Nyheter

Ønsker lav by

– Oslo blir en annen by hvis bygårder på fire-fem etasjer erstattes med nybygg på 12-14 etasjer.

Det sier Svein Solhjell, styremedlem i Fortidsminneforeningen Oslo og Akershus, til Dagsavisen.

– Hus på 12-14 etasjer vil påvirke nærmiljøet ved mer skyggelegging, og også det at eldre bygg forsvinner ved slik nybygging, vil være uheldig, fortsetter Solhjell.

Det er i kommuneplanen som ble vedtatt av Oslo bystyre i fjor høst, at det åpnes for 12-14 etasjer høye nybygg i indre by, forteller Solhjell.

Både Oslo Ap og Oslo Høyre har i Dagsavisens spalter nylig tatt til orde for å begynne å bygge høyere.

Pia Farstad von Hall, Høyres fraksjonsleder i byutviklingskomitéen, mener Oslo tåler flere bygg som er minst like høye som det 17 etasjer og 67 meter høye Visma-bygget i Bjørvika.

LES OGSÅ: Oslo Ap: – Bygg høyere

– Useriøst

Victoria Marie Evensen, som leder byutviklingskomitéen for Ap, mener på sin side at folk må «gi slipp på høydeskrekken sin».

– Det synes jeg er useriøst av Evensen. Det må være mulig å mene at 12-14 etasjer er for høyt uten å bli beskyldt for høydeskrekk, er Solhjells kommentar til akkurat det.

For den som lurer på hvordan så høye hus framstår, er det bare å ta turen ned til hjørnet av Hausmanns gate og Møllergata. Der ble det for noen år siden reist et bygg som nå ruver over omgivelsene.

– De aller fleste bygårdene på Grünerløkka og også på Frogner for den saks skyld, ble bygd rett før det store boligkrakket i 1899. Den gangen bygde de maksimalt fem etasjer. Noen av disse bygårdene er på fire etasjer og det finnes til og med noen på tre etasjer. Hvis en slik bygård erstattes med et 12 -14 etasjer høyt nybygg, går vi opp i drøyt det dobbelte, påpeker Solhjell.

– Vi i Fortidsminneforeningen er først og fremst opptatt av at det gamle bygningsmiljøet får fortsette å bestå. Det er viktig for byens borgere å se byhistorien. Ofte er det mest negative ved å bygge nye hus, at det innebærer riving av gamle murgårder. Men vi er også opptatt av en ganske jevn byggehøyde og at ikke enkelte høye hus stikker opp, fortsetter han.

LES OGSÅ: Høyere med Høyre

– Tenk regionalt

Bakgrunnen for at politikerne ønsker høyere hus, er prognoser som tilsier 10-15.000 nye innbyggere i Oslo hvert år fram mot 2030.

– Jeg tror ikke det å bygge noen etasjer høyere og noen flere boligblokker løser dette problemet på, innvender Solhjell.

– Jeg synes det også i større grad må tenkes regionalt når det gjelder hvor de nye innbyggerne skal bosettes. Vi må se på alternativer til å presse flest mulig mennesker inn i Oslo.

Han nevner Lillestrøm og Ski som steder hvor det bør være mulig å få mer omfattende boligutbygging.

– Når Follobanen kommer blir det mulig å komme seg fra Ski til Oslo S på ti minutter. Da vil jo Ski bli liggende nærmere Oslo S enn mange steder i Oslo, påpeker Solhjell.

Mer fra Dagsavisen