Ayesha Wolasmal kan være aktuell som kandidat på Oslo Aps nominasjonsliste for neste års stortingsvalg.

Oslo Ap ser etter nye minoritetskandidater

Marianne Marthinsen rykker trolig opp til 2.-plassen på Oslo Aps liste etter Tajik.

 

Av Marie Melgård og Sofie Prestegård

Nominasjonskomiteen i Oslo Ap fikk et ja fra Hadia Tajik på spørsmål om hun ville ta gjenvalg. For mange ble overraskelsen derfor stor da det ble kjent at hun også blir vurdert som kandidat fra Rogaland.

Mange tar det nå for gitt at Tajik blir Rogalands-kandidat. Og det gir nominasjonskomiteen i Oslo mer jobb enn ventet:

For det første mangler Oslo-lista nå en tungvekter og et kjent navn, og det hullet må tettes.

I tillegg må nominasjonskomiteen finne nye minoritetskandidater.

Les også: Rot i Rogaland gir Hadia-retur

Minoriteter

I Tajiks fravær, og siden Prableen Kaur og Oslos varaordfører Khamshajiny Gunaratnam, har takket nei til gjenvalg, peker flere på at nominasjonskomiteen nå må finne nye minoritetskandidater. En blendahvit liste for Ap i hovedstaden, vil være lite kledelig. Sentrale kilder Dagsavisen har snakket med peker samtidig på at det viktigste er å finne kandidater som kan mobilisere velgere, og at ingen vil bli heist opp på lista kun fordi de har minoritetsbakgrunn.

I det øyemed har flere nye navn blitt luftet. Oslo Aps Ayesha Wolasmal, som for tida jobber for WHO i Jordan, er ett navn. Wolasmal har vært soldat, journalist og rådgiver. På herresiden trekkes Usman Mushtaq fram. Han har vært leder av den internasjonale foreningen for legestudenter og sitter i styret i et av Aps største lokallag. Også Nasir Ahmed og Abdullah Alsabeehg fra Oslo bystyregruppe kan være aktuelle.

Les portrett: Den modige Ayesha Wolasmal

Marthinsen seiler opp

Flere kilder Dagsavisen har snakket med, mener Tajiks fylkes-bytte vil gi rom for at Marianne Marthinsen seiler opp til 2.-plassen på Oslolista. Marthinsen har markert seg på Stortinget som finanspolitisk talsmann og regnes som en viktig politiker for Jonas Gahr Støre.

Flere peker på at Oslos partisekretær Siri Gaasemyr Staalesen kan være en aktuell kandidat for en av topplassene på Ap-lista. Hun regnes som partiledelsen kandidat ettersom fylkesleder Frode Jacobsen ikke stiller.

Følg Dagsavisen Oslo på Facebook!

Flere navn

Andre lokale Ap-kvinner som trekkes frem, er Inger Helen Vaaten fagpolitisk talskvinne i styret til Oslo Ap. Hennes kandidaturet har fått støtte fra forbundsleder i Handel og Kontor, Trine Lise Sundnes, som regnes som et sterkt signal. Også Victoria Maria Evensen, som i dag leder byutviklingskomiteen i Oslo bystyre, og Julie Lødrup, forbundssekretær i NTL, nevnes.

Men en mulig Tajik-exit og at Marit Nybakk ikke tar gjenvalg, er mer åpninger for kvinnelige kandidater på Oslo Aps nominasjonsliste enn vanlig. Enkelte mener dette gir rom for nominasjonskomiteen til å tenke nytt og hente inn profiler, i tråd med byrådsleder Raymond Johansens utspill i Dagsavisen.

Les også: Mannekampen i Oslo Ap tilspisser seg