Nyheter

– Oppspinn fra ende til annen at huset forfaller

En gang var Halléngården på Grünerløkka en stolt kjoleforretning. Det er lenge siden nå. Gårdeieren forsikrer at han vil ha liv i bygget igjen.

Bilde 1 av 2

Den markante treetasjes hjørne­­­bygningen på Olaf Ryes plass er et landemerke på Grüner­løkka. På det hengende hjørnekarnappet troner en gaselle i sprang over logoen som følger karnappets bue: Hallén. Bygget er opprinnelig utført i pusset tegl, og i tråd med 1880-årenes moteriktige nyrenessanse. Men i 1931 flyttet Thorleif Halléns konfeksjonsbutikk Grünerløkkens Manufactur-Magasin inn i bygget og pusset opp i en art deco-preget funksjonalistisk stil. Det var da gasellen på karnappet kom på plass.

I mange år var dette en av Norges største manufakturforretninger, med egen produksjon av klær. Huset står på Riksantikvarens liste over verneverdige kulturminner. Men i over 15 år har bygget stått tomt. Vinduene er gjenklistret av plakater og deler av fasaden er tagget ned. Hvordan kan en juvel av et hus ligge og forfalle i en levende bydel der forretnings- og gründervirksomheten blomstrer?

###

Fordums eleganse i art deco-stil. Foto: Byantikvaren i Oslo

Les også: Husker du brødrene Hallén på løkka?

Råtner ikke

– At huset forfaller er oppspinn fra ende til annen. Her har Riksantikvaren pusset opp for mange millioner, så den påstanden faller på sin egen urimelighet, sier gårdeier Thorstein Thune til Dagsavisen. Han forteller at det er mange aktører som er interesserte i å leie lokalene, men at ønsket er å få inn en klesbutikk, slik det var da gamle Ulf Hallén drev butikken for mange år siden.

– Nå har bygget stått delvis tomt i 15 år, og det er ikke bra å fryse et bygg på denne måten. Huset er bedre tjent med å bli brukt, men da må vi få tillatelse til å gjøre de nødvendige tilpasninger som må til for å få til en morderne drift. Det er ikke beslutninger vi kan ta på egen hånd, derfor skal vi ha nye møter med Riksantikvaren og få til en ny befaring. Og vi har en god og konstruktiv dialog, sier Thorstein Thune.

Les også: «Funkygine»: – Jeg føler meg for smart til å være blogger (DA+)

Kjøpte gården

Thorstein Thune kjøpte Halléngården av tidligere eier Ulf Thorleif Hallén i 2002, en transaksjon som ifølge Dagens Næringsliv og Halléns datter Lillian Leibnitz Hallén ble gjennomført uten megler eller takst til en kraftig underpris. Ett år senere solgte Hallén også familiens landsted i Eggedal. Ulf Thorleif Hallén var i følge sin fastlege erklært sterkt dement på dette tidspunktet. Datteren Lillian Leibnitz Hallén har i mange år kjempet en bitter kamp på vegne av familien for å få tilbake det som skulle vært farsarven, og har bare delvis lykkes.

I 2014 fikk familien tilbake landstedet. Halléngården har de foreløpig ikke lykkes å få tilbake. Thorstein Thune vil ikke kommentere tidligere rettstvister, ei heller den gullkantede leieavtalen på titalls millioner med Hennes & Mauritz som i følge han selv glapp fordi lokalene ikke kunne endres til deres behov.

Følg Dagsavisen Oslo på Facebook!

– Nei, det er en gammel sak der vi vant fram rettslig, så det er jeg ferdig med og ønsker ikke kommentere. Jeg ønsker ikke å dvele ved det som har skjedd i fortida, fordi det bare vil skade saken med å få bygget i drift. Så jeg vil heller se framover og være positiv, det er bygget og alle som vil at bygget skal bli pusset opp, bedre tjent med. Men jeg vil understreke at det står definitivt ikke og forfaller, sier Thune.

– Kan du si noe om når du mener bygget kan være i drift igjen?

– Med litt hjelp fra kultur­minne­forvaltningen og fra oss bør det være fullt mulig. Det er i hvert fall ikke oss det skal stå på, sier Thune til Dagsavisen.

Stengt: – Riksantikvaren er opptatt av at kulturminner blir brukt, og da må det være virksomhet i bygningen, sier riksantikvar Hanna Geiran.

– Riksantikvaren er opptatt av at kulturminner blir brukt, og da må det være virksomhet i bygningen, sier riksantikvar Hanna Geiran om gården. Foto: Sissel Hoffengh

Eiers ansvar

Riksantikvar Hanna Geiran bekrefter at de har vært i dialog med Thorstein Thune, men at det er han som eier som er ansvarlig for at Halléngården tas i bruk.

– Etter at Riksantikvaren bekostet gården med 5,3 millioner kroner er bygget i teknisk god stand. Men alle kan se resultatene av at Halléngården ikke er i bruk, sier Hanna Geiran.

– Riksantikvaren er opptatt av at kulturminner blir brukt, og da må det være virksomhet i bygningen. Og ingen ting ville glede oss mer enn å få Halléngården i bruk, det er et veldig viktig bygg på Grünerløkka. Vi vil handle raskt så snart vi får en konkret plan for videre bruk fra gårdeier.

Les også: Krigsveteran Ulstein: «Det er noen som klør etter å rive heltene ned» (DA+)

– Hva konkret er det dere trenger fra han nå?

– Han må skaffe en leietaker og lage et prosjekt der han viser hva han har tenkt å gjøre videre, slik at vi har noe konkret å forholde oss til. Riksantikvarens rolle er å fatte dispensasjon fra fredningen hvis eier vil gjøre endringer i Halléngården. Nå har det ikke skjedd noe med bygningen på lenge. At den blir stående tom, er en stor trussel for denne verdifulle bygningen. Med ny bruk kan Halléngården igjen bli en attraksjon på Grünerløkka, sier Geiran.

Mer fra Dagsavisen