bli pen til 17. mai, og onsdag gikk startskuddet på Nordstrand. Det kan bli dyrt for deg om du ikke flytter bilen i tide.

– Først vanner vi, så koster vi opp grusen, før vi spyler ordentlig vekk med vann igjen. Aller først må vi eventuelt fjerne biler i veien, forteller Joakim Hjertum, seksjonssjef for veiforvaltning i Bymiljøetaten.

Mellom åtte og ti rengjøringsbiler utgjør et lag, og opptil åtte lag er involvert når Oslos gater skal vårrengjøres.

Les også: Nå blir det store endringer på T-banen

10.000 tonn grus

– I vinter gruset vi veiene med 9.000 tonn grus. I fjor plukket vi til sammen opp 10.000 tonn avfall fra gatene. Så det er for det meste grus, men også kvister og annet avfall, sier Hjertum.

Hjertum forteller at den største utfordringen er bilene som står parkert i gatene.

– Her på Nordstrand er det mange som har privat parkering, men i sentrum parkerer jo mange i gatene. I fjor tauet vi vekk 3.000 biler. Det er litt mange, sier han.

I tillegg til at det forsinker rengjøringsarbeidet, kan det bli svært kostbart og tungvint for den som har glemt å finne alternativ parkering.

– Det er ikke morsomt å måtte hente bilen på Ulven. Selve borttauingen koster 2.700 kroner, og i tillegg kommer det dagsleie på 200 kroner per dag. Så det lønner seg å hente bilen fort også, forteller seksjonssjefen.

Følg Dagsavisen Oslo på Facebook!

Eggkasting

Rengjøringsarbeidet foregår både dag og natt. Joakim Hjertum kan fortelle om naboer som ikke setter pris på å få nattesøvnen forstyrret av støyete feiebiler.

– Det har blitt kastet både egg og potteplanter etter oss. Det går jo utover arbeiderne, noen av dem har blitt litt engstelige. Det er ikke så moro når det kommer en potteplante flygende fra fjerde etasje, sier han.

Etter-påskerengjøring

En som ikke plages av støyen, er Nordstrand-beboer Svein Slupphaug. Han tok «etter-påskerengjøring» av bilen mens Bymiljøetaten holdt på i nabolaget.

– Det er flott at gatene rengjøres. Det blir fort tørt, og da skaper grusen mye svevestøv, sier han.

– Selv vasker jeg bilen etter tur til Trøndelag og Vikefjell i påsken. Det blir mye leire på bilen. Men skiboksen skal ikke av enda, forteller Slupphaug.

Skilter i nabolaget

I dag fortsetter arbeidet på Nordstrand, samtidig som noen lag begynner i Groruddalen. Deretter går det slag i slag fram til 17. mai.

– På Oslo kommunes nettsider kan du sjekke når vi rengjør i dine gater. Det settes også opp skilter 24 timer i forkant, opplyser Hjertum.

For deg med ♥ for Oslo: Sjekk våre nye Oslo-sider her!